ArturNano Zgłoś Napisano 31 Marca 2023 testy... -> 31.03.2023: - zasolenie 35ppt - PH 7.62 - NO3 1 <> 2 - NO2 0 <> 0.25 - NH3 0.25 - PO4 0 - KH ~7 jak żyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2023 Rico jakiś szalony jest. Lekko gumkami przyciśnięty ale i tak wydostał się dzisiaj i pływał po akwarium. Przyczepiem ponownie lecz nie wiem czy znowu nie wylezie. Jakieś pomysły aby przyczepić go do skały ? Klej odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2023 Ja sam tego nie robiłem, ale wiem że niektórzy praktykują coś takiego - weź szklany kieliszek albo jakieś plastikowe opakowanie, zrób dziurki po bokach, do pojemnika włóż kilka kawałków skały i na to połóż grzybka. Po kilku dniach powinien przyrosnąć i wtedy będziesz mógł przykleić go do głównej skały. Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2023 On 4/1/2023 at 12:50 PM, Danonek said: Ja sam tego nie robiłem, ale wiem że niektórzy praktykują coś takiego - weź szklany kieliszek albo jakieś plastikowe opakowanie, zrób dziurki po bokach, do pojemnika włóż kilka kawałków skały i na to połóż grzybka. Po kilku dniach powinien przyrosnąć i wtedy będziesz mógł przykleić go do głównej skały. tak też spróbowałem lecz mam wrażenie, że Rico coś nie lubi skały Nie wygląda źle, raczej zdrowo lecz nijak nie chce zacząć przyczepiać się do skałki pokruszonej. Zawinął się w pół i tak sobie leży. Czekać po prostu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2023 Tak, czekaj. Przyczepi się na pewno Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wwo Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2023 22 godziny temu, ArturNano napisał: tak też spróbowałem lecz mam wrażenie, że Rico coś nie lubi skały Zawinął się w pół i tak sobie leży. Czekać po prostu ? Jak jest tak cały czas zawinięty, to prawdopodobnie za dużo mu dmucha, grzyby tak mają, i nie przyklei się jeśli mu warunki nie pasują. Może od ścianek tego czegoś w czym siedzi prąd się zbyt mocno odbija.Ja zawsze kleje kropelką, czy tam jakimś tadam (jedno i to samo), kładę w wybrane miejsce i obserwuje. Nie pasuje, to zmieniam itd. P.S. Nawet jak sam złapie podstawkę, a położysz go w złym miejscu, to się znowu odklei i pofrunie;) Grzyby tak mają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2023 15 minutes ago, wwo said: Jak jest tak cały czas zawinięty, to prawdopodobnie za dużo mu dmucha, grzyby tak mają, i nie przyklei się jeśli mu warunki nie pasują. Może od ścianek tego czegoś w czym siedzi prąd się zbyt mocno odbija.Ja zawsze kleje kropelką, czy tam jakimś tadam (jedno i to samo), kładę w wybrane miejsce i obserwuje. Nie pasuje, to zmieniam itd. P.S. Nawet jak sam złapie podstawkę, a położysz go w złym miejscu, to się znowu odklei i pofrunie;) Grzyby tak mają w tym miejscu co leży w plastikowym pojemniku to jest najspokojniej. Cyrkulator skręciłem jak się da. Kropelką próbowałem dwa razy lecz skubany wydziela śluz i się odkleja po dwóch dniach. Pozostaje chyba tylko poczekać z tydzień i jak to nic nie da, to spróbuje w inne miejsce go przełożyć chociaż szału z miejscem tutaj nie ma bo woda odbija się od frontu i zawraca z obydwu stron skały . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokomag Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2023 Panie wykalaczka i do boju, ja wszystkie takie cudaki na wykalaczke i zapycham w skale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2023 24 minutes ago, kokomag said: Panie wykalaczka i do boju, ja wszystkie takie cudaki na wykalaczke i zapycham w skale. hm... może nie ma się co cackać co prawda o igłach czytałem lecz wykałaczka pierwszy raz Jutro cos pokombinuje i przytwierdzę drania do skały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wwo Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2023 10 godzin temu, ArturNano napisał: w tym miejscu co leży w plastikowym pojemniku to jest najspokojniej. Cyrkulator skręciłem jak się da. Kropelką próbowałem dwa razy lecz skubany wydziela śluz i się odkleja po dwóch dniach. Pozostaje chyba tylko poczekać z tydzień i jak to nic nie da, to spróbuje w inne miejsce go przełożyć chociaż szału z miejscem tutaj nie ma bo woda odbija się od frontu i zawraca z obydwu stron skały . Ewidentnie coś mu nie pasuje i to prawdopodobnie będzie "wiatr". Przestaw go gdzie indziej lub pobaw się z cyrkulacją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokomag Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2023 Dajcie spokoj z ta cyrkulacja, bedziesz przestawial milion razy i wiecznie ktoremus koralowi nie bedzie pasowac, mowie ci przyczep tam gdzie chcesz wykalaczka, pogrymasi i dojdzie do siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2023 obok Zoanthus coś zaczęło wyrastać. Nie wygląda to jak polip zoa. Chyba, że to jakieś stadium przejściowe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) 13 hours ago, kokomag said: Dajcie spokoj z ta cyrkulacja, bedziesz przestawial milion razy i wiecznie ktoremus koralowi nie bedzie pasowac, mowie ci przyczep tam gdzie chcesz wykalaczka, pogrymasi i dojdzie do siebie. tak zrobiłem "na wykałaczkę". W takiej kostce znalezienie miejsca bez prądu nie jest możliwe. Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez ArturNano (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karoll Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2023 to koło zoa to aipitasia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) 8 minutes ago, karoll said: to koło zoa to aipitasia dzięki z tego co czytam na forum, to raczej mało pożądane. Jak sobie z tym radzicie ? mechanicznie wyrywać ? Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez ArturNano (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karoll Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2023 ja mam brzydale (dwa) oraz krewetki i w sumie trzymają w ryzach populacje aipitasi . Chemii nie stosowałem . Preferuje metody naturalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2023 Jeśli skałka nie jest duża to wyciąg ją, usuń mechanicznie ile się da i w dipa ją Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2023 Czy te rybki dadzą radę w tych 49l ? x1 Gramma Loreto x1 Chrysiptera Hemicyanea x2 Amphiprion Ocellaris No i czy mógłbym już je wpuszczać ? Jaką babkę kopiącą można do takiej kostki wrzucić ? Cryptocentrus cinctus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2023 2 godziny temu, ArturNano napisał: Chrysiptera Hemicyanea Ja osobiście nad garbikiem bym się dwa razy zastanowił, biorąc pod uwagę ich rozbujniczy charakter i mały litraż. To samo błazenki , potrafią być bardzo bojowe. Są mocno terytorialne i z pewnością będą ganiać konkurencję jak podrosną. Myślę, że lepszym wyborem będzie jakiś mały ślizg. Są to rybki bardzo pocieszne. Babka kopiącą może narobić bałaganu w Twoim litrażu. Generalnie masz małą powierzchnię piasku i myślę , że kilka nassariusów sobie z nią poradzi. Zmierz amoniak, jeżeli nie ma to śmiało możesz zasiedlać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2023 Seachem Ammonia Alert Ktoś stosował? można na tym polegać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2023 (edytowane) ok, temat kostki można zamknąć @Admin Wraz z nowymi mieszkańcami "Snowflake" czas przesiąść się na większe akwa. Pyszczaki trafiły do nowego właściciela. Pozdrawiam Edytowane 9 Czerwca 2023 przez ArturNano (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach