Skocz do zawartości
damianKr

Zoanthus spp. Gdzie najlepiej umocować?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jakie jest najlepsze miejsce dla Zoanthusów? Nie chodzi mi tutaj o dostęp do światła czy o prąd wody, ale bardziej o to czy lepiej go montować na głównej skale czy na osobnej wysepce? Albo wsadzić do piasku? Jeśli na głównej skale to trzeba mu wygospodarować dużą przestrzeń do rozrostu? Czy zarasta później inne korale? Czy dużo jest później pracy w kontrolowaniu jego rozrostu?

Czy ktoś kto ma Zoanthusy w swoim zbiorniku może podzielić się doświadczeniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko na osobnych skałkach, jedne stają się plagą a innym przybywa jeden polip na miesiąc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część, ja mam. Te "bardziej premium" i te pospolite. 

Zhoantus nie jest z natury agresywnym koralem (nie parzy innych). U mnie rośnie na "wysepkach" i na głównej skale. Rośnie szybko, typowy miękas. Te bardziej premium rosną nieco wolniej od tych pospolitych.

Na piasku Ci rósł nie będzie. W zasadzie to wypuści kilka polipów i bez stabilnego podłoża podzieli się i z tonią wody będzie sobie szukał stabilnego miejsca. U mnie w ten sposób mnóstwo samosiejek panoszy się po całym akwarium.

Nie wymaga silnego oświetlenia, wręcz zadowala się półmrokiem.

Z tym gatunkiem zasadniczo wiąże się jeden dość istotny problem. Może wydzielać toksynę przy fizycznym fragowaniu/zrywaniu. Poczytaj sobie o tym lepiej bo jest niebezpieczna dla człowieka.

Co do pytania czy zarasta inne korale... Tak, może wejść np na szkielet euohylii ale w starciu z tym gatunkiem, nie ma szans, więc poza tym, że przyozdobi sobą szkielet - to samej euohylii nie ubije. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Opelin napisał:

Część, ja mam. Te "bardziej premium" i te pospolite. 

Zhoantus nie jest z natury agresywnym koralem (nie parzy innych). U mnie rośnie na "wysepkach" i na głównej skale. Rośnie szybko, typowy miękas. Te bardziej premium rosną nieco wolniej od tych pospolitych.

Na piasku Ci rósł nie będzie. W zasadzie to wypuści kilka polipów i bez stabilnego podłoża podzieli się i z tonią wody będzie sobie szukał stabilnego miejsca. U mnie w ten sposób mnóstwo samosiejek panoszy się po całym akwarium.

Nie wymaga silnego oświetlenia, wręcz zadowala się półmrokiem.

Z tym gatunkiem zasadniczo wiąże się jeden dość istotny problem. Może wydzielać toksynę przy fizycznym fragowaniu/zrywaniu. Poczytaj sobie o tym lepiej bo jest niebezpieczna dla człowieka.

Co do pytania czy zarasta inne korale... Tak, może wejść np na szkielet euohylii ale w starciu z tym gatunkiem, nie ma szans, więc poza tym, że przyozdobi sobą szkielet - to samej euohylii nie ubije. 

Obrośnie euphillie i ją ubije, tak jak sps czy inne lps. Zoasy, grzybki wydzielają coś co będzie parzyło inne koralowce jak będą za blisko. Przy mieszanych obsadach z zoasami obowiązek to węgiel. 
Toksyna o której wspominasz to Palitoksyna, musiał byś zjeść te zoa aby się zatruć. Trzeba odróżnić zoa od palythoa, gdzie te drugie zawierają dużo palitoksyny. 

Nie powielamy mitów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, elespero napisał:

Obrośnie euphillie i ją ubije, tak jak sps czy inne lps. Zoasy, grzybki wydzielają coś co będzie parzyło inne koralowce jak będą za blisko. Przy mieszanych obsadach z zoasami obowiązek to węgiel. 
Toksyna o której wspominasz to Palitoksyna, musiał byś zjeść te zoa aby się zatruć. Trzeba odróżnić zoa od palythoa, gdzie te drugie zawierają dużo palitoksyny. 

Nie powielamy mitów!

Niczego nie powielam. Zacznę od końca bo tu wystarczy wyłącznie tekst.

Sklep, w którym się zaopatrzam w życie. Właścicielka wylądowała na OIOM'ie fragujac Zoanthus Stratosphere i Zoanthus Utter Haos. Czyli te wielkopolskie bardziej premium niż pospolite. Nie ma reguły.

Te, o których Ty piszesz to najprawdopodobniej Parazoanthus Soal - te są bardzo niebezpieczne.

Właścicielka niczego nie jadła... Po prostu zignorowała efekt. Uwalnianie tej toksyny jest bardzo charakterystyczne. Przy fragowaniu do toni wody wydostaje się śluz przypominający mleko. W takiej sytuacji należy wywietrzyć i opuścić pomieszczenie. Tyle.

Co do zarastania innych korali. Tu masz kilka fotek jak to u mnie wygląda. Część z nich nawet nie daje sobie rady z briareum... 

Zhoa vs Papaya

Messenger_creation_A52AC110-FB92-42BE-A7B2-3723E255A3E5.jpeg

Zoa vs Goniopora

Messenger_creation_F6025218-B432-4721-A7A6-5C4C59F7D8CF.jpeg

Zoa samosiejka (totalnie pod skałą praktycznie 0 światła)

Messenger_creation_11996E79-D38E-46A8-B7D8-B6CC7293B830.jpeg

Wspomniane grzybki. Zatem grzybki vs Euphylia:

Messenger_creation_0BC0E855-8514-4025-A669-3E2D776A53CF.jpeg

Akwarium w zasadzie już śpi. Święci się teraz światłom księżycowe, dlatego nic nie nadmuchane. Także sorry, jutro mogę dać lepsze fotki.

Nie wiem jak u Ciebie @elesperoale i mnie nigdy Zoanthus nie sprawiał problemów na zasadzie konkurencji z czymkolwiek innym. 

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Utter Haos to palythoa a nie zao, masz odpowiedz dlaczego mogło dojść do zatrucia. Parazoanthus to jeszcze inny gatunek, w tym przypadku nie wiem jak ma się to do palitoksyny. 
Co do zarastania, przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Nigdzie nie wspomniałem o miękkich, ogólnie to wszystkie miękkie zajadą korale twarde. Nie przez zarastanie a chemicznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, elespero napisał:

Utter Haos to palythoa a nie zao, masz odpowiedz dlaczego mogło dojść do zatrucia. Parazoanthus to jeszcze inny gatunek, w tym przypadku nie wiem jak ma się to do palitoksyny. 
Co do zarastania, przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Nigdzie nie wspomniałem o miękkich, ogólnie to wszystkie miękkie zajadą korale twarde. Nie przez zarastanie a chemicznie. 

Dobrze, rozumiem że chcesz mi dać do zrozumienia, że jeden gatunek ma tej toksyny więcej inny mniej tak?

W takim przypadku - pełna zgoda.

Czy raczej, że palythoa ma ta toksynę a zoa nie ma? Pytam, bo gdzie bym nie spojrzał w Internet, każdy z tych gatunków ma tą toksynę.

Walka chemiczna - no właśnie. U mnie jeśli Euphylia albo Gonią choćby musną polipem zoa to ten zaraz się zamyka i kwiczy...

Dobra, wracając do wątku kolegi. Umieść sobie tego koralowca na osobnych kawałkach skały, odseparowanych od reszty. Ale jak znam ten gatunek, prędzej czy później rozsieje się po akwarium. Ja to zostawiam - wolę nie ryzykować fragowaniem, a natura i tak zrobi swoje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O palitoksynie słyszałem i wiem żeby nie jeść, nie gotować, nie wcierać do oczu ;) i uważać przy dłubaniu w nich.

Dzięki za zdjęcia! Właśnie chciałem zapytać jak zachowuje się w kontakcie z koralowcami miękkimi jak Papaya bo sam myślałem żeby posadzić je na jednej skale. I patrząc na Twoje zdjęcia to Zoa raczej nie stanowi zagrożenia dla Papaya, ale z drugiej strony tak zarośnięty koralowiec nie wygląda zbyt ładnie. Taka trochę papka się zrobiła, ale może to efekt tego że zdjęcie robione wieczorem i nie jest rozwinięta.

Kupiłem sobie taką skałkę o wymiarach 5cmx5cm na której są 4 różne kolonie Zoa i zastanawiam się czy jak dam ją do piasku w odległości 1.5cm od głównej skały jak to będzie rosnąć. Czy z braku miejsca będą wypuszczać polipy do góry? Czy mogą się oderwać od skałki i poszybować z prądem i zaszczepić się w innym miejscu?

Zaczynam się zastanawiać czy ten koralowiec to dobry wybór w mniejszych akwariach jak 160l, gdzie mogą szybko porastać skałę a ciężko o wygospodarowanie wysepki.

Edytowane przez damianKr (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, damianKr napisał:

patrząc na Twoje zdjęcia to Zoa raczej nie stanowi zagrożenia dla Papaya, ale z drugiej strony tak zarośnięty koralowiec nie wygląda zbyt ładnie.

No co Ty :) chcesz na gołą skałę patrzeć? Tu masz fotkę z cyklu dnia:

Screenshot_2026-01-10-21-24-51-61_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg

Ta Papaya nie wygląda na przytłoczoną zgodzisz się? :) 

Kupiłem sobie taką skałkę o wymiarach 5cmx5cm na której są 4 różne kolonie Zoa i zastanawiam się czy jak dam ją do piasku w odległości 1.5cm od głównej skały jak to będzie rosnąć.

Szybko zarośnie. Kup raczej coś wymiarów 20x20 i zaszczep tam kilka różnych gatunków. Koniec końców i tak któryś zdominuje resztę. Ale 1,5cm to zdecydowanie za mało. Przejdą "po piachu" na główną skałę.

Zaczynam się zastanawiać czy ten koralowiec to dobry wybór w mniejszych akwariach jak 160l, gdzie mogą szybko porastać skałę a ciężko o wygospodarowanie wysepki.

Małe? Haha serio? - zdjęcia pochodzą z mojej kostki 100L :D

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Opelin napisał:

Dobrze, rozumiem że chcesz mi dać do zrozumienia, że jeden gatunek ma tej toksyny więcej inny mniej tak?

W takim przypadku - pełna zgoda.

Czy raczej, że palythoa ma ta toksynę a zoa nie ma? Pytam, bo gdzie bym nie spojrzał w Internet, każdy z tych gatunków ma tą toksynę.

Dokładnie tak.
Zoa ma, ale znikome ilości. 

O tym jest dużo na amerykańskich stronach, są badania obszerne na ten temat. W Europie została wiedza sprzed 20 lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, elespero napisał:

Dokładnie tak.
Zoa ma, ale znikome ilości. 

O tym jest dużo na amerykańskich stronach, są badania obszerne na ten temat. W Europie została wiedza sprzed 20 lat

Dobra pełna zgoda.

Zacznę się bardziej przykładać do odróżniania poszczególnych gatunków. Dla mnie każde z tych "kwiatuszków" to zoa. Widać mój błąd i czas to zmienić. Dzięki. Serio nie byłem świadomy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Opelin napisał:

Ta Papaya nie wygląda na przytłoczoną zgodzisz się? :) 

No dobra tutaj to zupełnie inaczej wygląda. A wręcz wygląda to tak dobrze, że chyba jednak sam się przekonam do takiej aranżacji. 

50 minut temu, Opelin napisał:

Szybko zarośnie. Kup raczej coś wymiarów 20x20 i zaszczep tam kilka różnych gatunków. Koniec końców i tak któryś zdominuje resztę. Ale 1,5cm to zdecydowanie za mało. Przejdą "po piachu" na główną skałę.

20x20 to już nie mam szans zmieścić. Aranżacje mam opartą o jedną większą konstrukcje. Po bokach jest jeszcze trochę miejsca ale skoro mówisz że 1.5cm - 2cm może nie wystarczy i sobie przejdą na skałę to raczej gra nie warta świeczki żeby bawić się w wyspy.

IMG_3243.jpg.9e920f21195e7d2607b7d11f79189cf8.jpg

Początkowo myślałem, żeby na kilku wysuniętych skałach pomieszać dwa różne kolory Zoa z Papaya. Tutaj mam takie miejsce w akwarium dwie rozgałęzione skały. Finalnie byłyby tam tylko Zoa i Papaya. Ale domyślam się że Zoa bardzo szybko pójdą w górę po skale.

IMG_3241.jpg.14b4cd557e213061612f3bd6dd943af7.jpg

Ostanie miejsce o którym myślałem dla Zoa to spora boczna pochyła ścianka którą raczej ciężko zagospodarować.

IMG_3242.jpg.aa2f46a01ed6d8c4d815603c945f67e9.jpg

Ogólnie to jak ciężko jest kontrolować rozrost Zoa? Bo takie Briareum to się bierze i wyrywa tutaj rozumiem jest gorzej.

Czy Zoa kolonizuje również miejsca zaciemnione? Może wejść do np. groty? Rozumiem, że tutaj każdy "kwiatuszek" pobiera pokarm osobno? To nie jest tak że mają jakiś zbiorowy system pokarmowy i wystarczy że tylko część będzie wystawiona na światło i później przetransportują składniki odżywcze to tych dalszych "jednostek"? :)

-------------------------

Btw. jest jakaś opcja żeby telefonem zrobić ładne zdjęcie przy niebieskim świetle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie zoanthusy tylko na osobnych skałkach 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi