Skocz do zawartości
Swirlej2

Kalkeaktor mini - podwojny ;

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie tak napisalem :D do czytania zakladaj okulary :D

Rozmawiamy o gumie , a nie o zwezce jak juz , wiec pal gume :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sushi :

a wiec wszelkie elementy pseudo gumowe a wiec przyssawki etc. sa wykonane z silikou nie z gumy. guma zawiera siarczany i te pod wplywem agresywnej wody morskiej uwalniaja sie trujac baniak. silikon jest tworzony na bazie krzemianow wiec jest nieszkodliwy....

to takie male sprostowanie

Sushi

Jak juz chcesz byc taki madry i lapiesz mnie za slowa , to wiedz ze nie wszedzie tez silikon czy tez silikonowe szlaufy majace kontakt z woda morska sa nieszkodliwe .

Jak taki mundry jestes to powiedz mi przy ktorych urzadzeniach nie nalezy ich stosowac w akwarystyce morskiej ..?

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ ireneusz :D

Wczoraj Irek biedny , wypytywal mmnie na gadu jak funkcjonuje Kalkreaktor :D

Postanowilem mu jednak powiedzeic prawde i opisac co nieco;)

Kalciumkarbonat (CaCo3) w normalnej morskiej wodzie jest w zasadzie prawie nierozpuszczalny

poniewaz wartosc Ph jest za wysoka , ale gdy tyko Ph wynosi ponizej Ph 7

zachodzi nastepujaca erakcja.

CaCO3 + H3O+-> Ca++ + HCO3- + H2O

Tak wiec powstaje rozpuszczone Kalcium(Ca++ ) a takze jony Hydrogenkarbonatu (HC03- )

Dokladnie jak przy dozowaniu kalkwasser.

W praktyce wypelniamy rure kalciumkarbonatem do tego pompa cyrkulacyjna

tzw KALKREAKTORY :D

Do reaktora wprowadzamy odpowiednia ilosc Co2 (licznik bombelkow) i obnizamy wartosc Ph w reaktorze

ponizej Ph 7 . Pompa rozprowadza wode z zawartoscia Co2 , oplukujac ciagle wklad wewnatrz reaktora

Woda z takiego reaktorka potrafi miec wysokie KH od 20 - 40 ° dKH.

Wartosc Ph w reaktorze nie powinna byc nizsza niz Ph6,5 mniejwiecej 60 babelkow na minute

powinno sie ustawic licznik bombelkow w zaleznosci tez od wielkosci zbiornika powinno sie

tak ustawic , aby wartosc KH nie przekraczala 10°dKH.

nalezy pamietac ze wapno i alkalicznosc ida w parze wiec musi byc odpowiednio tyle jednego

jak i drugiego inaczej wartosci te mijaja sie w zajemnie (krotkopowiedziawszy)

Dlatego na poczatku nalezy tez wiedzeic ile tego Kh jest potrzebne...tzn; jak szybkie jest

zapotrzebowanie , a nastepnie nalezy zajac sie poziomem wapna.

Jakies spostrzezenia z pray waszych reaktorow ...?

Chetnie poczatm :D w dyskusje raczej szkoda czasu sie z niektorymi wdawac .:D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden dzien i prosze juz sie nauczyles jak dziala reaktor :D

w szkole pewnie miales same piatki :D

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi
Swirlej2 :

Jak juz chcesz byc taki madry i lapiesz mnie za slowa , to wiedz ze nie wszedzie tez silikon czy tez silikonowe szlaufy majace kontakt z woda morska sa nieszkodliwe .

Jak taki mundry jestes to powiedz mi przy ktorych urzadzeniach nie nalezy ich stosowac w akwarystyce morskiej ..?

1. nie lapie ci za slowa, po prostu poswieciles caly post na ten temat

2. watek dotyczy kalkreaktora a nie ozonatora

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirley - widzę, że chwila bez kontroli i znowu zaczynasz być niegrzeczy, żeby nie powiedzieć bezczelny.

Mam taką osobistą prośbę - skończ może z obrażaniem i głupimi odzywkami wobec innych forumowiczów - bo u Ciebie nie koniecznie ilość przekłada się na jakość.

Choć czasem mówisz do rzeczy, to szkoda że puszczasz parę w takie paplaniny..

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie , nie sushi , tam chodzilo mi o kalkreaktor i silikonowe szlaufy ktorych nie nalezy uzywac w reaktorach nie o ozonizator.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D zapakowalem juz wklad dla Ciebie , jeszcze ze dwa tygodnie musze sie znia pomeczyc :D hehe pozniej Ci wysle jak przyjedzie do Polski .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze ciekawy z Tego Świrleja gość !

Myślę że masz jakieś zaburzenia osobowości lub inną manię.

Pisałem Ci już raz chyba żebyś najpierw pomyślał a potem

pisał. Napisz sobie w notatniku ,następnie przeczytaj kilka razy. Następnego dnia jeszcze raz i pomyśl, że będzie to czytało sporo osób więc tekst musi mieć ręce i nogi. To nie jest Twoje prywatne forum !!!

Teraz małe sprostowanie

Na gg sam do mnie napisałeś a nie jak Piszesz ja biedny zasypałem Cię pytaniami.

zasypałęm cię kilkoma pytaniami na które oczywiście od dawna znam odpowiedź i to bardzo szczegółowo.

Zapytałem Cię czy Wiesz co produkuje reaktor

odpowiedziałęś cytuję:

"kalkreaktor produkuje wapno i hydrogenkarbonatno ale ogolnie to wapno "

następnie gdy powiedziałęm że to nie tak do końca

padła odpowiedź:

"hydrogenkarbonat calciumhydrogencarbonat dokladnie ,otrzymujemy calcium"

Pękałem ze śmiechu i pisałem dalej czując niezłą porcję zabawy :

"calcium to wapno a po przejściu otrzymasz węglany wapnia. (dotyczyło miksera -przyp.)

DALEJ NAPISAŁEM:

w reaktorze otrzymasz też węglan wapnia, tylko kwaśny

Świrlej:

kalkreaktorem podtrzymsz i wapno i Kh

.......

Ja:

"wiesz co to jest Kh?"

Swirlej:

"nom

no niewazne wszyscy znamy dzialanie kalkreaktorow

tak alkalicznosc wody twardosc"

Dalej ja:

"widzę że nie zagłębiałeś się w analizę tego jak to działa"

Swirlej:

"działa i ok "

dalej brnąłem w ten temat będąc pewny że facet nie ma pojęcia jak działa reaktor poza tym że jest pompa, co2 i wkład.

przedstawię wklejony fragment tej interesującej rozmowy

bez wycinania więc powiem tylko że "ja" to ja a nr. to Świrlej.

1552780 (20-02-2005 19:56)

dozujesz Co2 rozpuscza sie wklad

i cala filozofia

u mnie dziala spoko hehe

Ja (20-02-2005 19:56)

z kąd wiesz?

1552780 (20-02-2005 19:56)

bo mialem sto roznch

Ja (20-02-2005 19:56)

aaaa

to spoko.

Dzisiaj Świrlej obudził się innym człowiekiem i już wszystko wie!!

Ps.

Przestajesz być zabawny mówiąc szczerze.:D

Jesteś w gorącej wodzie kompany i lubisz być w centrum zainteresowania (to ma swoją nazwę ) ale jak kiedys poczytasz to co napisałeś będziesz czerwieniał ze wstydu. Nie rób z siebie wariata.!!

Nikomu tu nie zaimponujesz taką postawą bo to nie jest grupa pl.rec.digimony czy inne pluszaki ;-)

Jest tu sporo ludzi mających wiedzę o jakiej możesz pomarzyć ale jak widzisz nie komentują.

Wiesz czemu ?-bo zwijają się ze śmiechu na podłodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to bardzo ciekawe , heh wiesz odpowiadalem Ci jak malemu dziecku zebys sie przestal pytac , ale nie wazne .

Bladzisz , nie wiesz jak dziala kalkreaktor , albo sie pytasz jak jakis pijany ..?

I nie wiem co probujesz udowodnic w tej chwili , pokaz mi swoj baniak ocenimy czy znasz zasade dzialania kalkreaktora i jak Ci to wszystko pieknie dziala .

Z tego co wczoraj wogole zrozumialem to Ty mylisz wogole kalkreaktor z dozowaniem kalkwasser ...?

Irek nie musimy sie klocic , minie czas bo nie przyspiesze musze czekac woda jeszcze nie jest okey

Pokaze korale , moj caly baniak , pokaze reaktory ktore pracuja i funkcjonuja .

Twojego akwarium jeszcze nie widzialem , Ty mozesz obejrzec moje stare z przed kilku lat w ktorym uzywalem kalkreaktora ..wiec nie wiem po co te wszystkie wczorajsze mnie meczace pytanai byly wogole ..? nie wiesz czasem ?

pozdrawiam i nie mam naprawde sie zamiaru z Toba o nic spierac , bo paplanina nie ma sensu teraz przejde w czyny tak bedzei lepiej .

Ps; Male sprostowanie kolego:) Kalkreaktor produkuje wapno oraz hydrogenkarbonat :D i jest to prawda .

Zauwaz tez ze moje odpowiedzi byly krotkie ...typu ok , dziala tak nom , i juz .

Opisalem Ci dzisiaj po krotce a szczegolowo ze wzorem wiec sobie poczytaj jak nie wiesz i nie udawaj teraz glupa kolego.

Wiem co napisalem i nie mam zamiaru , ani nie czerwienieje ze wstydu , a jak nie znasz zasady dzialania kalkreaktora to zanm zadasz pytanei to niech ono ma rece i nogi a nei sto krotkich i ani ladu ani skladu , na tyle bede normalny ze nie bede tutaj cytowal , o nie chce nastepnej klotni .

Spadaj na moja stronke zobacz sobei stary bania kw ktorym przed paroma laty dziala reaktor i chyba wszystko bedzei wtedy jasne.

Pokaz mi jak dziala Twoj kalkreaktor prosze , pokaz mi swoj baniak niech wiem z kim wogole rozmaiwam , mysle ze nie duzo sie Twoj baniak rozni od tego sprzetu DIY ktory zrobiles .

Pokaz swoj baniak prosze , to wtedy chyba Ty podejrzewam bedzeis zczerwienial ze wstydu , ja sie swojej wiedzy ani moich baniakow czy tez sprzetu DIY nie wstydze.

I nie lubie byc w centrum uwagi kolego tylko akwarystyka morska to jest moja PASJA ! ! ! ! !! !

To nie jest juz tylko hobby , kto wie czy nie bedzei to moja praca kiedys , poniewaz kocham to i nie moge bez tego zyc !

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam Szanownego Kolege Swirleja na tyle by z czystym sumieniem przyznac,ze wie co mowi. Do tego dodalbym tylko,ze ta Pasja to najlepsze dragi:blush

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raz co napisalem Irek , a drugie to to , ze Ciebie nawet na tym forum jeszcze niebylo jak ja niektorym forumowiczom pomalaglem zrozumiec dzialanie kalkreaktora zapytaj kolege medenskiego czy mu nie dziala , czy cokolwiek co mu tlumaczylem niebylo prawda o reaktorze .Wiec prosze Cie skoncz , nie wiesz to sie zapytaj , poczytaj , a nei wypytujesz sie udajac znawce reaktorow , pokaz mi prosze swoje akwarium .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam IREK nieladnie tak pisac z kims prywatnie na gg a potem sie nabijac z kogos moim zdanie kazdy na tym nano ma swoje widzimisie i tak powinno zostac

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koeldzy wychylcie nos poza nano-reef, Irek znany jest od dawna

Zarowno Irek, Sushi czy Swirlej znaja sie na morskich baniakach - wiem to z osobistych dyskusji czy z postow, ktore od kilku lat czytam, a archiwa przegrzebalem na wylot. A to ze kazdy uwaza iz wie najlepiej ... hehehe no to teraz mi sie dostanie... :D

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.tiscalinet.ch/meerwasser/index2.html

trzecie zdjecie Irku od gory znajdzies zmoj kalkreaktor ktorym prowadzilem baniak przed kilkoma laty , pewnie jeszcze wtedy nie zaczynales nawet myslec o akwarystyce morskiej :D

I nie jest to moja wina ze nie znasz niemieckiego i nie rozmiesz co oznacza ...

"Es entstehen also gelöste Kalzium- (Ca++) und Hydrogenkarbonationen (HCO3-), genau wie bei der Kalkwasserzugabe."

Popros kolege Aquamaniaka to Ci przetlumaczy .

Moglbys sie chociaz prostych slowek po niemeick unauczyc , zebym sie nie musial jasie za Ciebie czerwienic .

pozdr..

Ps; I Irek prosze Cie zamknijmy ten temat , bo obiecalem pare postow wyzej ze koncze z pyskowkami , ale coniektorzy tez musza przestac prowokowac bo inaczej to do ladu skladu na tym forum nie dojdziemy :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO MARX- I TAKA JEST PRAWDA /A TO ZE KAZDY UWAZA IZ WIE NAJLEPIEJ/..:D

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, textow z gg nie wrzucajmy na forum bo to sa prywatne porachunki. No i jak ma ktos Irku z Toba teraz pisac na gg, skoro ty mozesz to opublikowac na forum?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Znam Szanownego Kolege Swirleja na tyle by z czystym sumieniem przyznac,ze wie co mowi. Do tego dodalbym tylko,ze ta Pasja to najlepsze dragi"

Domyślałem się że coś bierze ;-)

Co do mojego akwarium to dwa dni temu Byłeś Świrlejku na mojej stronie co następnie opisywałeś szumnie.

Mogło Ci wylecieć z głowy to przecież było w innym wymiarze :D

Na nano reef jestem jeśli się nie mylę od momentu powstania tego serwisu :D

Zdjęcia są też i w galerii nano reef więc jeśli znajdziesz chwilę czasu między budowaniem masy reaktorów to możesz pooglądać.

R@FAL napisał:

witam IREK nieladnie tak pisac z kims prywatnie na gg a potem sie nabijac z kogos moim zdanie kazdy na tym nano ma swoje widzimisie i tak powinno zostac.

No właśnie nie ładnie- dlatego uznałem że Świrlej przesadził komentując naszą rozmowę na gg w sposób który mi się nie spodobał. Dlatego napisałem to sprostowanie aby osoby które mnie znają i wiedzą że przerabiałem reaktor dość dokładnie nie uznały że mam zaniki pamięci lub inne czynniki ziemniaczano zbożowe spowodowały ten stan.

Świrlej

Masz całkowitą rację i przepraszam serdecznie za wszystkie słowa które śmiałem skierować w Twym kierunku.

Twe tezy są słuszne i prawdziwe. Zaimponowałeś mi opisem jak działa reaktor i samym reaktorem. To zawiść chyba powodowała mną i złość jakaś.

Ten reaktor na tym 3 zdjęciu to sam zrobiłeś ??

jest piękny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek , ja juz z Toba rozmowe skonczylem , widzialem tez Twoje akwarium i sprzet .dziekuje.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytałem tylko grzecznie czy ten reaktor jak Piszesz "mój" to znaczy Twoja konstrukcja?

Jeszcze zapytam czy te fotki akwarium to Twoje akwarium

??? jest na prawde ładne;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam ,ze zeby miec taki klimat jak kolo w okularach przy Twoim poscie sam bym chetnie zajaral stara indianska metoda:dozingoff ale dzis zostalo mi patrzec w zbiornik i nie powiem zeby bylo gorzej:D Irek nie denerwuj sie, jestem tu neutralny,a te smieszne posty daja po prostu spora glebe...

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się świetnie choć przyznam że znudziło mnie lekko a i Przemek pewno już się wścieka że trolluje jak małolat.

Jeszcze mi bana da i będzie po zabawie.

Ten facet w okularach to Harry Potter na emeryturze.

Jest specjalnie na okazję tej debaty.

Fajny ten wątek mimo wszystko. Ostatni raz tak się uśmiałem z "tu Wisła tu Wisła jak mnie słyszysz" w innym wątku, w innym miejscu.

Pozdrawiam

IREK-VACUM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.