lucky_loki Report post Posted April 25 Cześć, Prezentuję małe morskie: 75 l, 55 netto, rafowe. Generalnie akwarium po minimum (jak coś nie jest potrzebne to nie jest). Ma to tę zaletę, że nakład pracy też jest minimalny - ale to jest przyczyna a nie skutek:) Filtracja: mieszacze 2x Jebao SOW-3 (500-3000L/h, ) drugi, starszy, ten do 2.500 l/h, kubełek (!) na pompie Jebao DCS-1200, kaskada Eheima, pompa Aquael powerhead 500 l/h i jakaś chińska pompka 12V 600 l/h ale to są chińskie wydajności Oświetlenie: 2x T5 39W - obecnie Giesemann PowerChrome Super Actinic i Aquablue Azure - więcej nie będzie bo nie mam skąd brać świetlówek Chemia - Balling trójbutelkowy DIY w osobnym wątku tu: Ballinga dozuję sterownikami domowej roboty na pompkach Intllab z pewnego serwisu na A. Podmiany - co 3 tygodnie 20 l, od początku posiadania zbiornika syfonuję dno dzwonem jak do słodkiego co kilka miesięcy. Sól - trofiejna Aquaforest reef salt (czyli ta najzwyklejsza). Zacząłem od ReefCrystals (no, na samiuśkim początku była jeszcze Aqua Medic, ale to totalna porażka) potem próby z Kentem, Red Sea czarną, tymi chińskimi i kilkoma innymi. Nie ma sensu używać drogich soli moim zdaniem. Przedkładam stabilność nad skład - i tak dopalam suplementacją. Ryby - brak, zdechły. Ze starości, tak zupełnie same bez pomocy. Nie miałem czasu kupić kolejnych. Miałem babkę Cryptocenctus cinctus + krewetkę pistoletową, potem randalli, potem zamieszkała tam inna babka niezidentyfikowana (oznaczyłem ale zapomniałem), potem garbik (którego dostałem) a teraz nic. Kilkanaście kg żywej skały, kilkanaście kg piasku koralowego (ponoć tego 'żywego') - kupiłem gotowy zbiornik od kolegi, tylko wsadziłem do mniejszego szkła. Odpieniacz - brak. Był, ale wyłączyłem 5 lat temu albo więcej. Kubełek - wiem że to nietypowy setup do morskiego, ale nie mam gdzie zrobić sumpa. Kiedyś tkwił w nim wkład bio, teraz tylko gąbki i garść siporaxu (bo nie mam ryb). Kubełek stoi trochę z przyzwyczajenia, nie jest potrzebny poza robieniem ruchu wody. Co do gąbek - używam gąbek w akwa morskim 'od zawsze' - gęstych i rzadkich, płuczę je co tydzień - dwa, no- tak naprawdę co trzy bo zapominam:) kaskada Eheima - ciągnie ze ssawki powierzchniowej, tkwi w niej węgiel aktywny i gęsta gąbka. Filtr ledwo zipie po 20 latach, ale nie mam pomysłu do czego podłączyć ssawkę, a ssawka być musi, nie mam sumpa i mieć nie będę. Karmienie - co dwa-trzy dni leci 20 ml fitoplanktonu, kropla aminokwasu od AF, czasem wsypę trochę karmy roślinnej dla ślimaków. UPS - domowej roboty, pompka powietrza 3v dla wędkarzy podpięta na akumulatorze 7Ah przez stycznik który jest też podłączony do sieci - jak w sieci napięcia brak to styczniki zamyka styki do pompki. Proste, działa. Wytrzymuje 4-5 dni ciągłej pracy. W dalszej części wątku dodam starsze fotki. Pozdrawiam, Wojtek Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted April 26 Witam Na tych bocznych szybach coś rośnie czy nie czyścisz ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lucky_loki Report post Posted April 26 5 godzin temu, JerzyB napisał: Witam Na tych bocznych szybach coś rośnie czy nie czyścisz ? Rośnie bo nie czyszczę:) Nie chce mi się i nie ma po co czyścić - z zewnątrz z lewej jest szafka, z prawej kaskada. Tył też był zarośnięty, ale algi koralowe odpadły. Quote Share this post Link to post Share on other sites