Skocz do zawartości
xyz2017

730 pod Śnieżką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, w związku z pęknięciem starego akwarium i awarii pradu- na spokojnie składam nowy powiekszony zbiornik...

WYMIARY ZBIORNIKA 510 + 220 = 730L + sump 110= 840L brutto 

Długość  -2600 mm

Szerokość -730 mm

Głębokość (tafla wody) -500 mm 

(po szerokości są dwa małe wcięcia na słupy - projekt robiony w dedykowane miejsce w domu. 

AD_4nXeVKa_LL-DS1QHksHUZ5QnUdAj04BlTo10xrlFsBAQy02L7EqBuzG3cnY-mSKb8C1up0tgRZX5LlDe5zcVpDgSKV82FBQjoicY6p6stlc6KKakzgJtiegOOSNBCRJgrAS5Qq8yz?key=DXsLC4looD67l-B-pjcIm-Lq

Poprzedni zbiornik uruchomiłem w 2016 roku metodą Zeovit. Przez cztery lata prowadziłem go w ten sposób, z czego przez dwa lata skupiłem się mocno na koralowcach SPS. Jednak ze względu na priorytety, jakimi są praca i rodzina, nie chciałem już poświęcać aż tyle czasu na wymagające koralowce twarde. Zdecydowałem się na zmianę i przeszedłem na miks SPS/LPS. Przez kolejne pięć lat zbiornik utrzymywał dość stabilne parametry dzięki dużej ilości żywej skały, refugium oraz odpieniaczowi. Stężenia NO₃ i PO₄ utrzymywały się blisko zera.  Niestety wyjazd rodzinny + awaria prądu w domu i odłączony bezpiecznik od pompy obiegowej  załatwiły mi większość ryb które miałem w dużej mierze od 2016r. 

Nowe akwarium planuję obsadzić dużą ilością ryb oraz LPS – będzie to typowy Fish-Heavy LPS Reef. Aktualnie nowe szkło już stoi, a ja zamierzam spokojnie kompletować sprzęt i uruchomić zbiornik bez pośpiechu i prowadzić zbiornik na spokojnie. 

1. Jak wystartować 

1. W 2016 startowałem na 14 dniowym zeovit, ale teraz nie zależy mi na czasie. Wypadłem z obiegu czytania forum i nie wiem czy pojawily sie jakies nowe trendy na rynku. 

1. 30% żywej skały do (sumpa raczej) plus reszta sucha 

2. Piasek - mala ilosc, nie wiem jaki jeszcze 

2. Jaki system filtracji 

1. Refugium 100% 

2. Odpieniacz

3. Rollermat 

4. Odpada 

1. Dsb 

3. Jaka sol 

1. Używałem RedSea, ale planuje zmienic choc bede tesknil za wiaderkami bo były bardzo fajne ;)

4. Pompę obiegowa 

1. Mam 12 tys l ale zastanawiam sie czy da rade przy takim litrażu

2. Dziury ma rurki w kominie mam 2 x 40mm, ale trzecia (do zasilania wody tak myślę) jest grubsza - zastanawiam się czy zmieniać na 50mm do zasilania choć z pompy wychodzi 40mm plus silikon. 

5. Pompy cyrkulacyjne - planuje minimum dwie sztuki, ale nie wiem czy nie dodac jeszcze małych w rogach przy ściankach “d” i “g” 

1. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150  (mam)

2. Jebao (nie wiem który model  wybrać)

1. lub Aqua Illumination ORBIT 2 Cross Flow - co sądzicie, hit czy kit? (trochę drogo wyjdzie) 

6. Jak okleić czarna folią 

1. W starym zbiorniku mialem z tylu dostawione szkło 3mm z przyklejona czarna folia. 

2. Najlatwiej byloby przykleić na bezpośrednio od tyłu na szkło po zewnętrznej stronie. 

7. Oświetlenie

1. W starym zbiorniku świeciłem Pandora Hyperion S2 3x75W LED + 4x54W 

8. Ułożenie skał i wybór 

1. Wczesniej mialem marco rocks  

1. Zastanawiam się nad Shelfowa, ale bardzo drogo wychodzi.

1. https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/marco-rocks-skaly-marco-rocks-skala-koralowa-shelf-1kg?cd=18280655198&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAwaG9BhAREiwAdhv6Y6aSxBP2pmatpu2Ub_3t8VcW_bQgpfnypr_OazBJ22Nj9qacQeFa7hoCXvIQAvD_BwE   

9. Sump 

1. Ma 110l i zastanawiam się czy nie bedzie za maly do tego zbiornika, ale w starej szafce nie mam na tyle miejsca i to generuje problem.

Pozniej uzupelnie reszte opisu i dodam zdjecia szkla na stelazu

Pozdrawiam,

Edytowane przez xyz2017 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, xyz2017 napisał:

Jaka sol 

1. Używałem RedSea, ale planuje zmienic choc bede tesknil za wiaderkami bo były bardzo fajne ;)

Dlaczego zamierzasz zmienić sól, jeśli byłeś zadowolony?

Jebao (nie wiem który model  wybrać)

Ja mam 2 Maxspect 350, do tego jedną jebałkę mow 22. Chodzi w miarę cicho i jest bezobsługowa.

Zastanawiam się nad Shelfowa, ale bardzo drogo wychodzi.

Nie widziałem tej skały wcześniej. Fajnie wygląda, ja na pewno część konstrukcji bym z niej zrobił.

WYMIARY ZBIORNIKA 510 l+ 220l = 730l (netto) + Sump 110l = 840l 

Długość  -1475 mm

Szerokość -692 mm

Głębokość (tafla wody) -500 mm 

Nie rozumiem wymiarów na rysunku i w opisie. Sa diametralnie różne.

Dlaczego pękło stare akwarium i w którym miejscu?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, katani napisał:

1. Dlaczego zamierzasz zmienić sól, jeśli byłeś zadowolony? 

2.  Ja mam 2 Maxspect 350, do tego jedną jebałkę mow 22. Chodzi w miarę cicho i jest bezobsługowa.

3. Nie widziałem tej skały wcześniej. Fajnie wygląda, ja na pewno część konstrukcji bym z niej zrobił.

Nie rozumiem wymiarów na rysunku i w opisie. Sa diametralnie różne.

Dlaczego pękło stare akwarium i w którym miejscu?

Nowy zbiornik nowa sol - moze winie ją za to ze zbiornik nie rozrastal sie zbyt szybko? 

Chyba zamowie Jebao

Skala jest super musze poszukac gdzie jest do kupienia i obejrzec na zywo. 

Wymiary juz poprawilem - bede wdzieczny za podpowiedzi z reszta punktow. 

Peklo podczas innych prac remontowych  na laczeniu scian pionowych i saczylo sie przez kilka msc, pozniej akcja z pradem i decyzja o tym ze moge powiekszyc zbiornik 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się, czy takie wycięcie jest bezpieczne dla szkła.

15 godzin temu, xyz2017 napisał:

Najlatwiej byloby przykleić na bezpośrednio od tyłu na szkło po zewnętrznej stronie. 

Ja tak mam.

15 godzin temu, xyz2017 napisał:

Używałem RedSea, ale planuje zmienic choc bede tesknil za wiaderkami bo były bardzo fajne

Ja używam Fauna Marine, używałem Neomarine. obie są spoko.

Wymiary komina?

w Sumpie ile wody będzie ? Daj jego wymiary.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, katani napisał:

Zastanawiam się, czy takie wycięcie jest bezpieczne dla szkła.

Wymiary komina?

w Sumpie ile wody będzie ? Daj jego wymiary.

Robil szklarz ze Szczcina, a wciecie musialem zrobic bo slupy w domu przeszkadzaly.. Szlo podzielil na dwie czesci i skleil (podrzuce zdjecia) 

Wymiary komina 33cm na 15 cm wysoki 47cm 

Sump 100cm na 60cm - 110 l (jest w opisie oi wydaje mi sie ze jest za maly) 

Na ta chwile najbardziej zastanawiam sie jaka dac rure na zasilanie - obieg planuje 8000 l/h Myslisz ze wystarczy rura 32mm czy dac 40mm > Szklarz ze szczecina jest ogarniety i dal jeden otwór wiekszy.. Musze zobaczyc jaki wąż sylikonowy podlaczyc do pompy - te ktore widzialem maja maly przekrój. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, xyz2017 napisał:

Robil szklarz ze Szczcina, a wciecie musialem zrobic bo slupy w domu przeszkadzaly.. Szlo podzielil na dwie czesci i skleil (podrzuce zdjecia) 

Przemek wie co robi, także spoko.

Co do sumpa... w kominie będziesz miał 23 litry wody. Niech ściekną 2cm wody z powierzchni = 26 x 7 x 0.2 = 36 litrów. razem jakieś 56. Czyli połowa sumpa. Jeśli będziesz miał w sumpie poziom wody równy lub wyższy niż 50% wysokości sumpa to zatrzymanie pompy równa się powodzi. Do tego odpieniacz, roller, pompa i inne rzeczy wypierają nieco wody...

Imo ten sump jest za mały. Policz to sobie dokładnie sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwnie te dziury dobrane są. Zazwyczaj się daje dwie równe na spływ i rewizję, i mniejszą lub równą na powrót. No chyba, że chcesz dać na powrót jakąś monstrualną pompę.

