barti77 Zgłoś Napisano 14 Listopada Hej, jakieś pomysły skąd w akwarium 10x przekroczona norma wanadu? Czy to możliwe czy raczej pomyłka w icp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 14 Listopada a w czym to przeszkadza? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 14 Listopada Wanad może być składnikiem stali z której może być wykonany trzpień wirnika pompy lub jakieś niby to nierdzewne śrubki Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aqua Fish Zgłoś Napisano Niedziela o 11:22 Zauważyłeś jakieś niepokojące objawy w zbiorniku zbyt dużego stężenia tego pierwiastka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barti77 Zgłoś Napisano Niedziela o 14:43 Od kiedy wywalił mi wanad na testach to ukwiał powoli traci swoje macki. Dodatkowo proste sps tracą polipy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Niedziela o 14:55 pokaż wyniki icp ? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano Niedziela o 15:05 A ja zawsze musiałem dolewać, w akwa jest spora konsumpcja tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano Niedziela o 19:11 tylko wanad masz wysokie? Dziwne trochę, jak by coś rdzewiało to pewnie więcej metali ciężkich byś miał. Dla świętego spokoju zobacz dokładnie pompy, wirniki. Ewentualnie jak masz vortecha to lubią części mokre się rozpadać w środku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barti77 Zgłoś Napisano Wtorek o 11:03 Results_81660_pl.pdf Tu jest icp. Al zbyt wysoki z tego co słyszałem w badaniach AF wychodzi zawsze. Jod już zaaplikowałem odpowiednią dawkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Wtorek o 13:13 Wanad cięmartwi, ale brak żelaza i jodu cię nie martwi? Zapomnij o tym wanadzie. kup jakiś preparat na mikroelementy, drugi na jod, i dozuj. Ewentualnie coś na żelazo. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano Wtorek o 15:36 4 godziny temu, barti77 napisał: Results_81660_pl.pdf 78 kB · 5 pobrań Tu jest icp. Al zbyt wysoki z tego co słyszałem w badaniach AF wychodzi zawsze. Jod już zaaplikowałem odpowiednią dawkę. Z Al nie zawsze pokazuje na czerwono, na ostatnie moje 10 testów w ośmiu Al był na czerwono. Tak jak Katani piszę, olać V, masakra nisko jest jod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lucky_loki Zgłoś Napisano Wtorek o 16:38 58 minut temu, Laszek napisał: Z Al nie zawsze pokazuje na czerwono, na ostatnie moje 10 testów w ośmiu Al był na czerwono. Tak jak Katani piszę, olać V, masakra nisko jest jod. Dobrze prawią, polać im. Solanką :) Alu - kapło ci do akwa trochę wody co chlapnęło na odbłyśnik i masz, ale to nie tu jest problem. Podbij - jak pisali przedmówcy jod, żelazo, może ew. stront. Jak będziesz miał więcej żelaza to ruszą ci algi i/lub korale i zeżrą azot. Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barti77 Zgłoś Napisano Wtorek o 23:18 Jestem zmieszany... Z jednej strony dziękuję za odpowiedzi. Bardzo pomocne i przydatne. Po nich wrzuciłem już do koszyka Fe, Co i Cr z AF LAB i zamówię na dniach. Z drugiej strony wyraźnie napisałem że "Jod już zaaplikowałem odpowiednią dawkę" więc proszę czytajcie ze zrozumieniem i nie zarzucajcie mi aż takiej ignorancji. Jod był na czerwono więc działałem z nim od razu. Żelazo i reszta na żółto wiec nie wydały mi się krytyczne. Przy czym konsumpcja Fe musi być bieżącą bo sól, która robię podmiany to AF reef sald i zgodnie z ICP tej partii wynosi ono Fe0.0274 mg/l. Tym niemniej dziękuję za porady, na pewno je wykorzystam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaDreams Zgłoś Napisano Środa o 08:07 Spokojnie koledzy starają się pomóc. Im więcej powtarzających się porad od doświadczonych zasolonych tym masz pewność że są one "właściwe". Oczywiście Einstein mógłby się z tym nie zgodzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barti77 Zgłoś Napisano 23 godziny temu No wiem wiem. Jeszcze raz dziękuję za porady, do których się zastosuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 godzin temu możesz w moim wątku poczytać ostatnie kilka wpisów. Ja u siebie prawdopodobnie miałem załamanie systemu przez mikroelementy. Ogólnie trzeba tego lać więcej, i do tego regularnie, bo inaczej są kłopoty. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 4 godziny temu W dniu 18.11.2025 o 17:38, lucky_loki napisał: Dobrze prawią, polać im. Solanką Alu - kapło ci do akwa trochę wody co chlapnęło na odbłyśnik i masz, ale to nie tu jest problem. Podbij - jak pisali przedmówcy jod, żelazo, może ew. stront. Jak będziesz miał więcej żelaza to ruszą ci algi i/lub korale i zeżrą azot. Pozdrawiam, Wojtek Aluminium w postaci metalu nie rozpuszcza sie w wodzie. Zresztą samo aluminium tworzy na powierzchni tlenek glinu Al₂O₃ który również praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie. W zasadzie uznaje się go za nierozpuszczalny bo baaardzo trudno wchodzi w reakcję z wodą. Z całą pewnością nie uwalnia glinu do wody. Niestety mity i legendy dalej są żywe w środowisku akwarystycznym Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach