Skocz do zawartości
Gaweł Grzegórski

Sucha skała

Rekomendowane odpowiedzi

na rabacik liczy :D

zamów i pochwal sie czy fajna przyszła

też bede brał z 30 kg tego i jeszcze z 30kg żywej (ale na to musze uzbierać ;(

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lider83

są tańsi więc się nie podniecaj !!!! a pozatym nie zapominaj się .zresztą właściciel tej strony powinien ten adres usunąć!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gaweł, zrob fotki tej suchej, jak ja dostaniesz

chcialbym zobaczyc

i napisz czy jest lekka (porowata)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem po ile Gawel kupujesz ta sucha, ale ja dalem cos okolo 30zl/kg.

Nie bylo zywej i swojej mialem troche, a spieszylo mi sie wiec kupilem.

Ladna i lekka to ona jest ale drugi raz bym poczekal na zywa.

Zreszta ja mialem mozliwosc poprzebierac w kartonach ale jak zamowisz netem to mozesz dostac niezle glazy:)

Lepiej dolozyc (poczekac:)), ale kupic zywa. Chyba ze ladna i tania:)

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ładne kawałki suchej rafy: nie kawały wapieni ale całe bloki acroporzespolone różnego rodzaju innymi koralowcami i algami wapiennymi można przy dobrych wiatrach dostać nawet po 23 zł. Z tego co wiem, ludzie mielą je i używają takze jako wkład do reaktorów.

Wapień drążony: fajnie wygląda, ma masę dziur i porów - wyglądem przypomina ludzka czaszkę mozna dostać po 10 zł/kg.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotek nie będzie bo skały nie będzie !:( Dopiero teraz dostałem wiadomość że tej skały nie dostanę bo nie mają jej. Jestem rozczarowany rafą.pl ,mogli napisać od razu że jej nie mają a nie po 4 tygodniach!

Wcześniej pisałem "Naprawde jestem bardzo zadowolony z Um-Um" Czekamkilka tygodni na sól... teraz moje zdanie się zmieniło.... będę czekał dalej.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja czekam poltotora tygodnia na pompke (um-um) ktora miala byc po 5-7 dniach, i dowiedzialem sie ze dostawa za tydzien :((

I reaktor sie odwleka...

Poprzedni zakup nie doszedl do skutku, bo producent wycofal asortyment

Cos pecha mam.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko Ty

Ale czekanie tez ma swoje dobre strony

Mozemy cwiczyc swoja cierpliwosc :(

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktora sie bardzo przydaje przy pielegnacji akwarium morskiego :(

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz ja mam wycwiczona do perfekcji (pierwsza obsada po pol roku)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do samych zakupów -w naszym interesie jest realizować zamówienia jak najszybciej - jednak przyofercie prawie 10.000 produktów nie sposób jest mieć je wszytskie na stanie - i niestety ie wszytskie one są dostępne "od ręki" u importerów. Jednak zawsze staramy się informować klientów jesli wiemy że czegoś może nie być przed upływem regulaminowego terminu.

Takie jest niestety życie, sami wszystkiego nie możemy sprowadzać..

Także prosze o odrobine wyrozumiałości :(

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piona-ciekawe pytanie jak na pierwszy post na forum (przynajmniej z tym nickiem):D

Poogladaj akwaria na necie i sam zdecydujesz. Ciezko cos poradzic, ale tak jak piszesz; mozna zrobic stelaz z rurek pcv, mozna uzyc kleju do korali, mozna je ulozyc luzem, wreszcie moze byc ta sucha skala tylko podkladem pod zywa itd.

Co do suchej skaly to jest kilka rodzaji, m.in. plyty-mozna zaslonic taka tylna siane lub zrobic taasy, sa typowe kule-mozna luzem fajnie ulozyc, oraz cieta w paski kilkucentymetrowe sucha skala-raczej stosujesz jako podklad pod zywa lub jakies duze kawalki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyłącz sobie CAPS-LOCk albo kup nowa klawiature :D

filtry ociekowe sa w morszczyznie lekko przestarzale, choc niektorzy ich uzywaja

Ja skaly nie kleje, bo jak to potem rozbierac "w razie czego"?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam niskie akwarium wiec wysokich konstrukcji nie potrzebuje

Aktualnie najpopularniejsza filtracja to zywa skala

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o filtr ociekowy czy zatopiony, jak zwał tak zwał to proponuję jednak zamiast grysu karalowego zastosować jakiś inny materiał specjalnie dedykowany do tej roli. Ja np. zastosowałem w panelu substrat Ehaima i jestem zadowolony. Jest tylko problem z tym że co jakiś czas trzeba go przepłukać no i część wymieniać, a to wiąże się zawsze z wysypem brzydkich glonów którepotem tkwią na skałce przez kilka tygodni. Już myślę jak tego substratu by się tu pozbyć bez większych szkód ale boję się go wywalić z filtra. Marx ma rację lepiej daj spokój z tą sucha skałą i kup więcej żywej. Do tego odpieniacz i wkłady w waty filtracyjnej na pompki cyrkulacyjne które będą filtracją mechaniczną i to powinno wystarczyć.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na filtrze ociekowym mam 100% efektów. Napisałem ci tylko o problemach związanych z nim. Jeśli ktoś ma skały jakieś 20 - 25% zbiornika to taka ilość przy dobrym świetle i cyrkulacji powinna być ok.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.