neira1 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2023 (edytowane) Witam Wszystkich, wiem, że temat zielonej wody i zakwitu się już przewijał nie raz, ale sama nie wiem co dalej robić. Od około 1,5 tygodnia walczę z zakwitem wody (zielona - myślę, że to zakwit fitoplanktonu). Kupiłam lampę UV, włożyłam węgiel, wymieniłam absorbent na PO4, zrobiłam podmiankę wody ok 20% i co.... nic się nie dzieje . Nie widzę, żadnej poprawy. Skały i ryb prawie nie widać. Dzisiaj włączyłam tylko światło niebieskie na jakiś czas. Odpieniacz podkręciłam, żeby więcej "wywalał". Doradźcie proszę co robić, bo już pomysły mi się skończyły. Akwarium 200l, bez sumpa. Założone 15.03.2023. Skała Arka myReef-Rocks 20kg sucha skała i żywa skała Fiji, żywy piasek, odpieniacz Tunze Comline DOC Skimmer 9004, kaskada Aquael Versamax FZN-3, filtracja Sera Siporax, 2 cyrkulatory Tunze Turbelle Nanostream 6020. Edytowane 3 Czerwca 2023 przez neira1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof80 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2023 Cześć Ja też miałem zakwit,mi pomogła wata, napchałem ją w tą wąską przegrodę w sumpie i co 2h wymiana, fakt przepływ maleje momentalnie dlatego wymiana co 2h,juz nie pamiętam ile to trwało ale pomogło woda się klarowała. Zobacz w dziale Ogólny (restart akwarium, jak było zielono Powodzenia A i jeszcze dodałem dodatkowe natlenianie wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2023 Lampa UV min 32-w trzymać 3-4doby min aż do uzyskanie rezultatu, Ile ma wat ta twoja lampa uv na taki zbiornik, przy żakiecie trzeba dać kopa z uv jak masz taka typu 11 czy 18 w nic to nie daje temu jest jak jest. zrób fotkę zbiornika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neira1 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2023 (edytowane) 10 godzin temu, Beti napisał: Lampa UV min 32-w trzymać 3-4doby min aż do uzyskanie rezultatu, Ile ma wat ta twoja lampa uv na taki zbiornik, przy żakiecie trzeba dać kopa z uv jak masz taka typu 11 czy 18 w nic to nie daje temu jest jak jest. zrób fotkę zbiornika Beti w takim razie moja lampa jest za słaba 13 godzin temu, Krzysztof80 napisał: Cześć Ja też miałem zakwit,mi pomogła wata, napchałem ją w tą wąską przegrodę w sumpie i co 2h wymiana, fakt przepływ maleje momentalnie dlatego wymiana co 2h,juz nie pamiętam ile to trwało ale pomogło woda się klarowała. Zobacz w dziale Ogólny (restart akwarium, jak było zielono Powodzenia A i jeszcze dodałem dodatkowe natlenianie wody Krzysztof80 watę dodałam i też wymieniam często, ale to nic nie daje niestety. Kupię nową UV mocniejszą, czy według Was taka może być taka jak poniżej czy lepiej taka: SunSun CUV-136 36W? Tylko, że na tej SunSun piszą, że pojemność akwarium 1000 l, a u mnie jest 200. Edytowane 4 Czerwca 2023 przez neira1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2023 Witam Moim zdaniem lampa może być mniejszej mocy. Ale należy zadbać by był odpowiedni przepływ przez nią . Oczywiście będzie to trwało dłużej, Nie dawaj większej pompy niż 600l/h. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neira1 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2023 Wstawiam jeszcze zdjęcie akwarium, chociaż na zdjęciu wygląda lepiej niż w realu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neira1 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2023 Powiedzcie mi jeszcze, na jak długo włączać lampę UV przy takim zakwicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2023 52 minuty temu, neira1 napisał: Powiedzcie mi jeszcze, na jak długo włączać lampę UV przy takim zakwicie? 24/h trzymaj aż minie zakwit , tylko przy 9w będzie ciężko ( może potrwać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neira1 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2023 Dziękuję bardzo za pomoc, walczę dalej. Dam znać za jakiś czas co się dzieje. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach