Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić w łopatologiczny sposób jak używać tego typu produktów? 

Jak wyliczyć dawkę? Czym grozi przedawkowanie? Zauważyłem że drastycznie lecą mi mikro w tym żelazo i molibden. 

Podmianka wystarcza na utrzymanie tych pierwiastków na góra 2-3 dni. Do łba idzie dostać z tą suplementacją z palca - ograniczyłem się tylko do podawania jodu, reszczę chciałbym uupełnić z tego cudownego produktu bez NaCl.

Dajcie znać jak to dawkujecie, czy używacie i czy poleciał Wam baniak przez jakieś zaniedbanie. Dzięki za każdą opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dawkowania to na początku tego wątku jest podane:

https://www.reef2reef.com/threads/diy-balling-method-recipe.1098905/

Natomiast jeżeli masz pobór KH i Ca a więc dozujesz te dwa suplementy to tym preparatem nie uzupełnisz braków mikro i makro wynikających z konsumpcji przez korale.

Godzinę temu, Opelin napisał:

Podmianka wystarcza na utrzymanie tych pierwiastków na góra 2-3 dni

Z ciekawości - jak to ustaliłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, chris_ek napisał:

Z ciekawości - jak to ustaliłeś?

Wysłałem 3 testy ICP za jednym razem. Woda miała 3 dyniowy odstęp. Na tej podstawie ustaliłem spadki poszczególnych pierwiastków.

21 godzin temu, chris_ek napisał:

Natomiast jeżeli masz pobór KH i Ca a więc dozujesz te dwa suplementy to tym preparatem

Z KH to różnie bywa, CA i owszem jest konsumowane. Wyczytałem gdzieś, że przy metodzie Balinga tym preparatem można właśnie uzupełnić pierwiastki śladowe jeżeli same podmiany nie nadążają. 

Nie wiem jak to dokładnie z tym jest dlatego pytam. 

No nic, przejrzę link, który pdrzuciłeś. Dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny Balling ma 3 komponenty, dozuje wszystkie równo. Dawkę dobieram poprzez KH i wszystko ma się dobrze. Jak nie ma za dużo SPS to trzeba tylko kontrolować Ca czy za wysoko nie podbija i ewentualnie zmniejszać dawkę. SBS można też podkręcić lub zmniejszyć. Każde akwarium konsumuje inaczej więc dawki można ustalić różne dla 3 komponentów. 
U mnie dodatkowo leci jod co dwa dni i Grotech ABCM 5 ml z każdego raz w tygodniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.05.2025 o 13:59, Opelin napisał:

Jak wyliczyć dawkę? Czym grozi przedawkowanie? Zauważyłem że drastycznie lecą mi mikro w tym żelazo i molibden. 

Podmianka wystarcza na utrzymanie tych pierwiastków na góra 2-3 dni. Do łba idzie dostać z tą suplementacją z palca - ograniczyłem się tylko do podawania jodu, reszczę chciałbym uupełnić z tego cudownego produktu bez NaCl.

Żelazo dodaję z ręki molibden też, niezależnie od SBS. Dawki ustaliłem z wyliczeń, konsumpcję z ICPów i są w miarę stałe.

SBS zwykle nie zawiera żelaza. Fe się szybko utlenia, dlatego lepiej dawać codziennie/co kilka dni niezależnie.

Obecnie jestem na nierównym Ballingu, daję dawkę SBS = dawce chlorków wapnia/chlorków, bo kH daję mniej a poza tym zmieniam, a dawka Ca utrzęsła mi się dość stała. Sprawdziłem ICPami, że zawartość jonów przy takim dawkowaniu się nie rozjeżdża.

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi