Opelin Zgłoś Napisano 15 godzin temu Czołem. Z powodu kilku nieprzyjemności jakie spotkały mnie ostatnio używawszy rozwiązań "chmurowych" różnych producentów (nie będę wymieniał bo nie chce robić nikomu antyreklamy). Postanowiłem napisać program dla Arduino aby zautomatyzować sobie auto dolewkę, zabezpieczenia przeciwzalaniowe i ogólnie wszystko to. Co da się zrobić na Arduino, a wiąże się z akwarystyką. Proszę Was o podsuwanie pomysłów. Na ten moment z powodu bardzo przykrego fuckupa, który skończy się najprawdopodobniej remontem podłogi i wymianą szafki program będzie obejmował: Sterowanie auto dolewką w oparciu o 4 czujki: 1. Poziom niski - włącz 2. Poziom wysoki - wyłącz 3. Zalanie - odetnij zasilanie całego systemu. 4. Spadku ciśnienia w wężyku nylonowym - zabezpieczenie pompy przed pracą na sucho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 4 godziny temu (edytowane) Witaj, jeśli mogę coś dodać do projektu. Zostawił bym dwa czujniki max i min, dodał bym tylko zawór mechaniczny spustowy czy jakoś tak, Po co więcej kąbinować, najprawdopodobniej jest już taki program na stronie Aqma, Edytowane 4 godziny temu przez Alcoholik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
soszi24 Zgłoś Napisano 1 godzinę temu Witam wtrące się w dyskusję obecnie jestem w trakcie budowy automatyki Arduino jestem już po testach miernika zasolenia wstępnie aplikacja w telefonie też działa plan jest podpiąć dolewkę i zobaczy się co dalej j Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 48 minut temu Jest już coś takiego, sprawdzone, działa bardzo dobrze. Nasz kolega z forum @magu robi takie rzeczy. (bez reklamy) Magu.pl Na forum jest opisane kilka tematów różnych sterowników. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach