axela1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 u mnie to mniejwięcej tak wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) dlaczego oryginalny odbłyśnik odpada? bo jest porowaty i tłumi światło mam trzy takie obudowy,też próbowałem na nich i lipa dlatego zrobiłem sobie sam odbłyśniki i na tych uzyskałem najlepszy efekt ważna też jest wysokość odbłyśnika aby uzyskać ogniskową Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez axela1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl xx Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) bo jest porowaty i tłumi światło mam trzy takie obudowy,też próbowałem na nich i lipa dlatego zrobiłem sobie sam odbłyśniki i na tych uzyskałem najlepszy efekt ważna też jest wysokość odbłyśnika aby uzyskać ogniskową ok ale podczas zaginania blachy (na odbłyśnik) dobrze było by mieć jakiś wzór(nie matematyczny oczywiście) Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez bazyl xx (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 tak na szybko,ale chyba wiadomo o co chodzi odbłyśnik.bmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl xx Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 tak na szybko,ale chyba wiadomo o co chodzi fajnie teraz będzie łatwiej , dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 teraz jasne ,czy jest sens takiego zachodu ,zasilacz ,i robienie, odbłyśników ,koszty to ,czy nie lepiej hqi ,no myslałem że bardziej to łatwiej podłączasz do zasilacza i świeci ,ale temat ciekawy ,no muszę sie jeszcze zastanowić ,jak to nie wypali to t5 ,lub led chinol i po sprawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) teraz jasne ,czy jest sens takiego zachodu ,zasilacz ,i robienie, odbłyśników ,koszty to ,czy nie lepiej hqi ,no myslałem że bardziej to łatwiej podłączasz do zasilacza i świeci ,ale temat ciekawy ,no muszę sie jeszcze zastanowić ,jak to nie wypali to t5 ,lub led chinol i po sprawie jest sens zachodu HQI pobór prądu 250W XENON pobór prądu 35W wytrzymałość taka sama jak led 50000g koszty budowy 50%mniejsze niż przy HQI efekt lepszy niż pod HQI skoro u mnie świeci 5mcy to co ma nie wypalić?? Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez axela1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) axela1 zgadza się ja musiał bym 2x xenon, a może 1szt ,akwarium 80x50x60 tylko tył jest panel wklejony na 14cm do tego myślałem że zasilacza taki od kompa styknie ,,a teraz do rzeczy ,jak byś mógł zapodać linki do xenonów no chyba podałeś ,a przetwornica potrzebna ,tam zapodałeś wyżej zdjęcia ,wielkie dzieki ,ale ja to ciemnota ,musiał bym mieć wszystko po kolei na fotach i wtedy bym może złożył Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez MAREK75 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 axela1 zgadza się ja musiał bym 2x xenon, a może 1szt ,akwarium 80x50x60 tylko tył jest panel wklejony na 14cm do tego myślałem że zasilacza taki od kompa styknie ,,a teraz do rzeczy ,jak byś mógł zapodać linki do xenonów no chyba podałeś ,a przetwornica potrzebna ,tam zapodałeś wyżej zdjęcia ,wielkie dzieki ,ale ja to ciemnota ,musiał bym mieć wszystko po kolei na fotach i wtedy bym może złożył pisz na pv. wszystko ci opiszę na twoje akwa to jeden masz aż za dużo ja na swoje 180x65x70 mam trzy ijest dosyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 pisz na pv. wszystko ci opiszę na twoje akwa to jeden masz aż za dużo ja na swoje 180x65x70 mam trzy ijest dosyć pw poszło dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 jest sens zachodu HQI pobór prądu 250W XENON pobór prądu 35W wytrzymałość taka sama jak led 50000g koszty budowy 50%mniejsze niż przy HQI efekt lepszy niż pod HQI Wat jest watem i tak pozostanie czyli jest to praca prądu elektrycznego w jednostce czasu. Natomiast czy mogę się mylić ale HQI i Xenon to są lampy łukowe więc sprawność mają podobną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrben24 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 Wat jest watem i tak pozostanie czyli jest to praca prądu elektrycznego w jednostce czasu. Natomiast czy mogę się mylić ale HQI i Xenon to są lampy łukowe więc sprawność mają podobną. Temat rzeka, wychodzę z założenia "jak sam nie spróbujesz to się nie dowiesz". Wiele teorii a odsetek ludzi próbowało. Musze się sam sparzyć, to wtedy będę pewien na 210%. Cytuj Akwarium 93x50x45h+45l sump. Oswietlenie 5x39w T5. Obieg eheim 1100.Cyrkulacja 2x tunze 6055 1x + kontroler DIY + aquael 10000. Filtracja 40kg LR + RO ps-1000 int + RO MF-70 z biopellets. SSB "selektywnie suplementuje ballinga" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrben24 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 Przepraszam za oftop axela1 zgadza się ja musiał bym 2x xenon, a może 1szt ,akwarium 80x50x60 tylko tył jest panel wklejony na 14cm do tego myślałem że zasilacza taki od kompa styknie ,,a teraz do rzeczy ,jak byś mógł zapodać linki do xenonów no chyba podałeś ,a przetwornica potrzebna ,tam zapodałeś wyżej zdjęcia ,wielkie dzieki ,ale ja to ciemnota ,musiał bym mieć wszystko po kolei na fotach i wtedy bym może złożył Zakup xenony i zasilacz atx, jak będę w Lubinie to ci podłączę jak martwisz się że sobie nie poradzisz. Ja posiadam fortrona 250W bodajże 20zl z alledrogo używka. Cytuj Akwarium 93x50x45h+45l sump. Oswietlenie 5x39w T5. Obieg eheim 1100.Cyrkulacja 2x tunze 6055 1x + kontroler DIY + aquael 10000. Filtracja 40kg LR + RO ps-1000 int + RO MF-70 z biopellets. SSB "selektywnie suplementuje ballinga" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 No , to co Mr axela 1 napisał... brawo, mistrzostwo świata bzdur. Xenon 35w porównywać do hqi 250....chyba pięć szt masz na myśli. Xenon daje w zależności oddbarwy 3200-3500lm czyli tyle co 3najnoesze ledy Cree xm-l za 60zł. Chyba że to o prima aprillis chodzi, to gratuluję, część jak widzę się nabrała. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 Święta racja, nie chciałem dosadnie tego opisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 http://nano-reef.pl/topic/54847-lampa-led-z-alledrogo/ Tam można znaleźć trochę informacji na temat sprawności różnych źródeł światła. Z dyskusji wynika, że ksenony mają (w najlepszym wypadku) sprawność bardzo zbliżoną do HQI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 A PAR xenonów ktoś mierzył? Bo może ładnie świecą ale fotosynteza pod tym światłem może byc słaba. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 Dokładnie. Czyli świeci tak jak HQI 40-50w gdyby takie istniało. To też jest przecież żarnik metalhalogenowy. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach