kubaluka Zgłoś Napisano 6 Maja Witam, posiadam salimetr z AquaTrend który mierzy też TDS. Cały czas wychodzi, że woda RODI po filtrze ma 27 PPM. Mam filtr z wkładem żywicznym, zakupiony miesiąc temu. Na innym TDSie wychodzi ze woda ma 0 PPM. Czy ktoś miał doczynienia z tym salimetrem? Kosztowal ponad 400 zł i nie wiem czy nie jest jakiś wadliwy. Zasolenie wskazuje ok. Poniżej zdjęcie sprzetu . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karoll Zgłoś Napisano 10 Maja mam taki sam i mi tak samo pokazuje . Wiec zalozyłem ze ten typ tak ma . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DiabLen Zgłoś Napisano 11 Maja Mam taki. Jak jest 0 to wskazuje 0, ale wystarczy że wytrzesz końcówkę np. w jakąś szmatkę / ręcznik nie idealnie czysty i wtedy pokaże jakieś wartości inne niż 0. Aby prawidłowo wykonać pomiar: zanurz najpierw końcówkę w rodi (wyłączony salimetr), wytrzyj ręcznikiem papierowym (papierem toaletowym itp.) a potem zrób pomiar. U mnie w takim wypadku zawsze wskazuje prawidłowo. Ewentualnie kiedyś mi wskazywał niedokońca dokładnie jak baterie były słabe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach