lol12345678903 Zgłoś Napisano 9 Maja 2022 Witam . juz trochę czasu minęło odkąd miałem akwarium morskie w domu i trochę wyleciałem z tematu a być może trochę się pozmieniało od 2013 tak wiec moje pytanie brzmi czy do akwarium morskiego typu nanoreef potrzebuje odpieniacza ? Byłem ostatnio w sklepie z morszczakami i zapytałem o odpieniacz do takiego akwarium to sprzedawca stwierdził ze nie koniecznie potrzebuje go do akwarium . akwarium ma na wyposażeniu z tego co zauważyłem typowo pod ryby słodkowodne tj: filtr z pompka wbudowany , grzałkę i chyba termometr ,No i komory podobne do takich jak są w sumpie do poszczególnych procesów filtrujących z tym ze filtrami jest jak zauważyłem węgiel aktywny , ceramika i gąbka . i w sumie sprzedawca twierdzi ze po za tym potrzebuje jeszcze tylko testy do wody i w sumie mam wszystko . tylko jak w takim wypadku poradzić sobie ze wzrostem amoniaku itd w akwarium ? Litraż o który pytałem to między 30 a 112 l . tak dla lepszego obrazu podaje linki do akwariów o których mowie z tym ze ja zawsze używałem odpieniacza w swoich starych zbiornikach stad to akurat jest dla mnie pewna nowość stad to pytanie . https://www.thegoldfishbowl.co.uk/buy-online/aquariums/aqua-one-aquariums/aqua-one-aquanano-60-aquarium https://www.thegoldfishbowl.co.uk/buy-online/aquariums/aqua-one-aquariums/aqua-one-aquanano-40-aquarium https://www.fishkeeper.co.uk/aquamanta-nano-60l-aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 9 Maja 2022 Moim zdaniem odpieniacz w małych akwariach nie jest konieczny (nutrienòw można się pozbyć przez regularne podmiany wody) ale bardzo przydatny. Przede wszystkim natlenia wodę i stabilizuje pH. Niekoniecznie musi działać przez 24 godz./dobę - można włączać np tylko na noc. Do akwa < 100 litròw fajnie sprawdza się odpieniacz na kostkę lipową. Jeśli masz panel pow. 12 cm to i da się dobrać odpieniacz na pompie. 4 godziny temu, lol12345678903 napisał: Litraż o który pytałem to między 30 a 112 l . Wow.... niezły przedział - bierz ten 112 l Jednym z najważniejszych elementów w akwa to dobra lampa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lol12345678903 Zgłoś Napisano 9 Maja 2022 Powiem szczerze ze chciałbym wziąść większy zbiornik do 112l ale problemem na ten moment jest niestety miejsce w pokoju docelowym z tym właśnie ze liczę się z tym ze do mniejszego akwarium nie wrzucę nie wiadomo jakiej obsady niestety . Tak jak właśnie mam świadomość ze sklep w którym byłem bardzo upraszcza pewne rzeczy w tym i pomniejsza wzrost ryb w opisie stad właśnie chciałem zapytac jak to wyglada obecnie co do tych wymogów związanych z odpieniaczem a tak jak mowie trochę z tematu wypadłem . Druga sprawa czy jest na rynku dostępny filtr RO który mogę podłączyć pod kran bez ingerencji w rury kanalizacyjne typu wiercenie w rurę w celu podłączenie napływu wody do filtra RO i podłączenie odpływu ? Czy w tej kwestii nie wiele się zmnieniło ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alddo Zgłoś Napisano 9 Maja 2022 (edytowane) Można i bez odpieniacza przy takim litrażu na podmianach choć pewnie do panelu w tych akwariach zmieścił by się Resun SK-300 Tak filtry RO są dostępne w różnej konfiguracji np.: z podłączeniem do prysznica i nie trzeba nic wiercić. Edytowane 9 Maja 2022 przez Alddo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 9 Maja 2022 5 minut temu, lol12345678903 napisał: Druga sprawa czy jest na rynku dostępny filtr RO który mogę podłączyć pod kran bez ingerencji w rury kanalizacyjne typu wiercenie w rurę w celu podłączenie napływu wody do filtra RO i podłączenie odpływu ? Czy w tej kwestii nie wiele się zmnieniło Ja mam zwykły filtr RO z końcówką podłączaną do prysznica. Odkręcam słuchawkę przykręcam filtr a woda spływa do kanalizacji przez odpływ w kabinie. Można też dobrać końcówkę tak aby przykręcić do kranu zamiast sitka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 9 Maja 2022 57 minut temu, lol12345678903 napisał: a tak jak mowie trochę z tematu wypadłem Chyba trochę bardziej niż trochę... No chyba że już zapomniałeś że im mniejszy zbiornik, tym trudniej utrzymać stabilność, przy jakiejkolwiek obsadzie, a nie "nie wiadomo jakiej" - mówię tutaj o tym mniejszym zbiorniku. Dodatkowo, idealnym rozwiązaniem jeśli chodzi o brak stabilności jest pozbycie się z systemu odpieniacza, albo włączanie go okresowo. Jedynym zdaniem, pod którym mógłbym się podpisać, to pod sugestią odpieniacza na kostkę zamiast resuna. Jeśli chcesz bez odpieniacza - bo musisz np. z uwagi na hałas, to musisz nadrabiać obsadą, która to zniesie i podmianami. Ale, zasadniczo, jeśli tylko masz możliwość (środki), zaprojektuj własny zbiornik, my pomożemy, a będzie lepiej dopasowany niż ten gotowiec. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 9 Maja 2022 Na forum jest wiele przykładów zbiorników prowadzonych bez odpieniacza więc to raczej kwestia wyboru niż konieczność stosowania. Linki które podałeś to akwaria z panelem, które moim zdaniem też są bardzo dobrym wyborem jeżeli nie masz możliwości lub nie chcesz sumpa. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 8 godzin temu, chris_ek napisał: Na forum jest wiele przykładów zbiorników prowadzonych bez odpieniacza więc to raczej kwestia wyboru niż konieczność stosowania. Na forum jest też dużo więcej przykładów zbiorników prowadzonych z odpieniaczami. Śmiem twierdzić nawet że gdyby policzyć, to zbiorników bez odpieniaczy jest poniżej 10%. A zbiorników referencyjnych (no, przynajmniej bez plag i z ładnymi zwierzętami), poniżej 5%. owszem, jest to kwestia wyboru - nikt, nikogo nie zmusza, ale nie sądzę żeby autor miał wiedzę i doświadczenie na prowadzenie takiego zbiornika bez odpieniacza. 8 godzin temu, chris_ek napisał: Linki które podałeś to akwaria z panelem, które moim zdaniem też są bardzo dobrym wyborem jeżeli nie masz możliwości lub nie chcesz sumpa. https://www.fishkeeper.co.uk/aquamanta-nano-60l-aquarium A co tu jest takiego bardzo dobrego? Lampka która ledwo doświetli słodkie - przy założeniu że nie ma tam wymagających roślin? Mikropompka i wylot nie generujące wymaganego ruchu wody? https://www.thegoldfishbowl.co.uk/buy-online/aquariums/aqua-one-aquariums/aqua-one-aquanano-40-aquarium https://www.thegoldfishbowl.co.uk/buy-online/aquariums/aqua-one-aquariums/aqua-one-aquanano-60-aquarium Przy tych akwariach, poza marketingowym bełkotem nie ma żadnej konkretnej informacji. Nawet o pojemności zbiornika. Więc nie wiem na jakiej podstawie to oceniłeś. Dodatkowo, zdjęcia i informacje z innych stron jasno wskazują że lampa z zestawu jest typowym świecidełkiem do słodkiego - z zestawu "jak zrazić człowieka do akwarystyki".... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 2 godziny temu, dale napisał: Na forum jest też dużo więcej przykładów zbiorników prowadzonych z odpieniaczami. Śmiem twierdzić nawet że gdyby policzyć, to zbiorników bez odpieniaczy jest poniżej 10%. A zbiorników referencyjnych (no, przynajmniej bez plag i z ładnymi zwierzętami), poniżej 5%. owszem, jest to kwestia wyboru - nikt, nikogo nie zmusza, ale nie sądzę żeby autor miał wiedzę i doświadczenie na prowadzenie takiego zbiornika bez odpieniacza. Nie liczyłem, ale wszedłem na zakładkę akwaria 60-250L i z pierwszych kilku zbiorników tylko jeden miał odpieniacz, w zakładce do 60L pewnie znakomita większość nie ma odpieniacza. Zauważ, że autor planuje akwarium między 30 a 112l. A co do wiedzy i doświadczenia to sorry ale większość osób startujących z tak małym zbiornikiem tego nie ma bo właśnie chcą się nauczyć, spróbować zanim ewentualnie pójdą w większe zbiorniki. 3 godziny temu, dale napisał: Przy tych akwariach, poza marketingowym bełkotem nie ma żadnej konkretnej informacji. Nawet o pojemności zbiornika. Więc nie wiem na jakiej podstawie to oceniłeś. Dodatkowo, zdjęcia i informacje z innych stron jasno wskazują że lampa z zestawu jest typowym świecidełkiem do słodkiego - z zestawu "jak zrazić człowieka do akwarystyki".... Bardziej chodziło mi o rozwiązanie jako akwarium z panelem a nie dokładnie te przykłady. Podsumowując można tak i można tak, i moim zdaniem żadna z dróg nie jest tą jedyną. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 45 minut temu, chris_ek napisał: Bardziej chodziło mi o rozwiązanie jako akwarium z panelem a nie dokładnie te przykłady. Dlatego napisałem że lepiej zaprojektować własne, bo ludzie podpowiedzą jakich błędów uniknąć. Co się sprawdza, a co nie. Co do opinii i wątków o zbiornikach, jako wykładni, to bardziej miarodajne są te wątki zaczynające się od słów "Pomocy, nie wiem co się dzieje..." Też pewna część takich zbiorników po kilku miesiącach przestaje być aktualizowana... I nie pojawiają się nowe zbiorniki. Praw natury nie przeskoczysz, zwierzakom musisz zapewnić optymalne parametry, im mniejsze akwarium, tym mniejsza stabilność. Począwszy od temperatury, poprzez osmotykę (zasolenie i stężenie), skończywszy na składzie mikro i makro. A do tego masz jeszcze wymianę gazową. Taki odpieniacz poprzez przepływ powietrza utrzymuje właściwe natlenienie i stabilizuje pH. Od razu odniosę się do argumentu o CO2 w powietrzu wydychanym przez domowników - sprawdź proszę jaki jest jego poziom w wydychanym powietrzu, jakie poziomy są zauważalne - wpływają na ludzi i przeanalizuj jaki faktyczny wpływ na stabilność zbiornika, w jakim zakresie pH, takie CO2 ma. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lol12345678903 Zgłoś Napisano 12 Maja 2022 Prawda jest ze nie miałem styczności z prowadzeniem mniejszego zbiornika a tym bardziej bez odpieniacza osobiście. Mój poprzedni zbiornik miał 240 l a drugi ok 150l i oba hulały z odpieniaczami bez skrótów takich o jakich ostatnio się dowiedziałem . czy zapomniałem raczej więcej ? no właśnie nie bo doskonale pamietam ze im mniejszy zbiornik tym trudniej parametry wody utrzymać stad właśnie pojawiło się to pytanie o brak odpieniacza . Co do przykładu akwariów których linki zapodałem to wydają się być dobre na mniejszy zbiornik W dniu 10.05.2022 o 06:21, dale napisał: A co tu jest takiego bardzo dobrego? Lampka która ledwo doświetli słodkie - przy założeniu że nie ma tam wymagających roślin? Mikropompka i wylot nie generujące wymaganego ruchu wody? https://www.thegoldfishbowl.co.uk/buy-online/aquariums/aqua-one-aquariums/aqua-one-aquanano-40-aquarium https://www.thegoldfishbowl.co.uk/buy-online/aquariums/aqua-one-aquariums/aqua-one-aquanano-60-aquarium Przy tych akwariach, poza marketingowym bełkotem nie ma żadnej konkretnej informacji. Nawet o pojemności zbiornika. Więc nie wiem na jakiej podstawie to oceniłeś. Dodatkowo, zdjęcia i informacje z innych stron jasno wskazują że lampa z zestawu jest typowym świecidełkiem do słodkiego - z zestawu "jak zrazić człowieka do akwarystyki".... Niby lampa jest typowo pod słodkowodne akwarium ale przy morszczakach tez dobrze dawała sobie radę z tego co widziałem za równo obsadzie rybnej i tych mniej wymagających koralowcach (tak jak napisałeś) . Woda niby tez miała cyrkulację dość widoczna z tym ze to chyba tez zależy od ułożenia żywej skały w tak małym akwarium Zbiorniki działające w sklepie wyglądały na działające już dosc długi czas ( właśnie te podane z linków akwaria) stad zastanawiam się nad którymś z nich z tym ze właśnie preferował bym zbiornik z odnieniaczem na kostkę bukowa . Dzięki za rady i informacje , w weekend zastanowię się czy iść w mniejsze akwarium czy może jednak zdecydować cie na litraż 100+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 13 Maja 2022 Wiesz wszystko co potrzebne. Działaj. Myliłem się. masz rację. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach