Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na dniach zalewam zbiornik i wobec tego mam pytanie, pewnie z kategorii głupich...., w zbiorniku będzie skała i piasek, pytanie dotyczy właśnie piasku, dodać go "na sucho" zalać rodi a potem dodać sól i poczekać na rozpuszczenie, czy najpierw rozpuścić sól a dopiero potem wsypywać powoli piasek do wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.05.2025 o 12:59, Karolus napisał:

Witam, na dniach zalewam zbiornik i wobec tego mam pytanie, pewnie z kategorii głupich...., w zbiorniku będzie skała i piasek, pytanie dotyczy właśnie piasku, dodać go "na sucho" zalać rodi a potem dodać sól i poczekać na rozpuszczenie, czy najpierw rozpuścić sól a dopiero potem wsypywać powoli piasek do wody?

Bez większego znaczenia jak to zrobisz i tak będzie "mleko" woda przez pierwsze pare godzin.

Niektórzy stosują metodę płukania piasku przed włożeniem go do zbiornika, ale z własnego doświadczenia wiem, że to jakiejś znaczącej poprawy nie przynosi.

Ponadto tyczy się to wyłącznie piachu suchego. Jeśli masz tak zwany żywy piach to wręcz nie wolno Ci go płukać w wodzie RODi. Tylko od razu zalać gotową solanką po umieszczeniu go w baniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.05.2025 o 12:59, Karolus napisał:

jak juz pytasz

zalej suchy piasek wodą w wiadrze - przemieszaj go i zobacz ile w srodku jest drobnej frakcji pyłu/nieczystosci

- plukać az nie bedzie "dymić" 

- to najlepsza inwestycja na start by bylo łatwiej pozniej

a przed wszystkim bez względu na markę piasku przeleć złoże magnesem i sprawdz, czy coś nie przyciągnął magnes. Jeśli znajdziesz coś to się ciesz, że założyłeś ten temat i skorzystałeś z porad bez kręcenia afery co to nie znalazłeś w piasku :) ważne jak się przygotujesz do startu. Także nie ma złych pytań, ważne, że pytasz przed a nie po fakcie :)

pozdro

luft

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze jedno pytanie, czy skalę kładzie się bezpośrednio na szkle, czy powinna być jakaś warstwa pośrednia, klej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpośrednio na szkło, ułóż tak aby stabilnie stało i już. O szybę się nie bój, nie pęknie. A pod skałą będą kryjówki dla ryb, krewetek. 
Piasek płucz ile wlezie, tak jak wyżej piszą. 
Ja jestem przeciwnikiem piasku(jest to tylko i wyłącznie moje zdanie), zawsze miałem z nim problem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze pytanie o klejenie skały... Kupiłem AF poły glue, czy to dobry wybór do klejenia skał, czy jednak lepiej zwykły cyjanoakryl i "waciki"?

Cementowego kleju raczej nie chce używać z powodu koloru...

Edytowane przez Karolus (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.05.2025 o 17:06, Karolus napisał:

To jeszcze jedno pytanie, czy skalę kładzie się bezpośrednio na szkle, czy powinna być jakaś warstwa pośrednia, klej?

Ja robiłem takie "stopy" z kleju żeby rozłożyć nacisk na szkło na większą powierzchnię.

14 godzin temu, Karolus napisał:

Kupiłem AF poły glue, czy to dobry wybór do klejenia skał, czy jednak lepiej zwykły cyjanoakryl i "waciki"?

Nie wiem jak długo schnie ten klej z AF. Jak najpierw łapałem cyjanoakrylem gęstym plus utwardzacz (bez wacików) żeby szybko uzyskać interesującą mnie konstrukcję a potem miejsca łączenia wzmacniałem klejem cementowym i posypywałem go piaskiem albo pokruszoną skałą dla estetyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.05.2025 o 21:22, Karolus napisał:

To jeszcze pytanie o klejenie skały... Kupiłem AF poły glue, czy to dobry wybór do klejenia skał, czy jednak lepiej zwykły cyjanoakryl i "waciki"?

Cementowego kleju raczej nie chce używać z powodu koloru...

Skleiłeś skałe tym klejem? Według mnie nie będzie to trwałe, lepszy jest Stone Fix. Tym kleiłem i prędzej skałę ukruszysz niż klej puści 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi