Skocz do zawartości
Opelin

Wymienię się na chemię

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od jakiegoś czasu mam pewien problem natury konsumpcji.

Mianowicie moje akwarium pochłania znaczące ilości Mg. Pozostałe składniki 3 częściowego Ballinga są pobierane w mniejszym stopniu. Efekt?

Mam ponad 5L nadmiaru Kh ponad 2L nadmiaru Ca i wieczny niedobór Mg. Już nie wspominając ile Kh i Ca spuściłem wcześniej w kiblu...

Nie wiem jak u Was w okolicy, ale u mnie, nie ma możliwości zakupu pojedynczego składnika tego Ballinga. Trzeba kupić od razu 3. Co generuje koszty i straty zarazem.

Wiem, że mogę zakupić samo Mg i je sobie rozrobić. Ale nie w tym rzecz. Te butle poza samym Mg zawierają też szereg innych pierwiastków i na nich też mi zależy. Proszki do rozrabiania ich nie mają.

Zatem pytanie. Czy komuś pozostaje może nadwyżka Mg Ballinga "RS Balling MAX II"? 

Chętnie wymienię Kh i/lub Ca na Mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień balinga na takiego co można osobno kupić, szkoda kasy. Ja używam od Tropic Marine i jestem zadowolony, wszystkiego po równo leje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bufory służą do wyrównania, albo sam sobie zrób mg akurat masz 1/8 proporcje . 

I jak teraz się ma równowaga jonowa ? 

Edytowane przez AnT (wyświetl historię edycji)

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, elespero napisał:

Zmień balinga na takiego co można osobno kupić, szkoda kasy. Ja używam od Tropic Marine i jestem zadowolony, wszystkiego po równo leje. 

A to się tak da? Pytałem w kilku sklepach, zawsze chcą sprzedawać "komplet".

11 godzin temu, AnT napisał:

Bufory służą do wyrównania, albo sam sobie zrób mg akurat masz 1/8 proporcje . 

I jak teraz się ma równowaga jonowa ? 

Ancik możesz jaśniej z tą proporcją?

Co do równowagi jonowej, to znając Ciebie teraz nie wiem, czy to sarkazm "pozlotowy" czy mam napisać że jej nie mam ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Opelin napisał:

A to się tak da? Pytałem w kilku sklepach, zawsze chcą sprzedawać "komplet".

Ancik możesz jaśniej z tą proporcją?

Co do równowagi jonowej, to znając Ciebie teraz nie wiem, czy to sarkazm "pozlotowy" czy mam napisać że jej nie mam ? ;)

Z Tropic Marine są osobno w każdym sklepie , ale ballinga zaleca się lać po równo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, elespero napisał:

Z Tropic Marine są osobno w każdym sklepie , ale ballinga zaleca się lać po równo. 

Sprawdzę czy jest to u mnie gdzieś dostępne. Internetowo też się da konkretny składnik tego producenta zamawiać? 

Tak, wiem że klasycznego Ballinga zaleca się lac po równo. Próbowałem tego ale wtedy Kh miałem 12, Ca ponad 500 i to wówczas gdy lałem dawki tak aby magnez utrzymać na wymaganym minimalnym poziomie...

Są różne szkoły. W moim przypadku akurat niesymetryczne lanie KH, Ca i Mg się sprawdza. Ładnie wszystko rośnie i korale nie marudzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są 3 komponenty z TM. 
Z tych trzech to Mg jest najmniej ważnym, ale jak masz niedobory to podbijasz buforem i z czasem powinno się ustabilizować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi