Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Prezentuję małe morskie: 75 l, 55 netto, rafowe. Generalnie akwarium po minimum (jak coś nie jest potrzebne to nie jest). Ma to tę zaletę, że nakład pracy też jest minimalny - ale to jest przyczyna a nie skutek:)

Filtracja: mieszacze 2x Jebao SOW-3 (500-3000L/h, ) drugi, starszy, ten do 2.500 l/h, kubełek (!) na pompie Jebao DCS-1200, kaskada Eheima, pompa Aquael powerhead 500 l/h i jakaś chińska pompka 12V 600 l/h ale to są chińskie wydajności ;)

Oświetlenie: 2x T5 39W - obecnie Giesemann PowerChrome Super Actinic i Aquablue Azure - więcej nie będzie bo nie mam skąd brać świetlówek ;)

Chemia - Balling trójbutelkowy DIY w osobnym wątku tu: 

Ballinga dozuję sterownikami domowej roboty na pompkach Intllab z pewnego serwisu na A.

Podmiany - co 3 tygodnie 20 l, od początku posiadania zbiornika syfonuję dno dzwonem jak do słodkiego co kilka miesięcy.

Sól - trofiejna Aquaforest reef salt (czyli ta najzwyklejsza). Zacząłem od ReefCrystals (no, na samiuśkim początku była jeszcze Aqua Medic, ale to totalna porażka) potem próby z Kentem,  Red Sea czarną, tymi chińskimi i kilkoma innymi. Nie ma sensu używać drogich soli moim zdaniem.  Przedkładam stabilność nad skład - i tak dopalam suplementacją.

Ryby - brak, zdechły. Ze starości, tak zupełnie same bez pomocy. Nie miałem czasu kupić kolejnych. Miałem babkę Cryptocenctus cinctus + krewetkę pistoletową, potem randalli, potem zamieszkała tam inna babka niezidentyfikowana (oznaczyłem ale zapomniałem), potem garbik (którego dostałem) a teraz nic.

Kilkanaście kg żywej skały, kilkanaście kg piasku koralowego (ponoć tego 'żywego') - kupiłem gotowy zbiornik od kolegi, tylko wsadziłem do mniejszego szkła.

Odpieniacz - brak. Był, ale wyłączyłem 5 lat temu albo więcej.

Kubełek - wiem że to nietypowy setup do morskiego, ale nie mam gdzie zrobić sumpa. Kiedyś tkwił w nim wkład bio, teraz tylko gąbki i garść siporaxu (bo nie mam ryb). Kubełek stoi trochę z przyzwyczajenia, nie jest potrzebny poza robieniem ruchu wody. Co do gąbek - używam gąbek w akwa morskim 'od zawsze' - gęstych i rzadkich, płuczę je co tydzień - dwa, no-  tak naprawdę co trzy bo zapominam:)

kaskada Eheima - ciągnie ze ssawki powierzchniowej, tkwi w niej węgiel aktywny i gęsta gąbka. Filtr ledwo zipie po 20 latach, ale nie mam pomysłu do czego podłączyć ssawkę, a ssawka być musi, nie mam sumpa i mieć nie będę.

Karmienie - co dwa-trzy dni leci 20 ml fitoplanktonu, kropla aminokwasu od AF, czasem wsypę trochę karmy roślinnej dla ślimaków.

UPS - domowej roboty, pompka powietrza 3v dla wędkarzy podpięta na akumulatorze 7Ah przez stycznik który jest też podłączony do sieci - jak w sieci napięcia brak to styczniki zamyka styki do pompki. Proste, działa. Wytrzymuje 4-5 dni ciągłej pracy.

W dalszej części wątku dodam starsze fotki.

Pozdrawiam, Wojtek

IMG_7341.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Na tych bocznych szybach coś rośnie czy nie czyścisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, JerzyB napisał:

Witam 

Na tych bocznych szybach coś rośnie czy nie czyścisz ?

Rośnie bo nie czyszczę:) Nie chce mi się i nie ma po co czyścić - z zewnątrz z lewej jest szafka, z prawej kaskada. Tył też był zarośnięty, ale  algi koralowe odpadły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi