wojciechH Zgłoś Napisano Niedziela o 11:18 Jak w temacie. Proszę o o radę gdzie umieścić i w jakim oswietleniu. Tymczasowo stoi na samym dole w średnim przepływie wody i średnim świetle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Niedziela o 12:42 Nie wiadomo gdzie masz ją postawić, bo niewiadomo jakie masz oświetlenie i jego intensywność w akwarium. To jest acropora głębinowa, więc teoretycznie niżej, ale niżej przy założeniu, że wyżej masz 500-600PAR, a niżej 250-350. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojciechH Zgłoś Napisano Niedziela o 14:54 Dzięki za identyfikację.Akwarium ma 40 cm wysokości lampy to 4x orphek Reef Das Plus, Blue Plus 2x i Sky blue Wszystkie ustawione na około 40 % 30 cm nad lustrem wody. Intensywności nie mierzyłem. Kiedyś odłamał mi się kawałek Pocillopory damicronis i po przyklejeniu na podstawkę stoi na samym dole bo nie miałem do tej pory pomysłu gdzie ją umieścić. rośnie bardzo ładnie ,obok stoi ta Acropora to może ma za dużo światła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Niedziela o 17:16 masz inne acropory? rosną? pokaż fotkę. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojciechH Zgłoś Napisano Niedziela o 18:59 Innych nie mam tę dostałem gratis przy zakupach. W sklepie zoologicznym blisko gdzie mieszkam likwidują dział z akwarystyką morską ponieważ pan który się tym zajmował zrezygnował z pracy,a reszta obsługi nie ma pojęcia.Wszystko przecenili o 50 %. Zdjęcie całości wstawię jutro. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojciechH Zgłoś Napisano wczoraj o 07:55 Witam ponownie.na załączonym zdjęciu zaznaczyłem korale które razem z tą acrą trafiły do mnie. W akwarium są około półtorej tygodnia. Ustawienie tych korali jest tymczasowe w to miejsce planuje trochę inny układ tylko muszę pokleić skałki 1 Montipora jConfusa jeśli się mylę to proszę poprawić . 2 tego kupiłem trochę na ryzyko bo miał w sklepie kilka ,, gałązek bez tkanki.U mnie nie leci dalej i ładnie polipuje myślę że dochodzi do siebie.pytanie czy obciąć te bez tkanki czy zostawić? 3 to ta Acropora myślałem żeby ją umieścić całkiem po lewej stronie tam jest najbardziej przytłumione światło przez rury powrotu z sumpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano wczoraj o 08:47 Nie wiem czy dobrze widzę, ale ten nr 1 to montipora confusa? jak tak, to na osobną skałkę. w dobrych warunkach to chwast trudny do zwalczenia. Zamieniłbym 1 z 3 i 1 na osobną skałkę. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojciechH Zgłoś Napisano 13 godzin temu Dzięki za radę .Na weekend wezmę się za nowe ustawienie korali. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 12 godzin temu Zdjęcia słabe i mało co widać kolory polipów ale ta montipora to może też być montipora peltiformis. Porównaj sobie fotki jednej i drugiej na necie z tym co widzisz w baniaku. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 10 godzin temu Tu masz na filmiku obydwie: od 00:27 do 00:40. Obie rosną szybko, oblewają skałę. Ładnie wyglądają. Ale po kilku latach są trudne do zwalczenia, zarastają co popadnie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojciechH Zgłoś Napisano 9 godzin temu Myślę że to będzie confusa. Słabe te zdjęcia robiłem telefonem . Przez światło w akwa nie chce mi wyostrzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 7 godzin temu Confusa. Za 3 lata zarośnie ci pół skały. Na poniższym filmiku masz jak w 3 lata uciekła na szybę i się rozrosła. Pamiętam, że twistman gdzieś kiedyś pisał, że ją przycinał wiele razy, a peltiformis całkiem się pozbył. To są fajne koralowce, tylko mogłby rosnąć 10 razy wolniej i 10 razy mniej oblewać podłoże. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojciechH Zgłoś Napisano 6 godzin temu No to w sobotę dostanie swoją prywatną skałkę:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach