Skocz do zawartości
Wilkers

Test kh salifert vs Hanna hi755

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam mały problem i nie wiem któremu z testów dać wiarę zrobilem test swierzej solanki reef Salt z Af , salifert pokazuje mi kh 8.0 a Hanna 7.0 wedle specyfikacji soli przy zasoleniu 1.025 tak pokazuje mój refraktometr kalibrowany na płynie referencyjnym, Kh powinno być między 7.2-7.6 , dodam ,że ażeby uzyskać zasolenie 1.025(33ppt) dałem 415g soli na 10l wody z tabeli aquaforest wynika że zasolenie powinno przy tej ilości wynosić 1.026(35ppt), a kh powinno być w granicach 7.7-8.4 , któremu testowi dać wiarę dodam że reagent do Hanki był nowy zakupiony wczoraj z nowej dostawy , a różnica rzędu 1dkh wydaje mi się dość spora .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę , że Hanna jest wiarygodny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy z jaką starannością zostały wykonane testy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem test AF do kh i  znalazlem kolejny choć starszy test salifertu na KH dalej przydatny bo do 2027 i wszystkie trzy kropelkowe  się pokrywają z dokładnością 0.2dkh , jedynie Hanna odbiega około 0.7dkh od pozostałych , które pokazują 7.7-8.0 dkh a Hanka wyświetla 130ppm czyli ,7.28kh 

Kupiłem test AF do kh i  znalazlem kolejny choć starszy test salifertu na KH dalej przydatny bo do 2027 i wszystkie trzy kropelkowe  się pokrywają z dokładnością 0.2dkh , jedynie Hanna odbiega około 0.7dkh od pozostałych , które pokazują 7.7-8.0 dkh a Hanka wyświetla 130ppm czyli ,7.28kh 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam test saliferta na kH i w ICP zawsze jest niżej niż pokazuje salifert, więc pewnie hanna bliżej prawdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie domowe testy są mało precyzyjne. Nie patrz na konkretne cyfry tylko na powtarzalność. Jak robisz przykładowo hanką i pokazuje 8.0 to rób tak wodę na podmianę żeby zawsze pokazywała tyle samo. Nie napisałeś czy suplementujesz kh i ca, jeśli tak to analogicznie ustaw ballinga czy co tam dajesz tak żeby było stabilnie, a czy to bedzie 7 czy 8 to już nie ma znaczenia, ważne że mieści się w normie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi