JerzyB Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2022 Dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2023 Planuję coś podobnego zrobić do zbierania RODI w piwnicy i później pompą do zbiornika na podmianę i dolewkę ale mam inne pytanie do tego typu rozwiązania. Powiedzmy, że produkujemy co kilka dni ileś tam litrów wody RODI przy automatycznym systemie. Czy nie jest tak, że woda z początku włączenia sytemu powinna iść w kibel bo TDS nie pokaże 0? Gdzieś tam czytałem, że po przestoju pracy filtra te kilka litrów powinno iść w kosz, czy tak robicie czy ilość wody z wartością pomiaru większą niż 0 jest marginalna? Zastanawiam się, czy system uzupełnić o zawór przełączający produkcję RODI do zbiornika dopiero powiedzmy po 15 do 30 minutach jak filtry się przepłuczą ze starej wody i TDS pokaże 0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokomag Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2023 ja robie wode raz w tygodniu, i szczerze mowiac od poczatku odrazu pokazuje 0 Jednym z najbezpieczniejszych rozwiazan to miec pomieszczenie techniczne za akwarium:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2023 Ja robie rodi co 2 tygodnie i zazwyczaj od razułapię. kiedyś nie miałem świeżej żywicy a tds pokazywał około 8 i nic złego się nie stało. Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach