Olo Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2008 Jakiego typu masz jajca? Mogło się trafić że kupiłeś pozbawione chemicznie oslonek (decapsulated) w takim przypadku wylegalnośc będzie oscylowac między 0-5% Ogolnie to wyleg artemi jest prosty jak budowa cepa,sypiesz jajca do slonej wody, napowietrzasz czekasz ok 18-24h (w zaleznosci od temp) jak bestie sie wykluja to odlaczasz napowietrzanie coby oslonki wyplynely na wierzch, odsysasz naupilusy i karmisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2008 no ja mam jajca tej firmy kupilem caly zestaw http://www.tropicalfish4u.co.uk/DryGoods/foods/NT-labs/ArtemiaRevolution Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2008 a moze swiatlo nie jest teges bo trzymam w akwarium pod swiatlem jakie uzywam w akwenie Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olo Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2008 No jak w morde strzelil pisze ze sa dekapsulated... kup se zwykle cysty i wszystko sie bedzie ladnie wylegac:) proces dekapsulacji polega na traktowaniu cyst parszywa chemia i w dodatku jest silnie egzotermiczny, stad potem ch*jowa wylegalnosc jesli artemia ma byc dla korali i duzych zwierzakow (nie narybku) to IMHO mozna kupic najtansza dostepna:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2008 no widzisz ja nie wiedzialem ze jest roznica jajka to jajka dla mnie ale bede wiedzial na przyszlosc Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2008 ok nie wychodzi mi hodowla artemi nie wiem dlaczego ale nie, chcialem zapytac o jedno widzialem w sklepie taki pojemnik caly pomaranczowy co w nim bylo wygladalo jak miliony jajeczek podswietlane tez swiatlem Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 witam..troche odswieze..jakie zasolenie wody winno byc przy hodowli artemii?takie jak w akwa? Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rogalov Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja daje 18g soli na litr wody.Oczywiscie RO Cytuj Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Ja daje 18g soli na litr wody.Oczywiscie RO Ja zakupiłem Aquabreed 1000 do chodowli artemi i mam pytanie czy woda upuszczona ze zbiornika też się nadaje? Bo mam zamiar jajami artemi dokarmiać koralowce wylewając je po dwuch dniach z tego ustrojstwa do baniaka. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Jesli chcesz tylko wykluwac larwy to moze byc z akwarium. Jesli jednak pokusisz sie na rozmnazanie artemii (co wcale nie jest latwe) to sugeruje czysta solanke Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2012 zalalem czysta solanke..juz sie wykluly i zasuwaja ale chce zeby urosly..to pewnie potrwa.. Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2012 ciezko bedzie Ci je odchowac do postaci doroslej w ilosci oplacalnej do karmienia. Mi sie udalo chyba z 5 sztuk odchowac chociaz nie mowie ze nie da sie wiecej. W kazdym razie podobno do tego juz sie butelka nie nadaje. Potrzebny jest osobny zbiornik z odpowiednia cyrkulacja i napowietrzaniem. Nie moze byc zwykla pompa bo po prostu wybije larwy. Najlepiej mieszadlo mechaniczne. Zreszta pogadaj z naszym kreweciarzem - jemu by sie pewnie udalo na skale przemyslowa Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2012 na razie probuje w lampie babelkowej(tej co fito hodowalem)-zobacze co wyjdzie.. Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 na razie probuje w lampie babelkowej(tej co fito hodowalem)-zobacze co wyjdzie.. Czytałem że prubujesz chodować jedzonko. Ja wczoraj zapuściłem jajeczka do solanki po dwuch dniach mają być larwy ale co dalej czym karmisz? Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 Czytałem że prubujesz chodować jedzonko. Ja wczoraj zapuściłem jajeczka do solanki po dwuch dniach mają być larwy ale co dalej czym karmisz? Dołączam do pytania. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 ja kiedyś hodowałem je w zwykłym wiaderku 10 litrowym i 2 razy w tygodniu miałem czym karmić swoje rybki teraz znów wracam do tego projektu który jest dość prostu bo prócz fito i cyst nie jest potrzebne nic a sama hodowla utrzymuje się sama z siebie odławiając dorosłe dajemy miejsce młodym i tak cykl się zamyka mi udało się tak pół roku pociągnąć jednak nim artemia była dorosła minęło 1,5 miesiąca hodowla bezobsługowa czasem wystarczyło dodać filo lub drożdży i to wszystko Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 ja kiedyś hodowałem je w zwykłym wiaderku 10 litrowym i 2 razy w tygodniu miałem czym karmić swoje rybki teraz znów wracam do tego projektu który jest dość prostu bo prócz fito i cyst nie jest potrzebne nic a sama hodowla utrzymuje się sama z siebie odławiając dorosłe dajemy miejsce młodym i tak cykl się zamyka mi udało się tak pół roku pociągnąć jednak nim artemia była dorosła minęło 1,5 miesiąca hodowla bezobsługowa czasem wystarczyło dodać filo lub drożdży i to wszystko A oświetlenie i temperatura, napowietrzanie i ile drożdzy? Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 temperatura taka jak była na parapecie w piwnicy czyli max 20 stopni napowietrzania brak drożdży jedna kropla na tydzień (kawałek wielkości grochu rozpuściłem w małej ilości wody) reszta to już fito oświetlenie dzienne czyli słońce Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 temperatura taka jak była na parapecie w piwnicy czyli max 20 stopni napowietrzania brak drożdży jedna kropla na tydzień (kawałek wielkości grochu rozpuściłem w małej ilości wody) reszta to już fito oświetlenie dzienne czyli słońce I bez żadnej cyrkulacji wody pompy czy jakiegoś mieszadła Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 tak zresztą temat był już poruszany i tam to wszystko dokładnie opisałem Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 tak zresztą temat był już poruszany i tam to wszystko dokładnie opisałem Dzięki. ja kupiłem Aquabreed 1000 wybecelowałem z napowietrzaczem ponad 200 polskich złotówek a zwykłe wiadro po soli by starzyło . Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 dokładnie tak im prościej tym lepiej tak samo miałem z widłonogami im bardziej kombinowałem tym trudniej je utrzymać teraz swoją na parapecie świeci słońce dolewam fito i żadnego napowietrzania i mnożą się jak szalone tak samo jest z artemią Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 dokładnie tak im prościej tym lepiej tak samo miałem z widłonogami im bardziej kombinowałem tym trudniej je utrzymać teraz swoją na parapecie świeci słońce dolewam fito i żadnego napowietrzania i mnożą się jak szalone tak samo jest z artemią Jeszcze raz wielkie dzięki wieczorem zalewam wiaderko>zobaczymy co wyjdzie Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 tylko pamiętaj o ważnej rzeczy ja to robię tak: łyżeczka solowca na 2,5 litra wody po wylęgu skarmiam akwarium a to co zostaje zlewam do wiadra i po 72 godzinach od wylęgu dodaje fito 0,5 litra i tak dodaje fito na tyle by po 2 tygodniach było do 5 litrów a w ciągu 1,5 miesiąca było całe wiadro 10 litrów chyba że planujesz to robić w akwarium 50 litrowym wtedy 2 łyżeczki solowca bez skarmiania i fito tyle by po 2 tygodniach mieć objętość 25 litrów czyli połowy Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2012 Co z zasoleniem przy dodawaniu fito? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach