Skocz do zawartości
damianKr

Pierwsze morskie 70x50x45.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.01.2026 o 16:47, elespero napisał:

Euphillie są piękne, lecz mają mały minusik… Brown Jelly, aktualnie z pięknego ogródka został cmentarz. Od zwykłych zielonych po Holly Grail poszła wp***u. Kuracja antybiotykiem trochę wstrzymała ten proces ale nadal padają główki. 

Takie coś może samo rozwinąć się w zbiorniku czy trzeba to przywlec?

A u mnie w akwarium zaczyna coś się dziać, pojawiają się okrzemki, wysypało je trochę na piasku i również małe ogniska na skale. Zostawiam to niech sobie przejdzie, najwyżej jak gdzieś sypnie nimi po szkle to je usunę.

No3, PO4 nadal nisko.

KH-11

Ca-450

Mg- 1290

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na skale zaczyna pojawiać się taki czerwony, rdzawy nalot, zapewne dino. Wiem że dino i okrzemek nie powinno być w akwarium, ale taka pompa pokryta rdzawym nalotem wygląda lepiej niż czarny plastik :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki tu ostro radzą. I słusznie.

Powiem Ci jakie jest moje zdanie. Oobierz sobie jednego "mentora" i trzymaj się jego rad. 

1. Masz odpieniacz w niedojrzałym zbiorniku. Jak koledzy piszą, dotrzyj go i wyłącz. On w tej chwili nie jest Twoim sprzymierzeńcem bo wypienia to co dobre, a to co niedobre - jest tego mało i nie ma sensu tego wyrzucać.

2. Ma być kiła i mogiła. Dojrzewanie zaobserwujesz w - Dino, Cyjano - wersja łagodna. Lub wysyp glonów nitkowatych + powyższe - wersja hardcorowa. Tobie nie grozi to drugie bo wszystko masz jałowe - poza piaskiem. 

3. Z dojrzewaniem nie walcz. Zostaw. Samo przyszło, samo pójdzie. Glony wyżrą z wody co je żywi i zdechną z głodu. Tak samo Cyjano.

4. Wsadziłeś już życie, do tego delikatne życie i to do niedojrzałego zbiornika. 3mam kciuki, żeby nie było strat... Ale skoro już to zrobiłeś to kontroluj KH. To Twój najważniejszy parametr w tej chwili. PO4 będziesz się martwił jak już większa masa koralowa się pojawi i/lub więcej ryb. Które zapewne będziesz karmił.

4. Nie lej niczego do akwarium - żadnych nawozów. Ballingów i innych wynalazków. Braki będziesz uzupełniał podmianami - skoro masz już tam życie w postaci korali. Masz ich tak mało, że mikro im nie będzie brakowało.

5. Co do chorób. Jak nie deepowałeś. A zapewnie nie, to jest duże prawdopodobieństwo, że już masz to w zbiorniku.  

6. Wrzuciłeś pierwsze ryby do wody. Będziesz je karmił. Ich kupy będą podbijać no3, a ich pokarm po4. Pilnuj żeby te związki były w odpowiedniej proporcji. - patrz tabela ze stosunkiem Renfielda. 

Ale skoro już je masz to teraz biologia i życie pójdzie o wiele szybciej. 

Życzę powodzenia i cierpliwości. Wierz mi, to drugie jest Twoim największym sprzymierzeńcem. 

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Opelin napisał:

1. Masz odpieniacz w niedojrzałym zbiorniku. Jak koledzy piszą, dotrzyj go i wyłącz. On w tej chwili nie jest Twoim sprzymierzeńcem bo wypienia to co dobre, a to co niedobre - jest tego mało i nie ma sensu tego wyrzucać.

Ok, to nie problem go wyłączyć, trzymałem ponieważ obawiałem się spadków PH. No ale zawsze mogę wyłączyć i sprawdzić czy PH jest na przyzwoitym poziomie.

4 godziny temu, Opelin napisał:

4. Wsadziłeś już życie, do tego delikatne życie i to do niedojrzałego zbiornika. 3mam kciuki, żeby nie było strat... Ale skoro już to zrobiłeś to kontroluj KH. To Twój najważniejszy parametr w tej chwili. PO4 będziesz się martwił jak już większa masa koralowa się pojawi i/lub więcej ryb. Które zapewne będziesz karmił.

A nie chciałeś czasem napisać PH, bo KH to raczej mam zbyt wysokie powyżej 11dKh, w sumie to nie wiem czemu. Muszę chyba sprawdzić solankę ile ma KH przy 35ppt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi