JerzyB Zgłoś Napisano 21 Listopada 2023 (edytowane) Witam Mam pytanie do użytkowników rektora. Czy reaktor musi być włączony non stop? Chodzi o to , że pomkę dozująca ustawioną mam na min. a i tak mam za duży oddciek w stosunku do zapotrzebowania. W związku z tym chciałem by timer wyłączał reaktor na noc . Czy tak można ? Mój reaktor to a"la DaStaCo2 Pozdrawiam Edytowane 21 Listopada 2023 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 21 Listopada 2023 U mnie ze względu spoiwo wapienne wykorzystane do sklejenia skały i przez to nadal wysokie KH reaktor od dwóch miesięcy pracuje tylko po kilka godzin na dzień (mówimy o samej pompie dozującej bo pompa reaktora miesza wodę znacznie częściej) i nie zauważyłem niczego złego z takiego działania. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 21 Listopada 2023 1 godzinę temu, R3BEL napisał: U mnie ze względu spoiwo wapienne wykorzystane do sklejenia skały i przez to nadal wysokie KH reaktor od dwóch miesięcy pracuje tylko po kilka godzin na dzień (mówimy o samej pompie dozującej bo pompa reaktora miesza wodę znacznie częściej) i nie zauważyłem niczego złego z takiego działania. Pozdrawiam. Dziękuję , zastanawiam się , czy wyłączać tylko pompę dozującą , czy może wszystko , czyli obiegową w reaktorze oraz CO 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 21 Listopada 2023 38 minut temu, JerzyB napisał: zastanawiam się , czy wyłączać tylko pompę dozującą , czy może wszystko , czyli obiegową w reaktorze oraz CO 2. U mnie była trochę inna sytuacja bo jednak KH miałem dosyć wysokie i przez większość czasu reaktor pracował jednak bardzo rzadko i dlatego co jakiś czas wolałem wzruszyć wodą w reaktorze (dopiero od niedawna zaczęło mocniej spadać). Natomiast jakbym miał wyłączać go tylko na noc to pewnie wyłączałbym wszystko (przez te kilka godzin pH w reaktorze nie powinno Ci się podbić jakoś znacząco), z resztą sprawdzałem zawsze Redox po dłuższej przerwie pracy reaktora i nie zauważyłem jakiegoś spadku spowodowanego ostałą wodą w reaktorze. Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 21 Listopada 2023 6 godzin temu, R3BEL napisał: U mnie była trochę inna sytuacja bo jednak KH miałem dosyć wysokie i przez większość czasu reaktor pracował jednak bardzo rzadko i dlatego co jakiś czas wolałem wzruszyć wodą w reaktorze (dopiero od niedawna zaczęło mocniej spadać). Natomiast jakbym miał wyłączać go tylko na noc to pewnie wyłączałbym wszystko (przez te kilka godzin pH w reaktorze nie powinno Ci się podbić jakoś znacząco), z resztą sprawdzałem zawsze Redox po dłuższej przerwie pracy reaktora i nie zauważyłem jakiegoś spadku spowodowanego ostałą wodą w reaktorze. Od dzisiaj timer wyłącza na noc cały reaktor wraz z CO2. KH mam obecnie powyżej 9 zobaczę za kilka dni jakie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilarios Zgłoś Napisano 22 Listopada 2023 Wyłączenie całości na noc nie jest dobrym pomysłem. Nie lepiej będzie odpowiednie ustawienie ph w reaktorze, żeby odciek był słabszy lub jeszcze lepiej zmniejszenie ilości podawanego odcieku? Nie wiem jakie macie reaktory i osprzęt, ale zdecydowanie unikałbym całkowitego wyłączenia reaktora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 22 Listopada 2023 (edytowane) 54 minuty temu, ilarios napisał: Wyłączenie całości na noc nie jest dobrym pomysłem. Nie lepiej będzie odpowiednie ustawienie ph w reaktorze, żeby odciek był słabszy lub jeszcze lepiej zmniejszenie ilości podawanego odcieku? Nie wiem jakie macie reaktory i osprzęt, ale zdecydowanie unikałbym całkowitego wyłączenia reaktora. W moim reaktorze nie ma sondy pH , to jest DaStaCo2 Edytowane 22 Listopada 2023 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) @ilarios Ma rację, o ile raczej nic złego się stać nie może w przypadku wyłączenia reaktora całkowicie na noc, tak nie widzę sensu żeby to robić. Lepiej jest wyłączyć pompę dozującą, a cyrkulacyjną zostawić. Ja od dłuższego czasu podaję odciek tylko w ciągu dnia, dodatkowo podaję go 3x po2h z przerwami po 2h. Dzięki temu podaję mniej odcieku ze względu na to, że jest bardziej stężony. Ma po prostu więcej czasu żeby bardziej się nasycić, w mniejszym stopniu wpływamy reaktorem na pH zbiornika, a jednocześnie nie ma skoków kH (Wahania dzień/noc są w granicach błędu mojego testu czyli około 0,2kH) Edytowane 30 Listopada 2023 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 30 Listopada 2023 Nie wiem jak z tym pH jest moim reaktorze , bo nie mam sondy . Przez tydz. wyłączało się wszystko na noc. KH spadło z 9,5 do 8,5. Teraz muszę dobrać ilość godz. by takie pozostało. Zmierzę też jaka jest różnica między dniem , a nocą. Jeśli będzie spora , to zrobię dozowanie przez całą dobę z przerwami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach