Skocz do zawartości
OsciBosci

Regulacja poziomu wody

Rekomendowane odpowiedzi

IMG_20240310_140650743-min.thumb.jpg.6c38ca3c020983c67900ede160ff55ce.jpgWitam, mam problem z regulacją poziomu wody po zalaniu akwarium. Tak jak na rysunku - poziom wody w lewej komorze spływu oraz w środkowej z biologia są na odpowiednim poziomie, natomiast w prawej z pompa jest moim zdaniem za nisko, tuz nad wirnikiem. Pompa DCP5000, ustawiona na 50%. Jak zmniejsze moc, to opada woda w kominie i hałasuje jak spływa za grzebieniem. Jak zwiększę pow. 50% to robi się za mało w tej komorze z pompa. Jak reguluje zawór kulowy na splywie, to też to nic nie daje, tzn. zmniejsze to rośnie w kominie i przelewa się rewizja i halasuje, jak zwiększę to znowu opada w kominie. Zastanawiam się czy przyczyną nie jest za mała ilość wody w akwarium/obiegu, w samym akwarium poziom się generalnie nie zmienia. Mam też automatyczna dolewke LevelEye, ale nie mogę jej zalaczyc, ponieważ jak ją ustawiłem w ostatniej komorze z pompa powrotu to mam problem z tym poziomem wody więc dolewka by co chwilę wariowała.

Edytowane przez OsciBosci (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, OsciBosci napisał:

IMG_20240310_140650743-min.thumb.jpg.6c38ca3c020983c67900ede160ff55ce.jpgWitam, mam problem z regulacją poziomu wody po zalaniu akwarium. Tak jak na rysunku - poziom wody w lewej komorze spływu oraz w środkowej z biologia są na odpowiednim poziomie, natomiast w prawej z pompa jest moim zdaniem za nisko, tuz nad wirnikiem. Pompa DCP5000, ustawiona na 50%. Jak zmniejsze moc, to opada woda w kominie i hałasuje jak spływa za grzebieniem. Jak zwiększę pow. 50% to robi się za mało w tej komorze z pompa. Jak reguluje zawór kulowy na splywie, to też to nic nie daje, tzn. zmniejsze to rośnie w kominie i przelewa się rewizja i halasuje, jak zwiększę to znowu opada w kominie. Zastanawiam się czy przyczyną nie jest za mała ilość wody w akwarium/obiegu, w samym akwarium poziom się generalnie nie zmienia. Mam też automatyczna dolewke LevelEye, ale nie mogę jej zalaczyc, ponieważ jak ją ustawiłem w ostatniej komorze z pompa powrotu to mam problem z tym poziomem wody więc dolewka by co chwilę wariowała.

Wychodzi , że za mało wody w obiegu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, JerzyB napisał:

Wychodzi , że za mało wody w obiegu.

Dokładnie tak.

Z rysunku wynika, że proporcje przedziałów od komór masz prawidłowe. Też się na tym złapałem jak pierwszy raz odpalałem baniak z panelem...

Przy niedoborze wody ubytek będzie w komorze pompy. Reszta szkła będzie trzymała "zadany" poziom.

Ps. Z własnego doświadczenia powiem Ci ile "panienek" poleciało zanim się zorientowałem, że czujniki auto dolewki muszę umieścić właśnie w tej komorze gdzie pompa obiegowa.... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, że mieliście rację. Dołałem wody i jest mega. LevelEye ustawiłem w komorze pompy, bo tam będzie obniżał sie poziom wody, wyregulowałem spływ i moc pompy i jest idealnie, całkowita cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to poziom wody w komorze z pompą reguluje nam poziom ogólnej wody w akwarium?

Czy zatem taki sump z dwoma komorami będzie działał prawidłowo ? 

Na razie będzie bez odpieniacza , Jakaś kratka wata lub skarpeta i żywa skała . Wysokość przegrody przygotowana przyszłościowo pod TWISTMAN INTEGRA-100

Dziś mam zamiar kleić przegrody więc fajnie by było jakby ktoś się do tego szybko odniósł . Pozdrawiam

Bez tytułu.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można w ten sposób ale moim zdaniem lepiej jest jak przegrody są odwrotnie (pierwsza do dna a druga ze szczeliną) - woda przelewa się przez górę pierwszej co daje łatwą możliwość położenia tam kratki rastrowej i np. waty.

PS. Trochę niski ten sump i chyba nie da rady przyjąć całej wody w przypadku awarii prądu?

Edytowane przez chris_ek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da radę akwarium to tylko 72L. Cała woda z akwarium i komina to jest jeszcze ok 5-7 litrów zapasu a sitko w kominie nie będzie na pewno przy samym dnie wiec kolejny litr-dwa więcej trochę na styk ale wejdzie. Przegrody są w takiej kolejności ponieważ zauważyłem po zdjęciach innych sumpów że komory z mediami zazwyczaj przechodzą od dołu .U mnie pierwsza komora będzie właśnie taką wiec postanowiłem że skała będzie lepiej obmywana w takiej konfiguracji. Mogę się mylić robię to trochę na czuja . Watę planuje położyć na kratce nad spływem i rewizją . Do startu akwarium mam trochę czasu wiec poskręcam i posklejam wszystko naleje kranówy i będę sprawdzał jak to wszystko działa. Mam jeszcze pytanie czy końce spływu i rewizji mogą kończyć się odrobine nad taflą tak by kratka z watą również były minimalnie wyżej jak poziom wody? Pozdrawiam

PS. jest jakaś zasada/wzór jak obliczyć objętość komory z pompą ? Czy po prostu ma tam wejść i tyle. 

Edytowane przez zibro007 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, zibro007 napisał:

PS. jest jakaś zasada/wzór jak obliczyć objętość komory z pompą ? Czy po prostu ma tam wejść i tyle. 

Ma tam wejść i tyle .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, zibro007 napisał:

Podepnę się pod temat. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to poziom wody w komorze z pompą reguluje nam poziom ogólnej wody w akwarium?

Nie w akwarium a w obiegu, poziom wody w akwarium regulujesz zaworem na spływie i wysokością rewizji

Edytowane przez andzior70 (wyświetl historię edycji)

577ef1154f3240ad5b9b413aa7346a1e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.