Jump to content
Sign in to follow this  
Opelin

Dozowanie buforów - dawka vs etykieta

Recommended Posts

Cześć,

To już drugi mój bufor do Ballinga i drugi raz ta sama historia z jakimiś herezjami wypisanymi na etykiecie. Nie wiem, może ja jestem jakiś głupi, albo czegoś nie rozumiem. Proszę mi wytłumaczyć ile mam tego lać. Przepiszę toczka w toczkę to co jest napisane na opakowaniu. Następnie napiszę Wam co chcę uzyskać. Zatem:

"DAWKOWANIE: Rozpuścić 50g Calcium w 1000 ml wody RODI. 100 ml roztworu Calcium podnosi poziom wapnia w 100L wody o 18 mg/L (ppm). Nadaje się do doraźnego stosowania w celu jednorazowego podniesienia poziomu wapnia. 10g Calcium w 100 L wody podnosi poziom wapnia o ok. 36 mg/L (ppm). Nie zalecamy podnoszenia poziomu wapnia o więcej niż 20 ppm na dobę."

Moje oczekiwania: Mam akwarium ~100L wody netto. Chciałbym uzyskać powiedzmy 1 litr (1000ml) roztworu calcium. Następnie pobierając 100ml z tej 1L butelki  tego roztworu wlewając teo 100ml  do mojego akwarium - podnieść poziom wapnia o ok 18 ppm.

Jak dla mnie. Pierwsze i drugie zdanie miałyby sens, gdyby nie czwarte zdanie. Trzecie zdanie można by całkowicie pominąć, ale celowo je zacytwałem żeby było 1 do 1 z tym co jest napisane na etykiecie.

Przeciez to totalna bzdura jest jakaś. Jakim cudem 50g rozpuszczone w 1 litrze wody, z czego pobrane zostaje 100ml i wlane do 100L akwarium małoby podnieść poziom Ca o 18 ppm JEŚLI w dalszym zdaniu jest napisane, że tylko 1/5 poprzedniej wartości czyli 10g wsypane bezpośrednio do akwarium miałoby podnieść poziom Ca o 36 ppm (2x więcej)....

Proszę o pomoc. To samo zjawisko (zaznaczę że u innego prducenta) miałem z buforem na magnez - tam natomiast szybko wywnioskowałem, że błąd był w ilości zer w gramach - nie 30g na litr a 300g na litr powodowało że, 100ml takiej substancji podnosiło poziom Mg o 36ppm. Ale z tego co jest TYM RAZEM napsane na tej etykiecie to ja już kompletnie nic nie rozumiem.

Dobra napiszę.  Produkt to Aquaforest Calcium - może ktoś używa i może mi to jakoś wyjaśnić?

50g - 1000ml

czyli 5g - 100ml. 

100 ml - 18mg

10g, czyli 200 ml - 36mg. 

Matematyka się zgadza (wg mnie). 

Do tego producent zaleca, żeby nie podnosić o więcej niż 20 mg na dzień. Czyli jak masz 380, a chcesz 420, to rozłóż dawkę uzupełniającą na dwa dni, a potem dozuj wg zużycia. 

Ja robiłem jedną mieszankę. U mnie dawałem 50g Ca, 12g Mg + 5g strontu na litr i dozowałem jeden płyn. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Działa. Zrobiłem wg przepisu 50g - 1000ml. Wlałem 100ml - podskoczyło z 375 na 390. Czyli działa. Jutro druga dawka i dalej kontroluję konsumpcję.

Temat do zamknięcia. Dziękuję!