Skocz do zawartości
piotr07

432l, 513 w obiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś pisałem na forum o moim pierwszym morskim baniaku, było to 81 litrów. Od tamtego czasu sporo się zmieniło, trzy lata temu przerzuciłem się na 200l, a kilka dni temu na 432. Wymiary zbiornika to 160x60x45, do tego sump ze starej osiemdziesiątki, co daje razem lekko ponad 500 litrów brutto. Aktualna obsada rybna:

2x Amphiprion ocellaris

3x chromis virdis (w dwusetce regularnie składały ikrę)

2x chrysiptera parasema

dascyllus aruanus

pomacentrus alleni

chrysiptera talboti

labroides dimidiatus

i acanthurus leucosternon

Do tego planuję dopuścić:

chromis virdis, chciałbym mieć stado ok 8-10 sztuk

synchiropus splendidus, najlepiej parka

centropyge bispinosa

babka A. randalli + krewetka alpheus

no i jeszcze jedną rybę z tych większych, tutaj najpoważniejszym kandydatem jest pomacanthus navarchus, chociaż trochę boję się o korale. Rozważałem też m.in. chelmona, japonicusa i pyrofeusa, ale tu trochę martwię się o reakcję białobrodego, bo akwarium jednak wcale duże nie jest.

Wszelkie uwagi dotyczące obsady mile widzianedownload.thumb.jpg.b302fe0f0b8d72282e86a53e2bf3387d.jpgdownload.thumb.jpg.6e178ee23dc2762feca608fdd081acbe.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wygląda zajefajnie, pozazdrościć tylko, nie ma się do czego doczepić, ale zawsze ktoś coś znajdzie, Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, można tylko pozazdrościć, że udało Ci się wygospodarować miejsce i zasoby na takie duze akwarium, w koncu to pol tony samej wody, oraz zarazem, że masz teraz tyle miejsca w samym akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jesli masz już Bialobrodego to zapomnij o japonicusie.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.08.2025 o 20:25, JerzyB napisał:

Witam

Jesli masz już Bialobrodego to zapomnij o japonicusie.

Pozdrawiam 

Tu się zgodzę, zresztą ciężko będzie wpuścić jakiegokolwiek pokolca jak białobrody jest zadomowiony. Zajedzie najtwardszych. 
U mnie był jako ostatni razem z chelmonem, teraz wszystkie pokolce pływają pod białobrodym gdzie Scopas jest dużo większy a dostał takie bencki ze kilka dni ze skał nie wychodził. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak sądzę, dlatego bardziej myślę o navarchusie. Z tym że to jednak ustnik, i martwię się że może być nie do końca reef safe. Chociaż widziałem ostatnio navarchusy z hodowli, ma ktoś z nimi doświaczenia, czy są mniej koralożerne niż te z odłowu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma tu ktoś Japonicusa razem z Bialobrodym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi