banny Report post Posted September 13 Cześć, zastanawiam się nad ta rybą, wiem o możliwości toksyn itd. Ale spotkałem się ostatnio z ciekawą opinią, przez to że jest bez łusek jest uznawana za "hodowlę ospy". Czy podzielacie to zdanie? Czy jest duża szansa, że wrzucę ją do akwarium i może mi całe akwarium zarazić ospą, ponieważ nie ma naturalnej ochrony przed ospą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gryadam Report post Posted September 14 Przede wszystkim naturalną ochroną przed ospą są odpowiednie warunki w akwarium. L. cornuta to dość duża ryba, więc zalecany zbiornik to teoretycznie około 300l. Jak wrzucisz do mniejszego, to narażasz ją na stres i ryzyko zakażenia ospą rośnie. Druga kwestia to towarzystwo w akwarium. Lactoria jest raczej spokojna, więc jak masz agresywne ryby, to też narażasz ją na stres, itd. Koniki też nie mają łusek, P. hepatus też jest uznawany za "hodowlę ospy", a mimo to ludzie hodują te gatunki z powodzeniem w akwariach. Wszystko zależy od warunków w akwarium i tego, co przywleczesz ze sobą z różnych sklepów z koralowcami, rybami, itp. Quote Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Share this post Link to post Share on other sites
fifek33 Report post Posted September 15 Kolejna ważna rzecz a mianowicie spokojny przepływ wody, jeśli masz sps i pralkę w akwa to może mieć problem z poruszaniem Quote Share this post Link to post Share on other sites