Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jakieś pomysły skąd w akwarium 10x przekroczona norma wanadu?

Czy to możliwe czy raczej pomyłka w icp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w czym to przeszkadza? 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłeś jakieś niepokojące objawy w zbiorniku zbyt dużego stężenia tego pierwiastka ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy wywalił mi wanad na testach to ukwiał powoli traci swoje macki.

Dodatkowo proste sps tracą polipy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokaż wyniki icp ?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko wanad masz wysokie? Dziwne trochę, jak by coś rdzewiało to pewnie więcej metali ciężkich byś miał. Dla świętego spokoju zobacz dokładnie pompy, wirniki. Ewentualnie jak masz vortecha to lubią części mokre się rozpadać w środku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wanad cięmartwi, ale brak żelaza i jodu cię nie martwi? Zapomnij o tym wanadzie. kup jakiś preparat na mikroelementy, drugi na jod, i dozuj. Ewentualnie coś na żelazo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, barti77 napisał:

Results_81660_pl.pdf 78 kB · 5 pobrań

Tu jest icp. 

Al zbyt wysoki z tego co słyszałem w badaniach AF wychodzi zawsze.

Jod już zaaplikowałem odpowiednią dawkę. 

Z Al nie zawsze pokazuje na czerwono, na ostatnie moje 10 testów w ośmiu Al był na czerwono. Tak jak Katani piszę, olać V, masakra nisko jest jod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Laszek napisał:

Z Al nie zawsze pokazuje na czerwono, na ostatnie moje 10 testów w ośmiu Al był na czerwono. Tak jak Katani piszę, olać V, masakra nisko jest jod.

Dobrze prawią, polać im. Solanką :)

Alu - kapło ci do akwa trochę wody co chlapnęło na odbłyśnik i masz, ale to nie tu jest problem. Podbij - jak pisali przedmówcy jod, żelazo, może ew. stront. Jak będziesz miał więcej żelaza to ruszą ci algi i/lub korale i zeżrą azot.

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zmieszany...

Z jednej strony dziękuję za odpowiedzi. Bardzo pomocne i przydatne. Po nich wrzuciłem już do koszyka Fe, Co i Cr z AF LAB i zamówię na dniach. 

Z drugiej strony wyraźnie napisałem że "Jod już zaaplikowałem odpowiednią dawkę" więc proszę czytajcie ze zrozumieniem i nie zarzucajcie mi aż takiej ignorancji.

Jod był na czerwono więc działałem z nim od razu.

Żelazo i reszta na żółto wiec nie wydały mi się krytyczne. 

Przy czym konsumpcja Fe musi być bieżącą bo sól, która robię podmiany to AF reef sald i zgodnie z ICP tej partii wynosi ono Fe0.0274 mg/l.

Tym niemniej dziękuję za porady, na pewno je wykorzystam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie ;) koledzy starają się pomóc. Im więcej powtarzających się porad od doświadczonych zasolonych tym masz pewność że są one "właściwe". Oczywiście Einstein mógłby się z tym nie zgodzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem wiem.

Jeszcze raz dziękuję za porady, do których się zastosuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz w moim wątku poczytać ostatnie kilka wpisów. Ja u siebie prawdopodobnie miałem załamanie systemu przez mikroelementy. Ogólnie trzeba tego lać więcej, i do tego regularnie, bo inaczej są kłopoty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.11.2025 o 17:38, lucky_loki napisał:

Dobrze prawią, polać im. Solanką :)

Alu - kapło ci do akwa trochę wody co chlapnęło na odbłyśnik i masz, ale to nie tu jest problem. Podbij - jak pisali przedmówcy jod, żelazo, może ew. stront. Jak będziesz miał więcej żelaza to ruszą ci algi i/lub korale i zeżrą azot.

Pozdrawiam, Wojtek

Aluminium w postaci metalu nie rozpuszcza sie w wodzie. Zresztą samo aluminium tworzy na powierzchni tlenek glinu Al₂O₃ który również praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie. W zasadzie uznaje się go za nierozpuszczalny bo baaardzo trudno wchodzi w reakcję z wodą. Z całą pewnością nie uwalnia glinu do wody. 
Niestety mity i legendy dalej są żywe w środowisku akwarystycznym ;)

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi