maro76 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2022 Witam wszystkich mam do was pytanie . Czy orientuje się ktoś jaką datę przydatności ma ten piasek Natures Ocean BioActiv Live Sand white. Będę robił restart akwarium i został mi jeden worek zamknięty oryginalnie i przechowywany w ciemności. Leży tak 1,5 roku . Pytanie czy mogę go użyć czy już tylko wyrzucić. Pozdrawiam Maro76 Cytuj Akwarium Red Sea 300XL. 90/57.5/55 sump54L, 27 kg LR oświetlenie 2*ReefLed 90w ,odpieniacz Bubble King 160 mini, cyrkulacja 2*6055Tunze ,pompa obiegowa Maxspect Jump 6k ,ogrzewanie Aqua Medic Tytanium 200w. Start 15.07.2020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2022 18 minut temu, maro76 napisał: Witam wszystkich mam do was pytanie . Czy orientuje się ktoś jaką datę przydatności ma ten piasek Natures Ocean BioActiv Live Sand white. Będę robił restart akwarium i został mi jeden worek zamknięty oryginalnie i przechowywany w ciemności. Leży tak 1,5 roku . Pytanie czy mogę go użyć czy już tylko wyrzucić. Pozdrawiam Maro76 Jeśli masz wątpliwości to przepłukaj w solance i do baniaka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maro76 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) Właśnie nie bardzo chce płukać w starej wodzie ,chce zacząć kompletnie od nowa.Podejrzewam jakieś złe bakterie czy pasożyty wodzie euphylie mi popadały ale nie był to raczej brown jelli. Edytowane 29 Stycznia 2022 przez maro76 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium Red Sea 300XL. 90/57.5/55 sump54L, 27 kg LR oświetlenie 2*ReefLed 90w ,odpieniacz Bubble King 160 mini, cyrkulacja 2*6055Tunze ,pompa obiegowa Maxspect Jump 6k ,ogrzewanie Aqua Medic Tytanium 200w. Start 15.07.2020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2022 5 minut temu, maro76 napisał: Właśnie nie bardzo chce płukać w starej wodzie ,chce zacząć kompletnie od nowa.Podejrzewam jakieś złe bakterie czy pasożyty wodzie euphylie mi popadały ale nie był to raczej brown jelli. To przepłucz w czystej solance lub rodi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2022 34 minuty temu, Arek77 napisał: To przepłucz w czystej solance lub rodi Arek tobie odpowiedział bardzo dobrze . Rozrób nową solankę , przemyj piach i do nowego restartu jak znalazł . Piach to piach , można myć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maro76 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2022 Godzinę temu, Ariel napisał: OK rozumiem ale czy orientuje się ktoś owak długi jest czas przydatności tego piasku ? pytam ponieważ jest on mokry i ciekawe czy nie jest potym czasie zatęchły itp.teoretycznie ma w sobie przetrwalniki bacterii a nie bacterie, więc myśleże data przydatności powinna być długa . Cytuj Akwarium Red Sea 300XL. 90/57.5/55 sump54L, 27 kg LR oświetlenie 2*ReefLed 90w ,odpieniacz Bubble King 160 mini, cyrkulacja 2*6055Tunze ,pompa obiegowa Maxspect Jump 6k ,ogrzewanie Aqua Medic Tytanium 200w. Start 15.07.2020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2022 9 minut temu, maro76 napisał: Godzinę temu, Ariel napisał: OK rozumiem ale czy orientuje się ktoś owak długi jest czas przydatności tego piasku ? pytam ponieważ jest on mokry i ciekawe czy nie jest potym czasie zatęchły itp.teoretycznie ma w sobie przetrwalniki bacterii a nie bacterie, więc myśleże data przydatności powinna być długa . Nie wiem jak kolega co zacytował . Ale dla mnie to syf . Brak bakterii , bo szybciej padły . Można samemu coś lepszego zrobić . Przepłucz w odstanej solance , Reszta sama przyjrzie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2022 11 minut temu, maro76 napisał: 1 godzinę temu, Ariel napisał: OK rozumiem ale czy orientuje się ktoś owak długi jest czas przydatności tego piasku ? pytam ponieważ jest on mokry i ciekawe czy nie jest potym czasie zatęchły itp.teoretycznie ma w sobie przetrwalniki bacterii a nie bacterie, więc myśleże data przydatności powinna być długa . Nie wierz w przydatność takich bakterii. Każda kropla kupionego jakiegoś preparatu z bakteriami powinna zawierać tysiące razy więcej bakterii niż kilka kilo tzw. żywego piachu. Jeśli piach nie śmierdzi i nie ma wizualnie żadnych nieprawidłowości to możesz go użyć nawet bez płukania. A jeśli już koniecznie chcesz wiedzieć to poszukaj na opakowaniu....moze coś jest napisane o dacie trwałości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) Godzinę temu, Arek77 napisał: Nie wierz w przydatność takich bakterii. Każda kropla kupionego jakiegoś preparatu z bakteriami powinna zawierać tysiące razy więcej bakterii niż kilka kilo tzw. żywego piachu. Jeśli piach nie śmierdzi i nie ma wizualnie żadnych nieprawidłowości to możesz go użyć nawet bez płukania. A jeśli już koniecznie chcesz wiedzieć to poszukaj na opakowaniu....moze coś jest napisane o dacie trwałości. Arek , tam tylko syf jest . To jest w piasku żywym . Ale raczej nie pakowanymi na X miesięcy . Edytowane 29 Stycznia 2022 przez Ariel (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokomag Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2022 Powiem Ci tak mialem ten piasek , i we wrześniu 2020 odpaliłem akwarium, zostało mi piachu był zamknięty itd, drugi identyczny zbiornik (wymiary, filtracja, skala z jednego punktu) odpaliłem w grudniu, i dopóki nie wywalilem piachu to cyrki były. ale nie mogę powiedzieć na 100% czy to była wina piasku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach