Skocz do zawartości
barti77

Bardzo niskie CA na testach

Rekomendowane odpowiedzi

hm... nie ma w tym za bardzo nic, co by w 300 litrowym akwarium spowodowało wytrącenie się całego wapnia. Ciężko powiedzieć.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://reefkeeping.com/issues/2007-03/rhf/index.php
http://reefkeeping.com/issues/2007-04/rhf/index.php
http://reefkeeping.com/issues/2007-05/rhf/index.php
http://reefkeeping.com/issues/2007-09/rhf/index.php

@barti77 Stara wiedza ale warto sobie ją dobrze przyswoić. O ile pamiętam, na sąsiędnim forum AquaReef ktoś pokusił się na tłumaczenie tych artykułów na język polski (chociaż nie jestem pewien czy to nie były wrzutki z translatora). Nie mniej jak zrozumiesz te podstawy w tym artykule będzie łatwiej ogarnąć resztę. 

Jeśli podbił tym preparatem kH (a w zasadzie alkalinity - zasadowość) i pH dość wysoko to CaCO3 mogło się strącić. Mogło ale nie koniecznie tak było ;) Bo równie dobrze to może być nadal ten osad z niepłukanego piachu. 

Likewise, if you push alkalinity much higher than 4 meq/L, the abiotic precipitation of calcium carbonate on objects such as heaters and pumps may accelerate (especially if pH is also high).

4meq/l to około 11dKH
Nie sądzę tez by do 0 spadło mu to Ca bo podejrzewam, że jakiś poziom Ca ma... tylko daje to 0,6 na start.... A należałoby wyjść od pomiaru tego Ca w baniaku...
Wtedy można by zrobić dużą podmiankę a resztę podnieść CaCl2 - tym bardziej ze nie ma życia. 

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@barti77

W jakim celu dawałeś bufor Ph?
Bo widzę ze kolega zaczął przygodę od walki z parametrem który nie jednemu sen z powiek spędza, ale w ten sposób się nie ugra za dużo...

Zmierz porządnie Ca w zbiorniku jak @VDR pisał kropelkuj od samego początku strzykawki i określ przez zmiany koloru poziom który masz w akwarium.

Przestań lać wszelkie specyfiki.

Wróć do nas z sensownymi wynikami pomiaru Ca i Kh. Ph na razie olej, a tym bardziej jak robiłeś test kropelkowy raz dziennie ;)

Jak będziesz miał miarodajny pomiar Ca i będziesz umiał go określić w swoim akwarium to będzie można pomyśleć o dozowaniu czegoś podnoszącego na Ca. Co by wyrównać je powoli do jakiś poziomów typu 400. Ale nic na rympał bo tylko dalej namieszasz...

Edytowane przez sith114 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak.

Macie pewnie rację. I tak mam już wyzuty sumienia że chciałem za dobrze a wyszło jak zawsze w pospiechu.

Test na Ca zrobiłem teraz następująco.

2ml wody z akwarium wlałem do probówki. Wyspałem proszek i wyszła niebieska barwa. Dodałem dwie krople reagentu i woda zrobiła się różowa. Kropelkami dodawałem dalej reagent i woda zabarwiła się na niebiesko. Po odczytaniu wyniku wyszło mi że Ca w akwarium mam ok 120...

KH mam jak już pisałem 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli albo zrobisz podmiankę, bo nie wiadomo co jeszcze się wytrąciło, albo podniesiesz Ca preparatem od AF.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się, co już udowodniłem :huh: ale chciałem aby zbiornik dojrzewał jeszcze 2 miesiące więc myślę że przez te dwa miesiące wjadą podmiany 10% raz w tygodniu i po 8 tygodniach wykonam testy jeszcze raz i zobaczę. Jak Ca nadal będzie za mały to będę uzupełniał.

Człowiek czyta i czyta a jednak musi się przekonać na własnej skórze że cierpliwość i systematyczność to klucz w akwarystyce morskiej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, barti77 napisał:

Nie znam się, co już udowodniłem :huh: ale chciałem aby zbiornik dojrzewał jeszcze 2 miesiące więc myślę że przez te dwa miesiące wjadą podmiany 10% raz w tygodniu i po 8 tygodniach wykonam testy jeszcze raz i zobaczę. Jak Ca nadal będzie za mały to będę uzupełniał.

Człowiek czyta i czyta a jednak musi się przekonać na własnej skórze że cierpliwość i systematyczność to klucz w akwarystyce morskiej :D

Lekki dysonans poznawczy mam z jednej strony chciałeś "zostawić" zbiornik na 2 miesiące dojrzewania. Z drugiej gmeranie w parametrach gdzie akwarium bez życia :D Kolega się zdecyduje :D

A tak startując nie jedno akwarium i obserwując nie jeden start. Osobiście nie jestem fanem ani ultra szybkich startów, ani czekania nie wiadomo na co.
Dać kurzowi po zalaniu opaść i można zaczynać wprowadzać życie bez przeciążania systemu rybami czy pakowania do środka korali mimo ze coś wcześniej dodanego nie wygląda super.

Edytowane przez sith114 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok ale to rozumiem że absolutnym kryterium jest NO2 = 0 tak? Na razie wychodzi mi 1 po 3 tygodniach dojrzewania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, barti77 napisał:

No ok ale to rozumiem że absolutnym kryterium jest NO2 = 0 tak? Na razie wychodzi mi 1 po 3 tygodniach dojrzewania.

W zasadzie jeszcze bardziej ważniejsze jest NH3/NH4 bo amoniak jest bardziej toksyczny. NH3//NH4/NO2 ma być zero.  Aż tak dużo organiki masz w tym baniaku, że tak długo Ci się cykl azotowy zamyka ? AF Bio Sand - jako taki nie powinien zawierać organiki, o ile pamiętam to tam bakterie dostarczane są oddzielnie i się je dopiero dodaje do piachu czy coś takiego. 
Chyba, że jeszcze jakiś inny piach dałeś ? Na jakiej skale startowałeś zbiornik ? Coś więcej na start dodawałeś ? 

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, akwarium ma 300L + sump ok. 120l.

Skała jest ARKA MYREEF ROCKS ok. 30kg.

Sól AF reef Salt

Do tego w akwarium jeszcze 6 kg argonitu suchego i 7,5kg AF bio sand.

W sumpie 1kg kulek maxspect i 1,2l AF life bio fil.

Od startu leję bakterie AF bio s 

Akwarium zalane 18 grudnia.

Do tego od jakiegoś tygodnia mam kraba niebieskonogiego i dwa koralowce sarcophyton i pachyclavularia. 

Krab dostaje dosłownie 2-4 pałeczek jedzenia dziennie. Jak widzę że jest jeszcze poprzednia partia jedzenia to omija go nowa porcja.

Od początku zalania akwarium nie miałem ani okrzemek ani nitkowatych ani żadnych innych glonów jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, barti77 napisał:

Od początku zalania akwarium nie miałem ani okrzemek ani nitkowatych ani żadnych innych glonów jeszcze.

Jakąś wodę od kogoś zaszczepiłeś? Jeszcze zatęsknisz za brakiem glonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, wszystko świeże z rodi i posolone.

Hehe pewnie zatęsknię ale na początku chciałbym żeby cokolwiek już dojrzewało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to skąd mają się glony i inne żyjątka wziąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No plan jest taki że jak akwarium dojrzeje to z wprowadzonych do zbiornika szczepek i z makroglonów, które planuje zamówić w przyszłym tygodniu.

W sensie same makroglony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi