Skocz do zawartości
Opelin

Test Salifert Ca - niezrozumiały odczyt.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Nie rozumiem wyniku testu Saliferta na Ca.

Nie wiem od czego zacząć. Może od zdania z instrukcji.

"Wsypać 1 płaską łyżeczkę miarową CA-1 ... Nie mieszać" - dziwne ale ok, nie mieszałem... Po chwili woda zabarwiła się na niebiesko.

"Dodać na raz 0,6ml reagentu CA-2... Mieszaj przez 5 sekund. KOLOR NADAL POWINIEN BYĆ RÓŻOWY."

Super... Tyle, że po dodaniu CA-1 kolor nie był różowy tylko tak jak wspomniałem niebieski I TO OD SAMEGO POCZĄTKU ! - czyli taki jakiego test oczekuje po zakropieniu 0,6ml NA RAZ reagentu CA-2 + kolejno zakraplanie po 1 kropli do momentu zmiany koloru. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

O co tu chodzi?! Sprawdzałem, zaraz po użyciu reagentu Ca-1 woda od razu robi się niebieska. Nie ma tam ani na chwilę koloru różowego. Choćbym zasypał I pół miarki CA-1 ( bo sprawdzałem) z resztą sam proszek ma kolor niebieski.

IMG_20240224_235956.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprostowanie jeśli woda się nie zabarwiła na różowo masz więcej niż 500 Ca, w tabeli jest pokazane 000=500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Alcoholik napisał:

Sprostowanie jeśli woda się nie zabarwiła na różowo masz więcej niż 500 Ca, w tabeli jest pokazane 000=500

Czyli dramat - za dużo. Ale skąd się wzięła tak wysoka wartość Ca? Nie stosuje jeszcze Balinga. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze skały, piasku, zbyt wysokie zasolenie, źle rozmieszana sól - te dwa ostatnie chyba najbardziej prawdopodobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, chris_ek napisał:

Ze skały, piasku, zbyt wysokie zasolenie, źle rozmieszana sól - te dwa ostatnie chyba najbardziej prawdopodobne.

To raczej nie wchodzi w grę. Nie wkładałem do baniaka skał, a całość od początku kręci się na ceramice i żywym piasku. Już przeszło 3ci miesiąc. Po miesiącu od zalania robiłem pierwszy test ICP. Wapń był wtedy w normie.

Zasolenie 1,025 (33ppt)

Sól Red Sea Salt (Niebieska)

Podmiana cotygodniowa ok 15%

Jak się pozbyć nadmiaru Ca? Coś kombinować czy czekać aż korale wyciągną? 

Aktualizacja.

Nie było tematu....

Już wiem co robiłem źle. Test jak i parametry wody są ok. Wynik po prawidłowo przeprowadzonym teści wyniósł 0,2 czyli 400ppt na 1 mL

Ale jedno powiem, dramat jest ten test wykonać prawidłowo. Łatwo można sobie skopać pomiar jeśli pewnych czynności z mieszaniem i dodawaniem reagentu Ca-2 nie wykona się w odpowiednim momencie i w odpowiedni sposób. Temat do zamknięcia.

Dzięki mimo wszystko panowie za odpowiedzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Opelin napisał:

Ale jedno powiem, dramat jest ten test wykonać prawidłowo. Łatwo można sobie skopać pomiar jeśli pewnych czynności z mieszaniem i dodawaniem reagentu Ca-2 nie wykona się w odpowiednim momencie i w odpowiedni sposób

Robię tym testem odkąd mam morskie i jak dla mnie prosty jak budowa cepa. Przyznaj się co skopałeś?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, chris_ek napisał:

Robię tym testem odkąd mam morskie i jak dla mnie prosty jak budowa cepa. Przyznaj się co skopałeś?:D

Haha pewnie masz rację. Teraz nawet do końca pewny nie jestem bo zrobiłem tych testów dzisiaj i wczoraj ok 15 zanim zadziałało jak trzeba :lol::banghead.

Ale chyba największym błędem było to, że te pierwsze zapodanie czynnika Ca-2 ze strzykawki 1ml robiłem po kropelce i powoli (chyba nawyk z testu kH). Natomiast powinienem zrobić to w miarę szybko i wtedy intensywnie wymieszać.

Efekt był taki, że jak zakraplałem tak powoli to roztwór w ogóle nie robił się różowy :clowning

Była jeszcze jedna "procedura", w której stało się tak, że roztwór stał się różowy i po zakraplaniu resztki tego co było w strzykawce 1 ml nie wracał do niebieskiego.

Nie pytaj jak to się stało. Sam nie mam pojęcia :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Opelin napisał:

Ale chyba największym błędem było to, że te pierwsze zapodanie czynnika Ca-2 ze strzykawki 1ml robiłem po kropelce i powoli (chyba nawyk z testu kH)

Hmm... ja przy KH wlewam też najpierw z mililitr mniej niż się spodziewam na raz, potem dłużej mieszam i dalej już po kropelce lub dwie aż do zmiany koloru. Chyba nawet producent dopuszcza taka procedurę. Wlewanie całości po kropelce to nie na moją cierpliwość.:laughing:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Opelin napisał:

Haha pewnie masz rację. Teraz nawet do końca pewny nie jestem bo zrobiłem tych testów dzisiaj i wczoraj ok 15 zanim zadziałało jak trzeba :lol::banghead.

Ale chyba największym błędem było to, że te pierwsze zapodanie czynnika Ca-2 ze strzykawki 1ml robiłem po kropelce i powoli (chyba nawyk z testu kH). Natomiast powinienem zrobić to w miarę szybko i wtedy intensywnie wymieszać.

Efekt był taki, że jak zakraplałem tak powoli to roztwór w ogóle nie robił się różowy :clowning

Była jeszcze jedna "procedura", w której stało się tak, że roztwór stał się różowy i po zakraplaniu resztki tego co było w strzykawce 1 ml nie wracał do niebieskiego.

Nie pytaj jak to się stało. Sam nie mam pojęcia :clowning

Na teście saliferta jest napisane nawet, żeby wlać od razu 0.6ml, lub jeśli wiesz jakiego wyniku się spodziewasz to 80% płynu do tego wyniku.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie ostatnio nie bylo łyzeczki w zestawie saliferta do  Ca . Dobrze ze mialem lyzeczke z NO3  - to chyba ta sama lyzeczka ???  bo wynik wyszedl mi sensowny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, karoll napisał:

u mnie ostatnio nie bylo łyzeczki w zestawie saliferta do  Ca . Dobrze ze mialem lyzeczke z NO3  - to chyba ta sama lyzeczka ???  bo wynik wyszedl mi sensowny

Ta sama mordeczko. Mam już 10 różnych rodzajów testów od Saliferta. Standardowe jak i na Si Cu etc tam gdzie występuje łyżeczka zawsze wygląda tak samo.

21 godzin temu, katani napisał:

Na teście saliferta jest napisane nawet, żeby wlać od razu 0.6ml, lub jeśli wiesz jakiego wyniku się spodziewasz to 80% płynu do tego wyniku.

Nie neguje. Mówię tylko, że nawyki z pozostałych testów do czegoś zupełnie innego mnie przyzwyczaiły. Mój błąd nie ma się nawet co wykłócać :banghead

Aktualizacja. Sorry za kolorystykę ale akwarium jest w trybie "idę spać" + nie chciało mi się barwy zmieniać ... Czy komuś tak quadri został? Wylazł z kotnika I siedzi cymbał już tydzień w tym miejscu. Serio mu pasuje? 

+3 łby go męczą 

IMG_20240226_185647.jpg

IMG_20240226_191411.jpg

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Opelin napisał:

Mam już 10 różnych rodzajów testów od Saliferta.

Na co ci to :D

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, katani napisał:

Na co ci to :D

Lubię badać to co na ICP wyszło ponad dopuszczalną normę, jak np Cu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi