dale Zgłoś Napisano 26 Sierpnia Mam od dłuższego czasu problem z brakiem równowagi pomiędzy azotanami - 3,2 wg. hanki i fosforanami - 0,3 do 0,5 wg hanki. Azotany potrafią spaść nawet do 1. Obecnie używam absorbent fosforu (Microbe-lift wymiennie z Aquaforest - zależnie co jest dostępne w sklepie). Zastanawiam się czy nie dozować azotanów w jakiejś formie, bo byc może obecny poziom jest poniżej granicy możliwości konsumpcji, albo jest na jej granicy. Ewentualnie macie może jakieś inne sposoby na zwiększenie konsumpcji fosforu w zbiorniku? Nie śledziłem tematu od dłuższego czasu, więc nie wiem, może pojawiły się jakieś nowe bakterie/preparaty ? Czy ktoś z Was dozował może azotany? Jeśli tak, to w jaki sposób ustala się bezpieczną dawkę i jakich preparatów? Dzięki z góry za podpowiedzi. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 26 Sierpnia NaN03 - jest na forum instrukcja sporządzenia roztworu. Jakbyś podbił NO3 to później można lać trochę VSV i PO4 w końcu też spadnie. Fauna Marin zaleca stosunek 100:1 N03:PO4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 26 Sierpnia (edytowane) Cześc Dale. Ja mam ten sam problem. u mnie permanentnie spadają azotany do zera i razem z nimi PO4. Jak skończą się azotany, to widzę negatywne efekty na koralach i niekontrolowany wzrost PO4. W zasadzie cały czas leję po trochę NO3 w dawce podnoszącej poziom minimum 5 NO3 na teście saliferta. Do tego VSV i PO4 ładnie zjeżdżają w dół. Cheilon masz może zapisany link do recepty na własny roztwór NaNO3? Ja kupuję z reguły gotowe preparaty, ale mam ochotę sam zrobić. Edytowane 26 Sierpnia przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 26 Sierpnia (edytowane) Dzięki bardzo za informację @katani kupujesz jakiś gotowy roztwór? ps. oczywiście też będę wdzięczny za linkę:) Edytowane 26 Sierpnia przez dale (wyświetl historię edycji) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 6 minut temu, dale napisał: Dzięki bardzo za informację @katani kupujesz jakiś gotowy roztwór? kupuję najtańszy preparat z reguły. Ostatnio Nyos miałem, wcześniej Colombo,, ATI, zależy co znajdę w sklepie i co ma najniższą cenę. https://coralhouse.pl/dodatki-do-wody-morskiej/395432-nyos-nitrate-1000ml https://coralhouse.pl/dodatki-do-wody-morskiej/156602-colombo-nitrate-plus-500ml Jak znajdę receptę jak samemu zrobić, to pewnie wyjdzie bez porównania taniej. A że mi się skończył i mi do CoralHouse nie po drodze, to muszę zrobić na cito. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 26 Sierpnia Stosowałem wg zaleceń Testera i działa jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 28 Sierpnia Dzięki płyn nabyłem, przy okazji dokupiłem testy hanki, bo prawie wyszły, a chciałbym na bieżąco sprawdzać:). Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 28 Sierpnia Ja zamówiłem na popularnym serwisie aukcyjnym kilogram azotanu sodu i będę mieszał. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach