Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Ponieważ mam ciągły problem z Ca i Mg chcę spróbować dolewać kropelkowo Kalkwasser wymieszny z RO. Jakiej firmy kalkwasser zastosować najlepiej tak żeby podnieść zarówno Ca i Mg> Czy Aquamedica sie nada?

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że nie ma sensu przepłacać i stosować jakieś wynalazki choćby nie wiem jaka firma sie pod tym podpisywała. Tak naprawdę chodzi przecież o możliwie najczystszy Ca(OH)2. Najlepiej kupić w sklepie z odczynnikami chemicznymi. Jak bedę w domu to puszcze Ci adres lub tel producenta (Gliwice) - ma jednak przedstawicieli praktycznie w każdym mieście.

Kup CZ.d.a lub Cz.

Tylko nijak nie mogę wykombinować jak tu wodą wapienna podnieść Mg. Moze byś mnie oswiecił?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Alex był szybszy, ale trafił w 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisał wyraźnie o kalwasser podawany razem z wodą RO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tanasza wersja - CaOH2 - w sklepie z odczynnikami 9trzeba kupic czysty do analiz)

2. Drozsza wersja Kalkwasser mix firmy kent ok 120 zl za opakowanie.

Roznica jest w rozpuszczalnosci, innych nie dostrzeglem.

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz, masz racje, ale w kalkwasser nie ma Mg, wiec jedyne co mi na mysl przychodzi kropelkowo w przypadku Mg to Balling

Dodam tez ze w przypadku POCH lepiej najpierw zadzwonic, bo nawet tu w Gliwicach nie maja wszystkiego na miejscu i trzeba zamawiac (czeka sie 1 dzien)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>Tomasz Młot - Kwidzyn

Kalkwasser podnosi tylko Ca więc powinieneś stosować ballinga i kupić w POCH cztery proszki:

- aby podbić wapno NaHCO3 i CaCl2

- aby podbić magnez jeszcze MgCl2 i MgSo4

Rozpuszczasz je w wodzie RO i wlewasz do baniaka. Jak chcesz to daj znać poszukam jakie proporcje.

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej, a nie wybuchnie jak to wszystko zmieszam? :D

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Azmodana: aby stosowac Ballinga niezbedna jest jeszcze sól bez zawartości NaCl a tej w POCH nie dostaniesz. I jeśli zdecydujeszsię na Ballinga to MgSO4 nie jest konieczne.

Ale aby nie ładować sie w Ballinga to od bidy wapń można utrzymać właśnie przy pomocy kalwasser (powtarzam: "od bidy")

natomiast Mg właśnie za pomocą mieszanki MgCl2 i MgSO4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O soli zapomniałem :D

Bo nie musisz jej od razu uzupełniać tylko przy podmianie jajk już skończysz pierwsza partie dolewek.

Wszystkie proszki i sól powinno wyjść nie więcej niż 150zł a starczy ci na długo ...

Z czasem wyschodzi to taniej niż dolewki z gotowych preparatów mimo, że pierwszy zakup więcej cie wyniesie

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie jakieś konkretne informacje w tym zalewie chamstwa i pomówień jakie ostatnio dominowały na tym formu. Ale wracajac do tematu, Amazon podaj mi proporcje proszków dla akwa 100l brutto jeśli możesz. I jeszcze jedno, czy ten magnez i wapń mieszać razem i potem kropelkowo z butelki po Pepsi do panela, czy osobno? Konkretnie to wydaje mi sie że ja mam największy problem z Magnezem bo wynosi u mnie 1100 i dlatego nie mogę utrzymać wapnia. Po podmianie Ca mam 360 a po tygodniu 340 i w tym cały problem. Co jakis czas atakują mi zbiornik brzydkie gloniska więc myślałem że kalkwasser pomoże je zwalczyć w dłuższej perspektywie. Już nawet nie chodzi o miękkie korale bo te rosna pięknie nawet Xenia chociaż w życiu nie dodawałem jodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale określ wreszcie jaką metodę wybrałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preparaty mieszasz osobno - dla wapna w 2 butelkach i jedna dla magnezu a dolewasz potem w takich ilościach by uzupełnić do wartości jaką chcesz utrzymać

Super kalkulator Leszka Bolesławskiego

http://www.aquarium.boleslawski.de/Metoda_Ballinga/Kalkulator_Ca_Mg.xls

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jej tomasz nie mam pojęcia jaka metoda. Nie chcę się brać za Balinga bo jak dla mnie to czarna magia. Chcę prostego i taniego sposobu na podniesienie wapnia i magnezu w 100l nan rafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie irytuj sie tylko czytaj. Przecież Azmodan chce Cie na siłę uszczęśliwić Ballingiem. Teraz sie wiec określiłeś - Balling Cię nie interesuje.

Wapno podnoś zatem wodą wapienną - rozpuszczaj Ca(OH)2 w wodzie RO i uzupełniaj odparowana wodę klarownym roztworem. Czasem jednak bedziesz sie musiał podepszeć gotowym preparatem bo wraz ze wzrostem obsady kalwasser nie wystarczy.

Magnez natomiast uzupełniaj mieszanką MgCl2 i MgSO4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest proste i łatwe

ściagnij ten arkusz

wpisz pojemność aqwa i poziom wapna a poda ci co i przez ile dni wlewać znacznie prościej niż samo kalkwasser, które wlewasz na wyczucie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasz sorry. Dopiero się skapłem, przecież u góry podałeś sposób Ca(oH02 do podbicia wapnia kropelkowo i dwa związki magnezu z drugiej butli do podbicia Mg. Tylko pytanie jak przygotować roztwory i w jakim stosunku do 100l akwa? Wiem że może dużo głupichj pytań ale z chemii jestem cienki jak barszcz.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amazon jak pisałem ten post to jeszcze nie miałem waszych na ekranie stąd ta nieścisłość. Chwilowo nie mogę wejść na stronę Leszka.

Dzięki za wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasz M., sprobuj najpierw kalkwasser, to mozna stosowac non-stop

jak bedzie za malo to szarpniesz sie na odczynniki do ballinga

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx ma rację. Zacznij od kalkwasser, to na pewno pomoże z podbiciem Ca, a w między czasie zdecydujesz się na Ballinga. Polecam rozrabiać kalkwasser w %l baniaczkach i podawać kroplówką (kropla/sek najlepiej w nocy, bo to dość mocno podbija ph, a wiadomo co się dzieje z z tym parametrem w nocy), bo inczej to cie szlag trafi, jak byś miał codziennie przygotowywać roztwór.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.