katani Zgłoś Napisano 13 Lutego 2023 Siema, Naszła mnie dzisiaj taka myśl, i nie mogę sobie przypomnieć żadnego miejsca, gdzie jest naprawdę ładne, warte wycieczki akwarium rafowe. Nie chodzi mi o basen z rekinami, płaszczkami i żółwiami, bo takich jest kilka. Chodzi mi o zbiornik typowo rafowy, z koralami rafotwórczymi, rybami rafowymi i zorientowany na tych mniejszych mieszkańcach rafy. Wiem, że był zbiornik w Redzie w strefie saun. Nie wiem jak to teraz wygląda. Wiem, że w Oceanice w Chrustach - byłem w zeszłym roku, słabizna straszna. We Wrocławiu nic nie ma, Śląsk z tego co wiem, również. Stolica? Pomorze? Chodzi mi o coś na kształt akwarium Joe Yaiullo, nie musi byćtakie wielkie, ale gdzie jest rafa w przyzwoitej kondycji. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalzgierz1989 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2023 To raczej jest ciężki ostatnio temat, w Krakowie był Tropical Spot z czterema zbiornikami morskimi i też niestety punkt nie przetrwał. Jeżeli nawet gdzieś jakieś akwarium będzie to w jakiejś restauracji lub hotelu. Ale czy zadbane to już inna sprawa. Cytuj Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 13 Lutego 2023 Chorzowskim zoo są dwa akwaria słonowodne wielkości może 3-4 tys litrów ale żadna rewelacja, ktoś kto się tym zajmuje widać ze wiedza prawie zerowa. na Śląsku raczej nie na innych miejsc, jest jeszcze Palmiarnia w Gliwicach ale tam bardziej płaszczki i większe ryby morskie w jednym akwarium, e sorry jest jeden zbiornik koło 3 tys.l trochę skały i bardziej fish. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qłko Zgłoś Napisano 15 Lutego 2023 lekko off-topowo... a był ktoś w Łódzkim orientarium??? (do którego zamierzam w tym roku się wybrać), nie znalazłem na forum tematu z "po otwarciu"; czy tam jakiś "mniejszy" zbiornik jest rafowy? na stronie w małej galerii mają fotkę rafy, ale nie wiem czy to nie "sztokowa" - na mapgooglach są jedynie nieliczne ujęcia zbiornika z LPS i sarco (no ale wszystkich kilkunastu tys. fot nie przewaliłem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 15 Lutego 2023 Takiego typowo rafowego nie ma. Bynajmniej jak ja byłem w czerwcu' 22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QsQ Zgłoś Napisano 15 Lutego 2023 Już jest zasiedlany zbiornik i powoli rośnie "las" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qłko Zgłoś Napisano 20 Lutego 2023 W dniu 16.02.2023 o 00:36, QsQ napisał: Już jest zasiedlany zbiornik i powoli rośnie "las" jest potencjał, trzeba trzymać kciuki za dalszy rozwój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach