Skocz do zawartości
JerzyB

Reaktor wapnia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do użytkowników rektora. Czy reaktor musi być włączony non stop? Chodzi o to , że pomkę dozująca ustawioną mam na min.  a i tak mam za duży oddciek w stosunku do zapotrzebowania. W związku z tym chciałem by timer wyłączał reaktor na noc . Czy tak można ? 

Mój reaktor to a"la DaStaCo2

Pozdrawiam 

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ze względu spoiwo wapienne wykorzystane do sklejenia skały i przez to nadal wysokie KH reaktor od dwóch miesięcy pracuje tylko po kilka godzin na dzień (mówimy o samej pompie dozującej bo pompa reaktora miesza wodę znacznie częściej) i nie zauważyłem niczego złego z takiego działania. Pozdrawiam.

Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. 

https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/

https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, R3BEL napisał:

U mnie ze względu spoiwo wapienne wykorzystane do sklejenia skały i przez to nadal wysokie KH reaktor od dwóch miesięcy pracuje tylko po kilka godzin na dzień (mówimy o samej pompie dozującej bo pompa reaktora miesza wodę znacznie częściej) i nie zauważyłem niczego złego z takiego działania. Pozdrawiam.

Dziękuję , zastanawiam się , czy wyłączać tylko pompę dozującą , czy może wszystko , czyli obiegową w reaktorze oraz CO 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, JerzyB napisał:

zastanawiam się , czy wyłączać tylko pompę dozującą , czy może wszystko , czyli obiegową w reaktorze oraz CO 2.

U mnie była trochę inna sytuacja bo jednak KH miałem dosyć wysokie i przez większość czasu reaktor pracował jednak bardzo rzadko i dlatego co jakiś czas wolałem wzruszyć wodą w reaktorze (dopiero od niedawna zaczęło mocniej spadać). Natomiast jakbym miał wyłączać go tylko na noc to pewnie wyłączałbym wszystko (przez te kilka godzin pH w reaktorze nie powinno Ci się podbić jakoś znacząco), z resztą sprawdzałem zawsze Redox po dłuższej przerwie pracy reaktora i nie zauważyłem jakiegoś spadku spowodowanego ostałą wodą w reaktorze.

Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. 

https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/

https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, R3BEL napisał:

U mnie była trochę inna sytuacja bo jednak KH miałem dosyć wysokie i przez większość czasu reaktor pracował jednak bardzo rzadko i dlatego co jakiś czas wolałem wzruszyć wodą w reaktorze (dopiero od niedawna zaczęło mocniej spadać). Natomiast jakbym miał wyłączać go tylko na noc to pewnie wyłączałbym wszystko (przez te kilka godzin pH w reaktorze nie powinno Ci się podbić jakoś znacząco), z resztą sprawdzałem zawsze Redox po dłuższej przerwie pracy reaktora i nie zauważyłem jakiegoś spadku spowodowanego ostałą wodą w reaktorze.

Od dzisiaj timer wyłącza na noc  cały reaktor wraz z CO2.     KH mam obecnie powyżej  9  zobaczę za kilka dni jakie będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączenie całości na noc nie jest  dobrym pomysłem. Nie lepiej będzie odpowiednie ustawienie ph w reaktorze, żeby odciek był słabszy lub jeszcze lepiej zmniejszenie ilości podawanego odcieku? Nie wiem jakie macie reaktory i osprzęt, ale zdecydowanie unikałbym całkowitego wyłączenia reaktora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, ilarios napisał:

Wyłączenie całości na noc nie jest  dobrym pomysłem. Nie lepiej będzie odpowiednie ustawienie ph w reaktorze, żeby odciek był słabszy lub jeszcze lepiej zmniejszenie ilości podawanego odcieku? Nie wiem jakie macie reaktory i osprzęt, ale zdecydowanie unikałbym całkowitego wyłączenia reaktora.

W moim  reaktorze nie ma  sondy pH , to jest  DaStaCo2

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ilarios Ma rację, o ile raczej nic złego się stać nie może w przypadku wyłączenia reaktora całkowicie na noc, tak nie widzę sensu żeby to robić. Lepiej jest wyłączyć pompę dozującą, a cyrkulacyjną zostawić.

Ja od dłuższego czasu podaję odciek tylko w ciągu dnia, dodatkowo podaję go 3x po2h z przerwami po  2h. Dzięki temu podaję mniej odcieku ze względu na to, że jest bardziej stężony. Ma po prostu więcej czasu żeby bardziej się nasycić, w mniejszym stopniu wpływamy reaktorem na pH zbiornika, a jednocześnie nie ma skoków kH (Wahania dzień/noc są w granicach błędu mojego testu czyli około 0,2kH)

Edytowane przez dadario (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z tym pH jest moim reaktorze , bo nie mam sondy . Przez tydz. wyłączało się wszystko na noc.  KH spadło z 9,5 do 8,5. Teraz muszę dobrać ilość  godz. by takie pozostało. Zmierzę też jaka jest różnica między dniem , a nocą.  Jeśli będzie spora , to zrobię dozowanie przez całą dobę z przerwami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.