Wilkers Zgłoś Napisano 13 Lipca Witam mam mały problem i nie wiem któremu z testów dać wiarę zrobilem test swierzej solanki reef Salt z Af , salifert pokazuje mi kh 8.0 a Hanna 7.0 wedle specyfikacji soli przy zasoleniu 1.025 tak pokazuje mój refraktometr kalibrowany na płynie referencyjnym, Kh powinno być między 7.2-7.6 , dodam ,że ażeby uzyskać zasolenie 1.025(33ppt) dałem 415g soli na 10l wody z tabeli aquaforest wynika że zasolenie powinno przy tej ilości wynosić 1.026(35ppt), a kh powinno być w granicach 7.7-8.4 , któremu testowi dać wiarę dodam że reagent do Hanki był nowy zakupiony wczoraj z nowej dostawy , a różnica rzędu 1dkh wydaje mi się dość spora . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 13 Lipca Myślę , że Hanna jest wiarygodny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 13 Lipca Wszystko zależy z jaką starannością zostały wykonane testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wilkers Zgłoś Napisano 15 Lipca Kupiłem test AF do kh i znalazlem kolejny choć starszy test salifertu na KH dalej przydatny bo do 2027 i wszystkie trzy kropelkowe się pokrywają z dokładnością 0.2dkh , jedynie Hanna odbiega około 0.7dkh od pozostałych , które pokazują 7.7-8.0 dkh a Hanka wyświetla 130ppm czyli ,7.28kh Kupiłem test AF do kh i znalazlem kolejny choć starszy test salifertu na KH dalej przydatny bo do 2027 i wszystkie trzy kropelkowe się pokrywają z dokładnością 0.2dkh , jedynie Hanna odbiega około 0.7dkh od pozostałych , które pokazują 7.7-8.0 dkh a Hanka wyświetla 130ppm czyli ,7.28kh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 15 Lipca Ja mam test saliferta na kH i w ICP zawsze jest niżej niż pokazuje salifert, więc pewnie hanna bliżej prawdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach