luke12345 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2022 Witam, Po powrocie z urlopu zauważyłem, że główka tak jakby się "odkleja" - poniżej zdjęcie. Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją? Inne euphylie są ok. Parametry są ok poza Ca: Slt-1,025 PO4-0; NO3-2,5; KH-9,4; NO2-0; Ca - 340; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 29 Lipca 2022 Osobiście nie miałem takiej sytuacji, ale na tym i innych forach jest to opisane jednak kiepsko i nie wiadomo o co chodzi. W zoologicznym obok mnie były takie sytuacje już nie raz , tam pomogła duża podmiana wody. Główki jakiś czas żyją , ale nic z nich nie ma . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 29 Lipca 2022 Gdzieś napotkałem że to bakteryjne podłoże. Sam tak raz miałem i jak jedna poszła to cały krzak kilkunastu główek poleciał. Dip nie pomógł, zmiana miejsca też. Również obok rosły inne i im nic nie było Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alddo Zgłoś Napisano 30 Lipca 2022 jest na to antybiotyk jeśli to jest to bakteryjne i czy przy takim stanie pomoże nie wiem jak byłem w Reef Expert w szczecinie to o tym mi powiedzieli jak zapytałem co to może być nie drążyłem tematu bo poleciały mi i tak już wszystkie dwie jakie miałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2022 Raz bakteryjna przyczyna, a druga, to kiepskie parametry wody i wymuszona migracja - odkleja się i pływnie gdzieś, gdzie może przeżyje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 30 Lipca 2022 Jak się główka oderwie to daj ją do szklanki w akwa. Za jakieś 5 miesięcy odbuduje mały szkielet ale na tyle "duży" byś mógł ją przykleić do kawałka skały lub podstawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luke12345 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2022 Ok dzieki - będę próbował ratować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach