Areksz00 Zgłoś Napisano Piątek o 15:51 Witam, mam pytanko, bo założyłem akwarium morskie ponad 2 miesiące temu i na razie powoli sobie dojrzewa , pojawiły mi się sinice i okrzemki. Wszystkie parametry wody zmieniają się tak jak powinny tylko zaczął mi spadać wapń i magnez i to dosyć znacząco . Do tej pory dolewałem tylko wodę RO/DI by uzupełnić tą odparowaną, i się zastanawiam czy ingerować jakoś w ten magnez i wapń , czy zacząć już robić normalne podmiany wody by te pierwiastki zwiększyć. Bo ogólnie zdania są podzielone i już sam nie wiem co by było najlepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THORGAL Zgłoś Napisano 16 godzin temu Najpierw napisz coś więcej o zbiorniku,więcej danych,jaka skała,czy coś tam już nawsadzałeś.Bez tego to możemy sobie pogadać co najwyżej o wczorajszym odcinku "Mi jak miłość". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areksz00 Zgłoś Napisano 11 godzin temu Zbiornik 150l, skała sztuczna, żadnych organizmów żywych nie wsadziłem jeszcze , tylko lampa cała filtracja same podstawy. Piasku też niemam jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THORGAL Zgłoś Napisano 11 godzin temu Od razu lepiej;) Z tego co można usłyszeć bądź przeczytać, to niektóre syntetyczne skały mają skłonność do wchłaniania różnych składników. Monitoruj sytuację bo jednak warto by było,aby przed wpuszczaniem zwierzaków nie było jakiś skrajnych wartości. Jak ogólnie testy wyglądają na dziś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areksz00 Zgłoś Napisano 3 godziny temu Sól -34/35 Ph-8,0 No2-0.15( leciutko zaczoł wzrastać ) Nh4-0.75(też zaczoł wzrastać ) Po4- cały czas niewykrywalne No3-1( zaczęło wzrastać ) Nh3-1 (zaczęło spadać ) Kh-8 Ca-280 Mg-1080 I te dwie ostatnie mnie dosyć niepokoją i mam dylemat , na początku to miałem Ca-400 mg-1245 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach