chris_ek Report post Posted March 23 Kropelkowe testy na Magnez są bardzo niedokładne, z drugiej strony zmiany tego pierwiastka są bardzo powolne. Moim zdaniem jeżeli nie wyszedł na poziomie poniżej zalecanego to nie zawracaj sobie specjalnie nim głowy. Quote https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ https://nano-reef.pl/forums/topic/122138-spełniając-marzenia-etap-2-250l-plus-sump/ Share this post Link to post Share on other sites
tomasz1985 Report post Posted March 24 wyszedł 1215 i miał tendencje spadkowe Ca spadlo z 390 na 380 . Pseudogorgonia i ukwiał zieony nie polipują i sa pochowane dlatego zrobiłem testy i wyszedł tylko magnez za niski. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted March 24 Ponoć magnez potrafi dojrzewająca skała dobrze wchłonąć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasz1985 Report post Posted March 24 kupimy magnez i będziemy dozować ;-) zobaczymy efektów Gdzies wyczytałem że pseudogirgonia może przechodzić jakoś wylinkę że się nie otwiera. Ktoś wie jak długo i czy to prawda Gdzies wyczytałem że pseudogirgonia może przechodzić jakoś wylinkę że się nie otwiera. Ktoś wie jak długo i czy to prawda ? A ty zdjęcie ukwiału chwilę się wynurzy a potem tak wygląda Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted March 24 Dokarmiasz ukwiały czymś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasz1985 Report post Posted March 24 Dziś dostał jedzenie zobaczymy jutro jak będzie się zachowywał. Ile razy w tygodniu powinien być karmiony ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted March 25 Ja podaje codziennie fito plus mrożonki to co wyłapie z wody to jego. Dzielił mi się już 3 razy i oddawałem go innym akwarystom. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasz1985 Report post Posted March 25 To tak jak u mnie ale dostał wczoraj sporą porcję i dziś jak nowy ;-) ale pseudogorgonia dalej zamknieta juz z tydzien chyba nawet po podmianie wody nic sie nie zmienia. a nie widać żyby była martwa wiec nie wiem o co kaman ;--) Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasz1985 Report post Posted March 26 Witajcie podpowiedzcie czy jakoś walczyć z tymi glonami a mianowicie w tej chwili mam brązowy nalot na tylko szybach nigdzie indziej. To jest kolejny etap dojrzewania czy może coś z wodą. Stało się to jak odstawiłem pożywkę bo no3 miałem 0 więc odstawiłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasz1985 Report post Posted April 2 witam magnez podbity do 1260 i pomogło korale się pieknie pompują musze jeszcze podbić troche Ca i zaczne lać ballinga bo konsumpcja juz się pojawia ;-) powiedzcie mi tylko jaki roztwor Ca mam przygotować na samo podbicie z 370 do 420 i ile dozować tak żeby było bezpiecznie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasz1985 Report post Posted April 7 witam aktualizacja parametrów: KH-10 Ca-400 Mg-1275 No3-2,5 Po4-0 (test saliferta ) wszystko się ładnie pompuje ;-) tylko te glony brązowe na szybach i zielone też się pojawily, ale to zbiornik ma 4 miesiące dopiero więc czekam żadnej chemi nie dodaje bo nie ma sensu. Quote Share this post Link to post Share on other sites