Geralt Zgłoś Napisano 19 Października 2022 Dziwny glon podobny nieco do cyjano. Walczę z tym od maja. Zniszczył mi wszystkie korale w akwarium został tylko jeden ukwiał dywanowy i ryby. Początkowo myślałem, że to cyjan więc zastosowałem Chemi clean ale niestety nic to nie dało. We wrześniu ciągu 1.5 miesiąca zrobiłem 4 podmiany. Na początku duża 160l ze zbiornika, gdzie SPS pięknie się rozwijają, potem trzy po 80l ze świeżą wodą. Wywaliłem cały piasek, ale był w miarę czysty, znaczy nie śmierdział nie był czarny. Wywaliłem siporax bo jego też podejrzewałem. I w sumie cała ta robota nic nie zmienia. Parametr są stabilne.Teraz po podmianach Ca i Mg są wysokie, ale były znacznie niższe i glony były. W październiku co tydzień robiona jest podmiana po 40l i przy tej okazji czyszczone glony ile się da i w ciągu trzech dni jest to samo. KH 7.8, PO4 0.07, NO3 3, Ca 450, MG 1400 Cytuj Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40 Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Jak dla mnie dojrzewanie. Okrzemki. Dużo zmian i podmian nie mających sensu w tym momencie. Muszą same zejść. Jak trwa to od maja to trochę długo. Mniej ingerencji. Robiąc duże podmiany nie zawsze będzie skutek który oczekujemy. Koralom nie pomogą za bardzo a trzeba szukać przyczyny dlaczego wyskoczyło. Jeżeli to nie jest dojrzewanie jak zaznaczyłem to przyczyna tkwi gdzie indziej. Piasek to też nie wina. Aczkolwiek czytając forum dużo osób szuka tam problemu a to znaczy że nie mają pojęcia o biologi itd. Sam mam piach w swoim akwa 5.5 roku gdzie przez rok nie był ruszany, wpuściłem babkę i był 2 miesiące młyn PO4 na poziomie 0.03 i NO3 na pozimie 4. Akwarium jak żyje konsumuje nutrienty wręcz są im potrzebne. Sam anwet dozowałem NO3 z ręki. Edytowane 19 Października 2022 przez Laszek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 19 Października 2022 1 godzinę temu, Geralt napisał: Dziwny glon podobny nieco do cyjano. Walczę z tym od maja. Zniszczył mi wszystkie korale w akwarium został tylko jeden ukwiał dywanowy i ryby. Początkowo myślałem, że to cyjan więc zastosowałem Chemi clean ale niestety nic to nie dało. We wrześniu ciągu 1.5 miesiąca zrobiłem 4 podmiany. Na początku duża 160l ze zbiornika, gdzie SPS pięknie się rozwijają, potem trzy po 80l ze świeżą wodą. Wywaliłem cały piasek, ale był w miarę czysty, znaczy nie śmierdział nie był czarny. Wywaliłem siporax bo jego też podejrzewałem. I w sumie cała ta robota nic nie zmienia. Parametr są stabilne.Teraz po podmianach Ca i Mg są wysokie, ale były znacznie niższe i glony były. W październiku co tydzień robiona jest podmiana po 40l i przy tej okazji czyszczone glony ile się da i w ciągu trzech dni jest to samo. KH 7.8, PO4 0.07, NO3 3, Ca 450, MG 1400 Kiedy baniak wystartował? Dino i cyjano. Resztę sam załatwiłeś. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt Zgłoś Napisano 19 Października 2022 Akwarium ma 7 lat. Jakieś 4 lata temu wymieniłem skałę i przez te 4 lata było w miarę OK. Ja nie grzebię w akwarium bo nie mam na to czasu. Prędzej przez miesiąc nie zrobię podmiany nim coś do akwarium wleję w celu jego ratowania. W maju ten glon się pojawił. Początkowo nic nie robiłem poza tym, że zmniejszyłem światło. W czerwcu na trzy dni całkowicie zaciemniłem i dalej efektu nie było. Czyściłem tylko akwarium z tych glonów raz w miesiąc przy okazji podmiany w lipcu i sierpniu. Że efekt był żaden, a wszystkie korale jakie miałem to zdecydowałem się na drastyczne środki, czyli odessanie piasku bo i tak był zajęty przez te glony i ciężko go było czyścić. Siporax też wyeliminowałem bo PO4 było 0.00 NO3 było 1. Teraz bez spioraxu chodzi miesiąc i dawniej miewałem PO4 ponad 0.2 i glonów nie było w akwarium, a teraz jest znikomo, pisałem wyżej. Cytuj Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40 Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Siema Paweł. Kwas borowy plus woda utleniona. I to dawki końskie i puści. PW. Edytowane 19 Października 2022 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arcadio Zgłoś Napisano 20 Października 2022 Poszukaj tematu o dino (Dinoflagellates). Ustabilizuj parametry, nie daj zejść PO4 albo NO3 do 0. Kuracja wodą utlenioną pomaga. Możesz zastosować dedykowane środki na dino. Cytuj Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000 ClariSea 5000 | Węgiel | UVC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt Zgłoś Napisano 20 Października 2022 3 godziny temu, Arcadio napisał: Poszukaj tematu o dino (Dinoflagellates). Ustabilizuj parametry, nie daj zejść PO4 albo NO3 do 0. Kuracja wodą utlenioną pomaga. Możesz zastosować dedykowane środki na dino. 8 godzin temu, AnT napisał: Siema Paweł. Kwas borowy plus woda utleniona. I to dawki końskie i puści. PW. Właśnie jak przeglądałem Internet to wyglądało mi to na dino. Cytuj Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40 Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach