Skocz do zawartości
AquaManiac

No to i ja sie pochwale :) [duzo megabajtow zdjec]

Rekomendowane odpowiedzi

@AquaManiac, piękny baniak, zrób jak możesz lepsze zdjęcia i umieść w profilu...

rafka 112l,Deltec MCE600, ProfiluxII+Ex,Powerbar 6D-D, pompa doz.GHL,2xTunze 6045, dolewka Tunze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek niedlugo zmieniam swietlowki, pozycze jakis normalny aparat z pracy i porobie pare normalnych zdjec :) Bo to co jest to faktycznie nic ciekawego, nawet najlepszym kompaktem ciezko zrobic dobre zdjecia akwarium morskiego, tu juz trzeba jednak lustrzanki cyforwej z obiektywem macro.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej wiekszosc zdjec jest robiona pod niebieskim swiatlem, stad tak niebiesko. Raz ze tak jest ladniej :) a dwa ze jakos wtedy latwiej mi znalezc w miare prawidlowy balans bieli, zdjecia robione w pelnym oswietleniu wychodza troche zolte, obojetnie jak bym balans bieli ustawial. Potem korygowac to w fotoszopie, to wyjdzie jednak troche sztucznie, wole juz dac zdjecia w aktynice, gdzie barwy sa w miare dobrze oddane. Mysle ze z dobrym aparatem i nowymi swietlowkami (AS Duo zamiast Arcadia 14000K) bedzie o wiele lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare nowych fotek pod niebieskim swiatlem:

calosc01.jpg

calosc08.jpg

calosc07.jpg

calosc02.jpg

calosc03.jpg

calosc04.jpg

calosc06.jpg

calosc05.jpg

rico01.jpg

rico02.jpg

rico06.jpg

rico04.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W planach jest konkretna rakieta :( Zamierzam wyprowadzic akwarium z domu i zalozyc nowe w firmie, w poczekalni. I wtedy sie juz wyluzuje i stworze swoj zbiornik marzen... ale to tak za 2-3 lata dopiero a na razie ciesze sie tym co mam, powoli zaczynam byc zadowolony, chociaz nadal nie bardzo rozumiem jak to wszystko dziala, a wlasciwie to dopiero teraz wiem ile nie wiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie bylo nowych fotek... :)

superman01.jpg

tenuis01.jpg

tenuis02.jpg

tenuis03.jpg

tenuis04.jpg

tumida_01.jpg

tumida_02.jpg

valida01.jpg

valida02.jpg

valida03.jpg

acry01.jpg

calosc01.jpg

galaxea01.jpg

galaxea02.jpg

spiro01.jpg

spiro02.jpg

spiro03.jpg

spiro04.jpg

spiro05.jpg

spiro06.jpg

spiro07.jpg

spiro08.jpg

spiro09.jpg

spiro10.jpg

zoa04.jpg

zoa05.jpg

zoa06.jpg

zoa07.jpg

rico01.jpg

rico02.jpg

rico03.jpg

rico04.jpg

rico05.jpg

rico06.jpg

rico07.jpg

rico08.jpg

rico09.jpg

rico10.jpg

rurowka01.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Etam,kijowe moja babcia miala ladniejsze przed wojną.:)

No dobra zartuje,akwarium super,i fotki tez extra:clapping

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AquaManiac - ty masz takie ładne i wielkie wirki ?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne "Rico" super porosły:clapping, nie mają tendencji do samoistnej fragmentacji?

Zdrówko

Marcin:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Qbab :

AquaManiac - ty masz takie ładne i wielkie wirki ?

z 10 razy oglądałem tą fotkę z wirkami i zastanawiałem się co mi nie pasuje na tym koralowcu , skąd te "płatki" nieregularnie rozłozone Quba masz dobre oko , AquaManiac powodzenia w walce . To zdjęcie obłedne

superman01.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dzieki za slowa zachety :googleye Juz odpowiadam na pytania:

rico dziela sie same, czasami im pomagam ale staram sie tego unikac, a jesli juz to robie to staram sie dzialac maksymalnie nieinwazyjnie. Juz nie rozcinam ich tak jak to robilem kiedys, teraz pozwalam im rosnac na niewielkich kawalkach skaly, ktore z czasem poruszam poluzowuje itd... a wtedy rico powoli ale skutecznie dziela sie same. Wprawdzie kiedy je ciąłem nie mialem proaktycznie zadnych strat, ale bardzo dlugo dochodzily do siebie i jakos wolniej chyba rosly, niz rozmnazane w bardziej "naturalny" sposob.

Co do wirkow to one sie sa wcale takie duze, to koral jest maly :googleye dosc silne przyblizenie na mloda szczepke Ricordea yuma i wydaje sie ze wirki sa duze, ale primo nie sa duze, sa normalne, a po drugie primo to bardzo sympatyczny gatunek, ktory towarzyszy mi od samego poczatku zabawy w akwarystyke morska, i zamieszkuje on WYLACZNIE Ricordee yume, do innych gatunkow nigdy sie nie zbliza, nie zauwazylem zeby Ricordeom jakos bardzo szkodzil. Jest zawsze niewielka stala populacja i nikomu to nie przeszkadza :tongues

Co do tej kolorowej Montipory to zapodam ciekawostke, iz wcale nie lubi tak duzo swiatla i cyrkulacji jak Montipory rosnace " w gore", jak np. M. digitata - o ta to lubi i swiatlo i porzadna cyrkulacje. Ale te plasko rosnace tego za bardzo nie lubia, one w swoich wymaganiach przypominaja wrecz LPS-y. Dopóki na to nie wpadlem, wegetowala ta moja Montipora jakos ale nie rosla, kiedy ja miesiac temu przestawilem w o wiele spokojniejsze miejsce, zaczela rosnac i pojawil sie fajny rozowy kolor :) chyba czas na powiekszenie zbiornika bo mam pare takich Montipor na oku, i Zoanthusow i Acantastrei... robie zbiornik totalnie fluo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow "zbiornik totalnie fluo":googleye. Fajna sprawa. Szczególnie gdy urzadzony jest w ciekawy sposób, zasiedlony naprawdę ciekawymi okazami zwierzaków. Co do ricordei też swoim odpuściłem - powiedziałem "róbta co chceta" i widzę dużo bardziej pozytywne samopoczucie zwierzaków, pompuja się bardziej i rosną tez sporo szybciej. Dokarmiaszcz swpje jakoś szczególnie? Metoda na podkładanie mniejszych fragmentów skałek tak żeby rico miały gdzie "spływać" się sprawdza. Mimo że trwa to dłużej to zwierzaki napewno stresują się mniej niz podczas terrorystycznych zamachów nożem:D

Jeżeli masz obecnie jakieś ricordee chcętnie uzupełnię moje "zbiory".

Zdrówko

Marcin:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nawiązując do spsów to mamy podobne gusta(to tylko moje luźne niezobowiązujące wnioski po obserwacjach Twojego zbiornika:D) bo najbardziej podobają mi się Montipory:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś czas temu widziałem akwarium Andrzeja na żywo, jest super, kolorowe i sterylnie czyste co ciekawe działa na dość ubogim sprzęcie w co trudno uwierzyć np: odpieniacz stosowany czasem.

Wycieczka super udana.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano wlasnie, Grzesiek przywiózl byl ze soba calkiem niezle lustro z obiektywem macro. Zdjecia wyszly nie do konca ostre, byly robione po malym conieco :)

acro01.jpg

acro02.jpg

aco04.jpg

acro05.jpg

acro06.jpg

acro07.jpg

acro08.jpg

rico01.jpg

rico02.jpg

rico03.jpg

rico04.jpg

rico05.jpg

rico06.jpg

zoa01.jpg

zoa02.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos zmniejszone sporo te zdjecia... to moze dam linka bezposrednio do albumu: http://s303.photobucket.com/albums/nn121/AquaManiac_photos/Macro_06_12_2008_/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Coś niesamowitego aquamaniac :clowning

Może niedługo założę własną solniczkę :) Na razie podziw dla innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakim obiektywem robiłeś???

akwarium 375l. , sump 126l.

Pozdrawiam Damian Dombrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.