19 godzin temu, xyz2017 napisał:

Dziury ma rurki w kominie mam 2 x 40mm, ale trzecia (do zasilania wody tak myślę) jest grubsza - zastanawiam się czy zmieniać na 50mm do zasilania choć z pompy wychodzi 40mm plus silikon.

dziury są 40mm czy dziury pod hydraulikę 40mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są dwie sztuki  po 40mm (na 32mm) plus raz 52mm na rure 40mm. Chyba zadzwonie do Przemka i zapytam jaki byl zamiar tego zabiegu.. 

Teraz mam problem bo splyw jest w prawym rogu a najlepiej pasuje mi aby pompa obiegowa odbierala wode po lewej zbuornika (dalej od kmina)  teraz bede musial dac okolo 2mb bierzące rury aby doprowadzic ja do miejsca w ktorym jest komin.. zamiast dac bezposrednio pobor pod kominem tak jak mialem wczesniej bez zbednych kolanek itp itd.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim dł€gim akwarium to aż by się prosiło o dwa kominy.

2 minuty temu, xyz2017 napisał:

teraz bede musial dac okolo 2mb bierzące rury aby doprowadzic ja do miejsca w ktorym jest komin.. zamiast dac bezposrednio pobor pod kominem tak jak mialem wczesniej bez zbednych kolanek itp itd.. 

Nie rób tak, zdławisz pompę. Po co? obróć sumpa, albo go wymień bo i tak jest mały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, katani napisał:

slupek w stelazu przeszkadza mi w montazu wiekszego sumpa - musialbym go przerobic co wcale nie jest takie proste bo zbiornik jest dlugi.. obrocenie nie rozwiaze tego problemu niestety. Stawianie nowego szkla na starych gratach to jak remont starego domu - myslis ze bedzie mniej roboty i taniej bo juz scianyb stoja, a w rezultacie est tylko wiecej roboty i problemikow do rozwiazania xD 

Problemy tez wynikaja z nietypowego kształtu zbiornika, jak budowalem dom, to kazalem wyciac w scianie miejsce na akwarium 160cm po bokach stoja slupy konstrukcyjne ktore sa nie do ruszenia. Teraz powiekszajac akwarium,  powstaly wciecia ktore ogarniczaja mozliwosci wlozenia regularnego sumpa. (mysle ze na podstawie rysunku i zdjeci bedzie widzac o czym pisze.

IMG_4824.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, katani napisał:

Nie rób tak, zdławisz pompę. Po co? obróć sumpa, albo go wymień bo i tak jest mały.

Jak rura będzie w poziomie to strata nie będzie wielka.  Ja mam 14m rury lecącej pod podłoga z sumpowni do akwarium i pompa chodzi na 80%, bo grawitacja na zrzucie już nie wyrabia ;) Te 2m rury to jest IMHO pomijalne. 

A co do komina - po ostatnich moich przemyśleniach - doszedłem do wniosku, że mam źle zrobione sitko spływu. Komin mam wielkości 75x15x30 - z czego 5 cm wody zostaje w kominie. Ale to jest jakies 28l wody. Powierzchnia akwa 160x75. Zakładajac zejście 3 cm  wody (bo powrot zanurzony glebiej by na powierzchni sie tsunami nie robiło). Czyli kolejne 36l wody - na dzień dobry z komina i akwa schodzi mi 64l - do tego jeszcze 3 rury fi 40 - ktore jak sie dobrze policzy to objetosciowo trzymaja 45l . Niech wody zejdzie z metra dlugosci. Dochodza kolejne litry. 

Totalnie niepotrzebnie bo na dzień dobry 80-85l zapasu muszę mieć na awarię pompy obiegowej albo prace techniczne. 
Zupełnie niepotrzebnie woda mi schodzi z komina do wysokości 5cm. Sitko mam w pionie - jak zapewne większość osób. Tylko po co ? Skoro można je zrobić w poziomie ;) 
I wtedy z komina woda zejdzie do momentu zapowietrzenia czyli do wysokości na jakiejś to sitko w poziomie jest. A że sitko spływu umieszczone będzie np. 5 cm od krawędzi spływu to i zaledwie 6l wody zejdzie.   

Dalej idąc w rurze powrotu tuż pod taflą wody warto zrobić otworek by woda nie schodziła aż do wysokości na jakiej mamy zanurzoną rurę powrotu. Tylko by dzięki temu otworkowi zapowietrzała się szybciej ;)  No i kolejne litry zostają w baniaku. 

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, VDR napisał:

Dalej idąc w rurze powrotu tuż pod taflą wody warto zrobić otworek by woda nie schodziła aż do wysokości na jakiej mamy zanurzoną rurę powrotu

Miałeś na myśli chyba wylot ( loc- line ) z tego co pamiętam tam się robiło małą dziurkę by w razie awarii woda schodziła do wysokości otworu ;)

Edytowane przez Aqua Fish (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Aqua Fish napisał:

Miałeś na myśli chyba wylot ( loc- line ) z tego co pamiętam tam się robiło małą dziurkę by w razie awarii woda schodziła do wysokości otworu ;)

miałem na myśli rurę powrotu wody do akwa, czyli ta którą pompa tłoczy wodę z sumpa do akwarium. A locline to już zupełnie co innego... obecnie nie używam - wylot zrobiłem sobie spłaszając na gorąco rure pcv-u ;) 

Mnie zawsze uczono - rura spływu, rura powrotu i rura rewizji.... 
pierwsza - ta gdzie mam w kominie sitko, druga ta którą woda wraca do akwa, trzecia - ta która służy jako przelew w razie awarii na rurze spływu.... no ale może jest więcej szkół ;) 

Edytowane przez VDR (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Można zrobić durso na spływie i w tedy b. mało wody z komina spłynie. Ja tak mam :)

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, VDR napisał:

Mnie zawsze uczono - rura spływu, rura powrotu i rura rewizji.... 
pierwsza - ta gdzie mam w kominie sitko, druga ta którą woda wraca do akwa, trzecia - ta która służy jako przelew w razie awarii na rurze spływu.... no ale może jest więcej szkół ;) 

Ja z kolei zawsze myślałem o tym w ten sposób :

Wylot - rura prowadząca od pompy obiegowej zakończona kierunkowym wyjściem  loc- line i tam robi się otwór odpowietrzający .

Rura spływowa - tzw powrót na którym montuje się sitko .

Rura rewizyjna zabezpieczająca przepływ. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spływ/rewizja / powrót. Patrzysz z pkt widzenia akwarium i nie musisz się zastanawiać co jest co. Tak ja zostałem nauczony.

10 godzin temu, VDR napisał:

Jak rura będzie w poziomie to strata nie będzie wielka.  Ja mam 14m rury lecącej pod podłoga z sumpowni do akwarium i pompa chodzi na 80%, bo grawitacja na zrzucie już nie wyrabia ;) Te 2m rury to jest IMHO pomijalne. 

Darek masz rację, tylko biorąc pod uwagę kombinatorykę szafki i sumpa to żeby się nie okazało, ze tam 30 kolanek jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, katani napisał:

Darek masz rację, tylko biorąc pod uwagę kombinatorykę szafki i sumpa to żeby się nie okazało, ze tam 30 kolanek jest ;)

Dwa kolanka luki wystarcza, szukam tylko Silikonu do 40 tego fajnego elastycznego co po 10cm sprzedawali kiedys. Moge doprowadzic fi 40 i tylko przez szklo przejsc 32 i wypuscic dalej aby zminimalizowac opory w razie czego. Pompe mam 12 tys, a potrzebuje 8 tys wiec da rade raczej.  

Plan mam taki: 

40mm - splyw 

32mm - rewizja 

32mm -powrot (z sumpa do akwarium zasilany pompa) (zwana wylotem dla Aqua fish) 

Z drugiej strony zastanawiam sie czy splyw musi byc 40mm przy 8tys l/h

Druga sprawa to stelaz pod szafke - zrobiony jest z profilu 40mm sciana 2mm. Najwiekszego Sumpa moge wlozyc 100cm dlugiego,(przewswit pomiedzy slupkami wynosi 100cm) szerokosc mam ograniczona na sztywno. Miejsca w szafce mam sporo, ale ograniczaja mnie wciecia w projekcie. Zastanawim sie jaki najdluzszy przeswit mozna zrobic pomiedzy slupkami wspierajacymi konstrukcje. To pytanie nurtuje mnie teraz najbardziej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tej lewej części, która wisi tylko na tej płycie osobiście nie widzę.  Chyba ze tam jest jakieś podparcie - bo jeśli nie ma to sporo IMHO możesz ryzykować. Musisz być pewien, że ta płyta się nie ugnie w żaden sposób. Trochę kg będzie chciało grawitacyjnie znaleźć się na podłodze, siły tam na pewną małe nie będą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, VDR napisał:

Ja tej lewej części, która wisi tylko na tej płycie osobiście nie widzę.  Chyba ze tam jest jakieś podparcie - bo jeśli nie ma to sporo IMHO możesz ryzykować. Musisz być pewien, że ta płyta się nie ugnie w żaden sposób. Trochę kg będzie chciało grawitacyjnie znaleźć się na podłodze, siły tam na pewną małe nie będą. 

Oczywiscie - czekam na dodatkowe elementy stelazu. Bedea dospawane lub dokrecone do obecnego z odzielnymi stopami itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi