Cimas Zgłoś Napisano 23 Lipca 2023 Hej, kilka dni temu zacząłem hodowlę fito i chciałbym opinię kogoś doświadczonego czy dobrze rośnie, mam wątpliwości bo nie rośnie na ładny zielony kolor tylko na taki żółtawo-zielony. Wstawiam zdjęcie z pierwszego dnia i z dzisiaj ( 4 dni różnicy ) Fito miesza silniczek z jakiegoś starego filtra i przy okazji napowietrza. fito to nannochloropsis salina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrius177 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2023 Witam, nie jestem fachowcem, ale z rok hodowałem fitoplankton. Jeśli blednie, robi się żółte to źle. Musi być coraz ciemniejsze( bardziej zielone). Możliwe że fito nie ma składników do wzrostu lub zanieczyszczone czymś ( trzeba mimo wszystko robić wszystko w miarę sterylnie). Przez cały rok tylko jeden pojemnik zrobił się żółty, to jedno mi padło. Niektórzy twierdzą że może jeszcze rosnąć i znowu zrobi się zielone. Ja wątpię. ps. po co silniczek, delikatne bąble powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 23 Lipca 2023 Jeśli to czysty Nannochloropsis, to albo zanieczyszczone innymi gatunkami, albo cyjanobakteriami. U mnie taki właśnie kolor robił się przy cyjanobakteriach. Podobno można to tępić antybiotykiem, ale chyba łatwiej wszystko wysterylizować (choćby wrzątkiem) i założyć nową hodowlę. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 24 Lipca 2023 Dodaj nawozu z azotem i poczekaj ze 3 dni, powinno wrócić do normy. Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 25 Lipca 2023 W dniu 23.07.2023 o 21:34, gryadam napisał: Jeśli to czysty Nannochloropsis, to albo zanieczyszczone innymi gatunkami, albo cyjanobakteriami. U mnie taki właśnie kolor robił się przy cyjanobakteriach. Podobno można to tępić antybiotykiem, ale chyba łatwiej wszystko wysterylizować (choćby wrzątkiem) i założyć nową hodowlę. Wrzątek nie sterylizuje jedyny godny uwagi środek to Chloramin T przez 30 min w stężeniu 5% wali wszystko. Jest bezpieczny dla akrylu tylko trzeba później reaktor wypłukać. Dezynfekujące są również jego opary. Ja używam go w swoich reaktorach i produkuję fito w trybie ciągłym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach