Skocz do zawartości
barbara

Prosba o Pomoc !!!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkivh serdecznie chce zapytac o pompe glowna do zbiornika 120dl-70szer-50wys tzn.sprzedawca powiedzial mi ze pompa glowna do tego zbiornika kosztuje 790zl poradzcie mi cos moze beda mniejsze koszta???? niewiem jakiej marki znam tylko cene.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozmiesz przez pojecie "pompa glowna"? Chodzi Ci o pompe obiegowa?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 420 litrow proponowałbym nawet droższa pompę!

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde nie wiem skad sie biora te zabobony by kupowac mocna pompe obiegowa,kiedy wiekszosc zrodel mowi o obiegu optymalnym szesc razy pojemnosc akwa na godzine,czyli w Twoim przypadku 2500l/h a taka pompe dostaniesz juz za 30euro...pamietaj tez ze pompy mocne grzeja wode i sa drogie...ja zmieniam juz trzecia pompe do mego akwa 150l...najpierw byl powerhead 3800l...bezsens,teraz jest new jet 27000l ktory tez jest za mocny wedlug mnie...po co mam go dlawic skoro moge kupic new jeta 1000l ktory pobiera tylko 15W...Od cyrkulacji sa pompy cyrkulacyjne i raczej na nich bym sie skoncentrowal jezeli chcesz poprawic cyrkulacje...Ja w 150l mam dwie marea 2400 ale wole dokupic jeszcze dwie nizeli kombinowac z obiegowa...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iceberg nie 6 razy tylko 10 w gwoli wyjasnienia!

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy aby nie powinno byc zblizone tez w jakis sposob do odpieniacza?

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przy wyborze pompy głównej patrzyłem na możliwości pompy odpieniacza (choć tu na forum próbowano mnie przekonać, że to zupełnie dwie różne sprawy i żeby na odpieniacz się nie oglądać).

Przy stratach na podnoszeniu moja OR2500 ma podobno wydajność ok. 1500 l/h więc wydaje się akurat do odpieńka z pompą 1200 l/h.

Raz Fila - całe życie Fila

Moje błotko

75x63x60 (280 litrów), sump ~300L, 2x24W T5, cyrkulacja ~12000 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Darekn12

Bo widzisz, widocznie sump ma dostac np. 10 x tyle wody niz pompa odpieniacza jej wepchnie do rury.:)

Plus jest - pozostale 90% robi za cyrkulacje i ogrzewanie.:)

Zapewne inna sprawa jest, gdy gdzies miedzy grzebieniem a odpieniaczem znajduje sie wata itp. Wtedy szybszy obieg powoduje, ze np. wiecej podrywanego detrytusu wpadnie do komina i dzieki temu, rowniez na wate.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.