JerzyB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Jak w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Jakieś takie kłaczkowate za bardzo na cyjano. Ładnie ktoś zapuścił baniak. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) 21 minut temu, katani napisał: Jakieś takie kłaczkowate za bardzo na cyjano. Ładnie ktoś zapuścił baniak. Tak nie było mnie na co dzień w kraju. Teraz wróciłem na stałe więc pora się wziąć za porządki. Zamówiłem chemię. Edytowane 18 Stycznia 2023 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Zdjęcie byle jakie ale mi to na cyjano nie wyglada. Miałem kiedyś coś takiego na jednej podstawce. Jak korala odciąłem to wyglądało jak by się psuł od kleju. Pewnie nadmiar jakiegoś składnika Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bouli Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Znawcą nie jestem ale to u ciebie wygląda deko inaczej, u mnie jak i na filmie to ma taką postać i nie mam na myśli koloru, luknij na film tak od 2:20Konsystencja cyjano jest taka specyficzna, taki delikatny kożuch, który się łatwo odrywa od skały czy piasku. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) 21 minut temu, Bouli napisał: Znawcą nie jestem ale to u ciebie wygląda deko inaczej, u mnie jak i na filmie to ma taką postać i nie mam na myśli koloru, luknij na film tak od 2:20 Konsystencja cyjano jest taka specyficzna, taki delikatny kożuch, który się łatwo odrywa od skały czy piasku. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Miałem już cjano takie jak na filmiku. To jest zupełnie inne . Na tylnej szybie kożuch , ale łatwo się skrobię. Kolor w chodzi w brąz przy niebieskim świecie , a przy białym w zieleń. Edytowane 18 Stycznia 2023 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Nie wiem, czy chemiclean to ruszy. To wygląda bardziej na glony pod fluconazole. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 11 minut temu, katani napisał: Nie wiem, czy chemicle?an to ruszy. To wygląda bardziej na glony pod fluconazole. Czyli co proponujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 trzeba ustalić co to jest. Dla mnie to nie wygląda jak cyjano. Raczej jak glony żyjące z detrytusu. Poszczotkuj trochę skałę i zobacz czy odchodzą. Cyjano wróci szybko, glony będą powoli odrastać. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Wyraźniejsze zdjęcie jesteś wstanie zrobić ? Ja bym się wstrzymał z chemią na razie , zadbałbym o parametry wody , regularne podnianki + dobre bakterie ,odsysał ile się da i zredukował podawanie pokarmu do minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) 11 minut temu, Maniekkkkk napisał: Wyraźniejsze zdjęcie jesteś wstanie zrobić ? Ja bym się wstrzymał z chemią na razie , zadbałbym o parametry wody , regularne podnianki + dobre bakterie ,odsysał ile się da i zredukował podawanie pokarmu do minimum. Zamówiłem Colombo Mycosidol 11 minut temu, Maniekkkkk napisał: Wyraźniejsze zdjęcie jesteś wstanie zrobić ? Ja bym się wstrzymał z chemią na razie , zadbałbym o parametry wody , regularne podnianki + dobre bakterie ,odsysał ile się da i zredukował podawanie pokarmu do minimum. Z szyb schodzi dobrze gorsza sprawa ze skałą , ale pedzluję Edytowane 18 Stycznia 2023 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Ile ma to akwarium? W znaczeniu Ile minęło czasu od startu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 5 minut temu, Arek77 napisał: Ile ma to akwarium? W znaczeniu Ile minęło czasu od startu? Dwa lata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 9 minut temu, JerzyB napisał: Dwa lata Jakieś większe zmiany w ilości PO4 I NO3 w ostatnim czasie? A jak z pH? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) 26 minut temu, Arek77 napisał: Jakieś większe zmiany w ilości PO4 I NO3 w ostatnim czasie? A jak z pH? NO3 1 PO4 0,03. pH nie spada poniżej 8 woda jest ozonowana 6 razy na dobę po 15 min. Lampa UV chodzi 5 h dziennie Może tu jest problem ?. Edytowane 18 Stycznia 2023 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 37 minut temu, JerzyB napisał: Lampa UV chodzi 5 h dziennie Może tu jest problem ?. W moim zbiorniku lampa uv chodzi 24/h to nie wina lampy jak cię nie było to ciekawi mnie jakie były skoki Kh jesteś pewny ze wszystko było tip top Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 31 minut temu, Beti napisał: W moim zbiorniku lampa uv chodzi 24/h to nie wina lampy jak cię nie było to ciekawi mnie jakie były skoki Kh jesteś pewny ze wszystko było tip top Myślę , że skoki Kh na pewno były . Ale już jestem na stałe więc muszę to akwa wyprowadzić na prostą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Godzinę temu, JerzyB napisał: NO3 1 PO4 0,03. glony wciągają. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2023 Godzinę temu, katani napisał: glony wciągają. Tyle to wiem , tylko jak z tym walczyć , tylko mechanicznie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2023 12 godzin temu, JerzyB napisał: Tyle to wiem , tylko jak z tym walczyć , tylko mechanicznie ? Daj czas biologii. Poczekaj kilka tygodni...jak nie odpuści to wtedy sięgniesz po chemię. U mnie po zbiorniku rozpanoszyła się kaulerpa. Zarosła całą skałę I wchodziła na korale. Rwałem gałązki wchodzące na korale i tam gdzie tworzyły gruby kożuch. Po ok 8 tygodniach przestała rosnąć i sama znikła po kolejnych kilku tygodniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2023 Walczę z tym ma razie mechanicznie. Co godz. nie widzę ryb , a rollermat prawie się nie zatrzymuje. Nie mogę czekać bo to się rozrasta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2023 Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2023 Zastanawiam się czy lać bakterie wraz z pożywką ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2023 Bakterie nigdy nie zaszkodzą, bo będą konkurować z glonami. Masz jakieś korale? Bo akropory będą pobierać bakterie, więc nie umrą z głodu. Gorzej z innymi koralami, bo te żywią się większymi kąskami. możesz ściągać głowicę z uchwytu i cyrkulatorem omiatać z bliska skałę, żeby syf wywiewać. Jaką masz cyrkulację i jak ustawioną. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2023 43 minuty temu, katani napisał: Bakterie nigdy nie zaszkodzą, bo będą konkurować z glonami. Masz jakieś korale? Bo akropory będą pobierać bakterie, więc nie umrą z głodu. Gorzej z innymi koralami, bo te żywią się większymi kąskami. możesz ściągać głowicę z uchwytu i cyrkulatorem omiatać z bliska skałę, żeby syf wywiewać. Jaką masz cyrkulację i jak ustawioną. Cyrkulacja chodzi na 3/5 mocy to 4 pompy Tynze na tylnej szybie. Mam tylko parę moninopor Pędzluję skałę , ale pomysł z cyrkulatorem , podchwycę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach