Wiciu Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2009 Jak w temacie jak przymocować Xenie i Cladielle , igła? ale jak ją wbić w skałe:p , na super glu? ale jaki? Cytuj 60L + 25L sump Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciu Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2009 a co z super glu? Cytuj 60L + 25L sump Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2009 NowicjuszKret :a co z super glu? Kleiłem .. po pewnym czasie odpadają, z tym że ja kleiłem na mokrą skałę i może dlatego. Pozdrawiam Sebastian Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olek Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2009 Ja zawsze sadziłem miękkie za pomocą klejów. Superglue czy kropelka- wystarczy wyjąć skałkę na której zamierzasz posadzić korala jak i samego delikwenta na chwilkę, dotknąć chusteczką w celu pozbycia się wody na fragmencie, który zamierzasz potraktować klejem i kapnąć, po kilku sekundach masz sklejoną, gotową do użytku szczepkę Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciu Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2009 a grzybki ? jak przyczepić Cytuj 60L + 25L sump Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizard Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2009 jak Ci sie nie trzymaja, to poslij, moze ja sprobuje Cytuj Stary reefMAX | Mój kanał na Youtube pozdrawiam Lukas Szendzielarz www.lukas-szendzielarz.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciu Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2009 Ehhh przyczepiłem na ponczoche i jeden sie zrobił do połowy czarny :/ Cytuj 60L + 25L sump Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2009 ksenie mozesz przywiazac ponczocha, po 3-4 dniach sie powinna przykleic. cladielle, tak jak pisal olek - super glue. grzybkow nie przywiazuj ponczocha ! najlepiej igla je przyczepic do skaly i zostawic na 1 - 2 tygodnie, przynajmniej z moich doswiadczen... po super glue szybko odpadaja. Cytuj http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/67-tank-of-the-month Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciu Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2009 (edytowane) igły nieda rady wbić w skąłe ;/ nie przywiązałem ponczochom tylko połozyłem na skałe grzybki i na skałe ponczoche tak żeby się trzymały Edytowane 28 Maja 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 60L + 25L sump Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2009 na pewno gdzies da rade wbic, jak sie wszystkim udaje to i Tobie sie uda Cytuj http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/67-tank-of-the-month Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2009 (edytowane) taka uwaga mała, jak grzybki wbijasz z igłą to nie wbijaj w sam środek ! staram się w bok i żeby prąd wody przygniatał grzyba do skały bo jak bedzie fruwał to zapomnij Ja nie umie Sarco przyczepić, przebijalem igłą, schodził z niej ! dawałem w szczeliny po sam kapelusz, wyskakiwał, wsadziłem do muszki po ślimaku i przysypałem muszle, siedzi Edytowane 28 Maja 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomik Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2009 (edytowane) kiedys tez kulem biedne korale iglami, wykalaczkami, sznurowalem gumkami nawet poxipol poszedl w ruch. Teraz mam taki pojemnik z tw. sztucznego nawiercony jak sito, troche gruzu z LR wsypuje kilka kawalkow do pojemnika wkladam do sumpa na to klade grzyba i sam bez meczenia w 2-3 dni przysysa sie bezstresowo a zaleta tego pozniej jest to , ze moge go przekladac. Edytowane 28 Maja 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radek911PL Zgłoś Napisano 21 Lutego 2009 Dostałem dzisiaj malutką szczepkę Sarcopytona. Zastanawiam się czy mogę go delikatnie szpileczką przymocować do skały?? Grzybki widziałem że tak mocowaliście ale sarco jakoś się nie natknąłem. Cytuj Laguna na wsi, a w niej rybki i korale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 21 Lutego 2009 Mozesz go spokojnie przyszpilic. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 Cześć A ja mam Sarcophyton (leather coral - grzybek) dostałem go w sklepie za free, odpadł od skały przy transporcie. macie pomysł jak go umocować , jest dosyć duży. - kleic? - szpilkowac - na gumkę - na pończochę czy podwiązkę? prosze o porade. ktoś może mocował już ten egzemplarz??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 Zachu , dokladnie dwa posty wyzej jest podobne pytanie a tylko post wyzej odpowiedz. Jesli nie byles w stanie zauwazyc tych postow to odpusc sobie chlopie* akwarystyke bo i tak nie zobaczysz calego piekna tego hobby. A jesli nawet widziales ten post to myslisz ze od lutego akwarystyka morska poszla tak do przodu ze ktos Ci powie o jakichs supernowoczesnych metodach mocowania Sarco odkrytych przez amerykanskich naukowcow tydzien temu? * a moze kobito - bo sie nie przedstawiles Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 Zachu , dokladnie dwa posty wyzej jest podobne pytanie a tylko post wyzej odpowiedz. Jesli nie byles w stanie zauwazyc tych postow to odpusc sobie chlopie* akwarystyke bo i tak nie zobaczysz calego piekna tego hobby. A jesli nawet widziales ten post to myslisz ze od lutego akwarystyka morska poszla tak do przodu ze ktos Ci powie o jakichs supernowoczesnych metodach mocowania Sarco odkrytych przez amerykanskich naukowcow tydzien temu? * a moze kobito - bo sie nie przedstawiles Pozdro pytam bo moj przysypany piaskiem przy skale nie chce jej chwycic, dzis ruszylem go po 5 tygodniach i nic. wiec grzecznie pytam czy ktos zna jakis sposób czy mam go tak zakopac bo nic innego raczej nie poskutkuje? a po jednej wypowiedzi to raczej sie ciezko przekonac co do racji szczegolnie ze u mnie to raczej nie chce działać 3m sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 w swoim pytaniu podales cztery najbardziej popularne metody. Wybierz taka jaka Ci najbardziej pasuje. Sprobuj go "uwiezic" pomiedzy kilkoma skalkami - pewnie do ktorejs sie przyczepi. Mozesz uzyc jeszcze innej, bardziej drastycznej metody - jesli Sarco ma wyksztalcona wyraznie 'noge' to ostrym nozykiem mozesz ja lekko okroic zeby pasowala na "wcisk" do jakiejs dziury w skale - ewentualnie mozesz taka dziure wywiercic lub poszerzyc istniejaca. Tylko zebys nie wciskal zbyt gleboko. po paru dniach Sarco powinien sie "przyssac" Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertk26 Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 Na Cladielle to tylko kilka skałek, gumka recepturka korala w środek i minimum 5 zdrowasiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 no jak nie ma rady to nie ma, czas pokaże. na razie znalazlem mu miejsce (na wcisk miedzy dwie skały), i zaczynam zdrowaśki niech siedzi moze kiedys polubi którąś z nich poszukam w sklepie skały z odpowiednią dziurą, może bardziej polubi ciasną dziurke niż moje dotychczasowe metody. dzieki pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1oo Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 Mój sarco wciśnięty w dziurę w skale po miesiącu jest nie do wyrwania zarósł całą dziurę. Cytuj 500 litrów, Deltec, Lampa - 150W LED, http://nano-reef.pl/...25l-z-mikolowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasikonik Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 zdobylem ostatnio kilka grzybkow 'luzem' i wrzucilem je do sumpa w pojemniku mocno podziorawionym wypelnionym zurzytym siporaxem z racji braku gruzu LR... mam nadzieje ze przyrosna... Siporax jest mocno porowaty, sump oswietlony, prad wody minimalny. Sa w ostatniej komorze, czyli w tej z woda juz przefiltrowana. 3majcie kciuxy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach