Skocz do zawartości
Gu_stuff

Jak zbić wysokie KH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z wysokim KH w moim akwarium. Zbiornik za miesiąc skończy rok, poziom KH mierzę od 2 miesięcy i waha się w okolicy 14 dkH mierzone Salifertem. 

Skała częściowo jest robiona przez Seafrags, ale nie chce mi się wierzyć że jest to powód. Robią sporo tych skał, nawet parę osób na forum ma od nich skały a nie doszukałem się u nich problemu z KH.

Część skały jest sucha z JM klejona przeze mnie CX-5. Może tu jest przyczyna ale też nie podejrzewam bo pewnie połowa forumowiczów ma tak poklejone skały. 

Natomiast problemem może być to że, przed zalaniem skał nie moczyłem ich jakoś długo. Włożyłem do akwarium zalałem RODI odpaliłem cyrkulację pokręciło się dobę spuściłem wodę, nalałem świeżą RODI, sól i start.

Robię regularnie podmiany raz w tygodniu 10% na soli Tropic Marin Pro-Reef, więc jeżeli to skała to chyba w ciągu prawie roku powinna się wypłukać?

Na dnie mam "suchy" żwirek argonitowy, również ze sprawdzonego sklepu polecanego przez forumowiczów, więc chyba też nie jest to przyczyna. Ale tak jak skałę nie płukałem go zbyt długo.

Akwarium ok 190 litrów z panelem.

W panelu wata i kulki maxspect.

Parametry:

PO4 - niewykrywalne

NO3 - ok 10

CA - 420

KH - 14

Zasolenie 34 ppt, po woli podnoszę do 35

MG i PH nie mierzyłem.

Do akwarium (oprócz karmienia mrożonkami) wlewam raz w tygodniu bakterie po podmianie, co drugi dzień fito, codziennie po kropli witamin i amino AF, czasami kostkę mrożonego planktonu. 

Korale mieszane: euphyllie, favia, favites, gonipory, trachophylia, chalice, mycedium, zoa, dunca, milka, seriatopora, montipory, grzybki ... 

Trochę to dziwne ale wszystkie korale są w bardzo dobrej kondycji, no może ostatnio trachophylia nieco mniej napompowana. Mam też małą szczepkę clavularia papaya, która żyje ale nie rośnie.

Mimo sporej ilości koralowców poziom KH nie spada. 

Znalazłem produkt Acid Buffer Seachem, z opisu wynika że służy do obniżania KH, ale pytanie czy pomoże i czy ktoś próbował? No i skoro koralowce generalnie ładnie wyglądają to czy w ogóle z tym walczyć? 

Ale tu właściwie najważniejsze. W związku z rosnącymi koralami 2 miesiące temu kupiłem All For Reef, bo spodziewałem się spadku KH. Wtedy też pierwszy raz sprawdziłem poziom KH i wyszedł tak wysoki, zatem AFR nie podaje i czekam na spadek KH a tu nic. Ale oprócz tego że w wodzie jest wysoki poziom KH to może być niewystarczająca ilość mikro i makroelementów, które powinny być dostarczane z zewnątrz, a są jedynie dostarczane przy podmianach z solą. Obawiam się że w pewnym momencie będzie ich brakować a KH będzie nadal wysokie i co wtedy robić?

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak  dalej postępować?

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od zmiany testu, lub sprawdź dokładnie czy dobrze go wykonujesz. Nie piszę tego obraźliwie, sam niedawno za szybko odczytałem instrukcję i źle robiłem testy. Wklej zdjęcie akwarium, pro reef to bardzo bogata sól. 
wiesz że podnosząc zasolenie podnosisz KH? 
Lejesz balinga? 
Jakie Ca, Mg, po4 i no3?

Czym mierzysz zasolenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie nie traktuje tego obraźliwie bo to była moja pierwsza myśl po zrobieniu testu że go źle wykonuje ;) Dlatego od razu odpaliłem You Tuba i sprawdziłem, test robię poprawnie. Też sprawdziłem na wszelki wypadek czy test nie jest przeterminowany ale jest ok.

A jaki test byś polecił, ja wszystkie robię salifertem?

No właśnie wiem że sól jest bogata bo trochę liczę że może uda się pociągnąć akwarium na samych podmianach, to jest raptem 190 litrów. Podmiany robię raz w tygodniu 10%. Natomiast z tego co pamiętam z opakowania soli to kh w świeżej solance powinno być koło 7, ja mam 14 więc coś musi "oddawać". All For Reef kupiłem trochę na wszelki wypadek żeby mnie sytuacja nie zaskoczyła. No i zaskoczyła tylko w drugą stronę. 

Słusznie mówisz, że podnosząc zasolenie podnoszę KH więc w planach jest podniesienie do 35 ale dopiero jak rozwiąże problem z KH.

Jak wyżej napisałem poza witaminami i amino nic nie leję.

Ca 420

po4 niewykrywalne chyba mam za dużo kulek maxspecta 

no3 ok 5

Mg i Ph nie mierzę 

zasolenie mierzę chińskim refraktometrem i pamiętam o kalibracji ;)

Edytowane przez Gu_stuff
Dorzucam zdjęcie, nie jest bardzo aktualne ale w sumie jeżeli chodzi o kh nie ma dużego znaczenia. Jak byś chciał aktualne to mogę popołudniu wrzucić. (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile dokładnie litrów podmiany robisz i ile gram sypiesz soli? 
Głupie pytanie ale muszę je zadać, wodę uzupełniasz RO czy solanką? 
Jeżeli planujesz pozostać w morskim na dłużej to do KH polecam Hanna HI 772. Ja osobiście uważam że testy saliferta to lipa, z kropelek Nyos ma dobre testy. 

Zrób test KH świeżej solanki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmieniam co tydzień 17 litrów. Akwarium ma pojemność 190 litrów brutto, minus skała, żwir, media itd. szacuje że netto będzie koło 170 litrów. Niestety ile soli sypie z głowy nie pamiętam, coś koło 580 gramów. Natomiast po zrobieniu solanki zawsze sprawdzam zasolenie i jest 34 ppm. Jak pisałem wyżej co drugi tydzień sprawdzam refraktometr na wodzie RODI, na ogół jest ok wprowadzam jakieś drobne korekty.

Wodę w akwarium oczywiście uzupełniam RODI automatyczną dolewką Aqua Trend.

Muszę się przymierzyć do Hanna ale na razie spróbuje tego Nyosa. Natomiast rozumiem że test może coś przekłamywać ale chyba nie aż tyle. Np. jeżeli faktycznie byłoby 9 a test pokazuje 14, to jest o 50% więcej.

Jest jeszcze jedna rzecz nie wiem czy ma to znaczenie ale na linii wody, na szybach, tworzy się biały ślad trudny do usunięcia. Jak miałeś słodkie akwarium i lałeś kranówkę to pewnie wiesz o czym mówię. Wydawało mi się że w morskim nie powinno to występować bo lejemy czystą RODI no ale właśnie może to być nadmiar kh? Popołudniu jak wrócę do domu to wrzucę zdjęcie tego śladu.

A tak w ogóle widać zdjęcie akwarium, bo wrzuciłem ale ja go nie widzę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia musisz wrzucać przez zewnętrze portale do hostowania zdjęć. Np. Fotosik. 
sprawdź świeżą solankę ile ma kh. 
Masz jakiegoś morszczaka w okolicy? 
Refraktometr powinno się kalibrować płynem 35ppt, jak kalibrujesz na zimnej RO to refraktometr może być źle skalibrowany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś się nie mogę dogadać z tym fotosikem, wieczorem jeszcze spróbuje...

Znajomego z ze słonym akwa nie mam, ale może kupie płyn do kalibracji, coś jak poniżej.

Salifert Refracto Check 10ml - Płyn kalibracyjny do refraktometru Sklep akwarystyczny online ▷ Trzmiel

Dojdzie pewnie po świętach, razem z nowym testem Nyos, więc w kolejny weekend przetestuje solankę. Zobaczymy co wyjdzie.

Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Oczywiście jak by komuś coś jeszcze przyszło do głowy to piszcie.

Jeszcze sprawdziłem opis na soli:

"Aby uzyskać zasolenie 32-35 ‰ (psu), rozpuść w pojemniku 35 ml (ok. 37-40 g) Tropic Marin® Pro-Reef na litr wody."

To przy moich 17 l i stężeniu 34 ppm powinienem sypać ok 680g. Mam gdzieś zanotowane w domu ile sypie ale tak z głowy chyba właśnie tyle.

Więc podejrzewam że nie tu jest problem, ale dla pewności kupie płyn kalibracyjny i sprawdzę. 

Dam znać jak sytuacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam tej samej soli co ty od 8 lat i nigdy nie było z nią problemu. 
Dokładnie ten płyn. 
Będziesz teraz robił podmianę na weekend? To zmierz tym testem zasolenie świeżej solanki i napisz, w ten sposób sprawdzisz też test, bo jak pokaże 14 na świeżej to znaczy że test jest ciulaty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego płynu Saliferta nigdzie w necie nie można kupić, więc kupiłem taki:

Fauna Marin Salinity Reference 100 ml - płyn do kalibracji | Sklep akwarystyczny CoralHouse

I od razu test:

Nyos Alkalinity Reefer - test na KH akwarium morskie | Sklep akwarystyczny CoralHouse

Podmiankę będę robił jutro to sprawdzę solankę Salifertem i zobaczymy. Zakup dojdą po weekendzie więc w następny weekend sprawdzę refraktometr i solankę nowym testem.

Dam znać jak wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli akwraium poza testem nie wykazuje zadnych problemów to chyba nie ma co się kopać zbytnio z koniem jeśli chodzi o obniżanie KH.

All for reefa będzie ciężko wykorzystać. Jesteś pewny, że skała która kupiłeś nie podnosi KH. Swego czasu Aqua amator na yt tez o tym nagrywał filmik.
Może trzeba rozważyć ballinga klasycznego tylko nie podawać kh ewentualnie rozrobić płyn kh jako woda RO + mikro i w ten sposób dozować, a dopiero jak poziom KH obnizy się do sensownego poziomu zacząć dozować KH do akwarium.

Z reszta czytałeś co sea frags napisał na stronie:
obraz.thumb.png.f0d2ec336f55c54f1b862072a530108d.png

Edytowane przez sith114 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie wykazuje problemów. Ale boje się że któregoś dnia zastrajkuje, a rozumiem że przy wysokim kh nie ma innej możliwości kontrolować sytuacji ? 

Co do podnoszenia kh przez skałę pewny nie jestem, po prostu ciężko uwierzyć że przez 11 miesięcy skała podnosi kh, ale być może tak jest. Niestety nie czytałem opisu który wkleiłeś i moczyłem raz 24h zamiast 2 x 48h. Natomiast od startu zbiornika zrobiłem ok 44 podmiany po 10% objętości wody. Czyli wymieniłem 748 litrów wody w zbiorniku który ma 170 litrów czyli całą objętość zbiornika wymieniłem ponad 4 razy. W sumie to nie tak dużo.

A możesz podać produkt o jakim myślisz pisząc mikro + RO?

Tylko jak to dozować i jak dobrać dawki?

A może zrobić 3 dni pod rząd podmianę wody po 10% albo nawet więcej? Tylko czy to nie zaburzy systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokie KH nie jest aż takie straszne (na krótką metę), straszne są skoki KH. Ja następną podmianę bym zrobił około 50 litrów na raz, nie 3 małe a jedną dużą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie tak, warunki może nie są idealne ale stabilne. W sensie to kh jest wysokie od samego początku, chyba...

Tak dużej podmiany na raz nie dam rady zrobić z błachego powodu, nie posiadam takiego pojemnika. Teraz operuje na 2 wiadrach z casto. W jedno spuszczam, w drugim przygotowuje solankę. Proces przygotowania trwa długo, napełniam wiadro RODI nieco ponad godzinę ale potem podgrzewam kilka godzin i mieszam cyrkulatorem. Nawet jak bym dokupił 2 wiadra, to nie mam dodatkowych grzałek i cyrkulatorów.

Chyba że kupić coś takiego?

Kastra Prosperplast 60 l czarna prostokątna | Majsterkowanie w Castoramie

Wiadomo że cały proces potrwa nieco dłużej ale w ciągu jednego dnia ogarnę. Tylko czy nic się nie stanie jak za jednym razem wymienię ponad 30 % objętości wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://allegro.pl/oferta/beczka-60l-zbiornik-na-wode-do-kiszenia-kapusty-ogorkow-plastikowa-z-obejma-15084278880

ja w takiej robie i dobrze mieć beczkę i zapas wiader przy morskim w razie jakieś awarii. 
Ja robię wodę, wrzucam grzałkę z termostatem i na drugi dzień sól i podmiana. TM Pro Reef się bardzo dobrze rozpuszcza i jak tylko woda się wyklaruje to można robić podmianę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmieniam około 10% jednorazowo  nigdy nie podgrzewałem . Woda na podmianie ma zawsze około 22 stopnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba trzeba bekę kupić ;) 

Ja mam RODI podpiętą pod zimną wodę, więc leci zimniutka trzeba podgrzać i wymieszać parę godzin. 

Tylko czy 30% nie spowoduje szoku dla akwarium? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak woda ma 22-25 stopni to sol się rozpuszcza natychmiast. 
Nic się nie stanie przy podmianie 30% wody. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy ma sen takie " koksowanie" przy takiej obsadzie . 

Edytowane przez AnT (wyświetl historię edycji)

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, AnT napisał:

Tylko czy ma sen takie " koksowanie" przy takiej obsadzie . 

Jakie koksowanie? 
zaczepki szukasz? :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Gu_stuff napisał:

Na razie nie wykazuje problemów. Ale boje się że któregoś dnia zastrajkuje, a rozumiem że przy wysokim kh nie ma innej możliwości kontrolować sytuacji ? 

Co do podnoszenia kh przez skałę pewny nie jestem, po prostu ciężko uwierzyć że przez 11 miesięcy skała podnosi kh, ale być może tak jest. Niestety nie czytałem opisu który wkleiłeś i moczyłem raz 24h zamiast 2 x 48h. Natomiast od startu zbiornika zrobiłem ok 44 podmiany po 10% objętości wody. Czyli wymieniłem 748 litrów wody w zbiorniku który ma 170 litrów czyli całą objętość zbiornika wymieniłem ponad 4 razy. W sumie to nie tak dużo.

A możesz podać produkt o jakim myślisz pisząc mikro + RO?

Tylko jak to dozować i jak dobrać dawki?

A może zrobić 3 dni pod rząd podmianę wody po 10% albo nawet więcej? Tylko czy to nie zaburzy systemu?

Na myśli miałem mieszać samemu ballinga na prochach + np strongi od AF. I wtedy na początku ominąć bufor kh lub rozrobić same mikro + ro dla łatwości dozowania mikro.

Najlepiej pokaż jak gęsto masz zarośnięte akwarium. Weź pod uwagę ze jak przeliczysz sobie w akwarium zarośniętym średnio lub bardziej to po przeliczeniu okaże się ze masz dzienne zapotrzebowanie na KH rzędu 1 do nawet 2 dKH, a zdarza się więcej. Może trzeba dosadzić to i owo do akwarium, podkręcić lampę i zamiast beczeki do podmiany stawiać duże butelki na ballinga ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ballinga i ha zacząłem lać bo magnez mi leciał podbiłem go trochę i teraz leje pełen zestaw ballinga. No i oczywiście pompa bo ręcznie to szybko mi się znudziło heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej link do zdjęć. Widać całe akwa i zbliżenie tego białego śladu na szybkie. Właśnie robi si e solanka do podmiany sprawdzę jakie ma KH.

Sith scenariusz który przedstawiłeś najbardziej by mi pasował, ale coś nie spada. KH mierze dokładnie od 2 miesięcy i przez ten czas cały czas utrzymuje się na poziomie 14.

A myślicie że na samych podmianach (10% raz w tygodniu) dam radę pociągnąć to akwarium?

Korali myślę że już więcej nie będę dokładał żeby te co są miały miejsce się rozrastać. No może jeszcze jakiegoś prostego SPSa na samą górę. Nie chcę acropor bo za trudne dla mnie. 

https://zapodaj.net/plik-NhtOwSp3bZ

https://zapodaj.net/plik-cLcIeBYAeY

https://zapodaj.net/plik-f3KQker0qZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Gu_stuff napisał:

Poniżej link do zdjęć. Widać całe akwa i zbliżenie tego białego śladu na szybkie. Właśnie robi si e solanka do podmiany sprawdzę jakie ma KH.

Sith scenariusz który przedstawiłeś najbardziej by mi pasował, ale coś nie spada. KH mierze dokładnie od 2 miesięcy i przez ten czas cały czas utrzymuje się na poziomie 14.

A myślicie że na samych podmianach (10% raz w tygodniu) dam radę pociągnąć to akwarium?

Korali myślę że już więcej nie będę dokładał żeby te co są miały miejsce się rozrastać. No może jeszcze jakiegoś prostego SPSa na samą górę. Nie chcę acropor bo za trudne dla mnie. 

https://zapodaj.net/plik-NhtOwSp3bZ

https://zapodaj.net/plik-cLcIeBYAeY

https://zapodaj.net/plik-f3KQker0qZ

Ten osad to nie jest po po prostu pozostałość soli przy tym jak woda odparowuje też mi się osadza na szybach szczególnie tej z tyłu bo tam nie jeżdżę czyścikiem.
Jak chce Ci się bawić zmierz kh solanki, możesz też wziąć 50% wody z akwa i 50% RO do testu i sprawdzić jak spadnie odczyt. Ale to takie tam zabawy. Zmierz porządnie KH solanki.

Korali coś tam masz jak rosną to w pewnym momencie KH powinno zacząć lecieć nawet mimo regularnych podmianek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten osad to na pewno nie sól, próbowałem to zmyć wodą RO i nie schodzi.

Solanka się kręci to wieczorem sprawdzę i w akwa też.

Poniżej wrzuciłem film, na którym trochę lepiej widać korale niż na zdjęciach. Zerknijcie czy w Waszej opinii są w dobrej kondycji. Ja niestety mam małe doświadczenie, chociaż wydają się ok. Jedynie ta żółta trachophyllia na początku filmu jakoś nie wystawia polipów przez co chyba nic nie je. Taki stan jest od około miesiąca. 

megawrzuta.pl/oabgvlmb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to świeża solanka sprawdzona kh 7,3 więc sól jest ok, moje pomiary ok.

Tak myślę że skoro kh jest na stałym poziomie, to może faktycznie jak bym zrobił dużą podmianę obniżył może do 13 i tak co miesiąc może za pół roku doszedłbym do 9? ;)

Znalazłem w sklepie budowlanym kastre 65l za 25 zł chyba nie ma co się zastanawiać

Po podmianie świeżej solanki w akwarium kh 13,1.

Sprawdzę za 2 dni jak będzie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi