Skocz do zawartości
smk

podmiana ciągła

Rekomendowane odpowiedzi

smk :

problemem przy dużych jednorazowych podmianach jest to że niestety jest to pewna destabilizacja zbiornika. W podmianie ciągłej wydaje mi się że jest o tyle lepiej że warunki w baniaku sa właściwie stałe.

Witam.

Aquamark :

Po przygotowaniu solanki w tymże zbiorniku, można by

z dowolną prędkością przywrócić obieg wody: dodatkowy zbiornik - sump.

Właśnie za pomocą takiego zbiornika myśle połączyć zalety podmiany stałej

i dużej jednorazowej.

Zastanawiam się jak wolno wprowadzać solanke z tego zbiornika by nie destabilizować

zbiornika?

Można by wprowadzić nawet 50% nowej solanki po kropelce w ciągu tygodnia, czy to

było by szkodliwe dla zbiornika?

Pozdrawiam

Marek Odrzywolski

Lublin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, tak wlasnie sie robi, robisz 20% standardowej podmiany dawkowane w ciagu np. 2 tyg.

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20% na dwa tygodnie.......to przy zbiorniku 300l brutto będzie 4,2l/dobe czyli 0.175ml na godzine to chyba za wolno...Pacjent na OIOMie dostaje więcęj płynów w ciągu godziny:clowning

145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym polega podmiana, przeciez nie musisz podmieniac 100% wody :-)

No i zawsze mozesz podmieniac 40% ale koszty ci wzrosna...

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przeczytałem posty z tematu i mam w związku z tym konkretne pytanie, dotyczące ustawień Profiluxa w moim systemie podmiany wody. U mnie wygląda to tak:

1. Codziennie, w określonym czasie (timer) wyprowadzam z sumpa do kanalizacji około 7 litrów wody. W tym czasie mam odłączony (timerem) czujnik poziomu wody w sumpie aby woda z RO się nie dolewała.

2. Po zakończeniu cyklu z pkt. 1 włącza się czujnik poziomu wody w sumpie i dolewka uzupełnia obieg wodą RO.

3. Jednocześnie, cały czas kontrolowany jest przez Profiluxa poziom zasolenia i w razie spadku o określony poziom, dozuje silny roztwór solanki do obiegu.

Zakładam, że pompka dozująca stężoną solankę załącza się głównie podczas uzupełniania wodą RO po podmianie, bo wówczas następuje "rozcieńcznie" wody w obiegu. Chciałbym osiągną sytuację w której podczas włączenia pompki dozującej solankę (gniazdko nr 3) wyłączony zostanie na ten czas obwód z pompką uzupełniającą wodę RO (gniazdko 4). Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybszym czasie uzyskał bym pożądany poziom stężania wody w baniaku. Czy są możliwe takie ustawienia na listwie zasilającej Profiluxa a co za tym idzie w samym urządzeniu. Czujnika zbyt wysokiego poziomu zasolenia nie mam zdefiniowanego, bo to chyba zbędne. Dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam

Giersza

585 litrów, 150x60x65, POWER LED 3x50W + 4x10W, cyrkulacja 3 x Tunze 6105, obieg AM OR 3500, Bubble King Mini 200, Profilux Plus II EX, Ozonator Sander, 70 kg LR, 35 kg LS,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się przymierzam do odpalenia podmiany ciągłej. Planuje zrobić to samo tylko bez zbiornika ze stężoną solanką tylko normalną. Jakoś nie wierzę w profiluxa jeżeli chodzi o dokładność pomiaru.

Kombinuję w ten sposób wszystko o oczywiście podłączone do Profiluxa:

1. Profek odcina dolewkę RO.

2. Odpala pompę która spuszcza wodę do kanalizy, odłącza pompę.

3. Odpala osobny czujnik poziomu wody w sumpie.

4. Dolewa wcześniej rozrobioną solankę oczywiście o zasoleniu identycznym jak w baniaku.

5. Profek odłącza czujnik poziomu solanki i na końcu włącza czujnik poziomu RO.

pozdro

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ozim a w jakim celu chcesz sobie tak skomplikowac system,przeciez te wszystkie zeczy mozna zrobic recznie?Poza tym przy kazdej podmianie czyszcze sump z syfu ktory sie w nim zbiera,wiec dla mnie automatyzacja podmianki wody jest bez sensu.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie myśle że te całe ustrojstwa można pominąć a dolewke oprzeć na dolewce np. tunze bo jest bardzo czuła myśle zrobić tak:obok czujki od klasycznej dolewki RO. montuje dolewke solanki ale czujnik od solanki 1 mm niżej niż czujnik od RO .Wtedy będzie działać tylko dolewka RO. Zamontować pompke wody w głównym zbiorniku jak najdalej powrotu z sumpa która zacznie pompować wode do kanalizacji ale pompke tą podłączyć przeż odpowiedni stycznik-przekażnik który włączając pompke w tym samym momencie wyłączy dolewke RO,WTEDY PRZY SPADKU POZIOMU zacznie pompować dolewka solanki której wylot należy dać do sumpa przy zrzucie wody z akwarium.Dolewke solanki popodłączyć do timera włanczającego to np. codziennie na 1 min.Myśle że świeża solanka nie dotrze tak szybko przez sump do pompki zrzutowej.I jeszcze jedno wydajność dolewki solanki musi być większa niż pompki zrzutowej.Po wyłączeniu "ustrojstwa" woda będzie dotykać czujki od RO bo gdy czujka od solanki zadziała to i tak pompka dolewki pracuje jeszcze 10sekund co podniesie poziom wodu do czujki RO . I to na tyle,co o tym myślicie???

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Peniek masz rację też o tym myślałem. Z drugiej strony mogę robić wszystko, rozrabiać ballinga, codziennie czyścić szyby, karmić ryby, dozować jakieś preparaty itp, ale nie lubię robić podmian. Jak wiadomo w morskim systematyczność to podstawa a z tym mam kłopoty dlatego tak kombinuję. Zresztą wszystko mam oprócz jednej dolewki więc może warto spróbować.

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jakie steżenie soli można rozrobić ?

250L Korali 7, oświetlenie 6x39W, Profilux II Plus EX, 450L jeden samp na oba zbiorniki 160 l. obiegowa OR3500, cyrkulacja 1 x koralia 7(10500 L.) i Tunze 6105 (13000 L.), oświetlenie 7x80 W. ATI ściemnialne, mikser AM 500, reaktor butlą sterowany profiluxem, Odpieniacz Reef Octopus 5000

200 L. +

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam pytanie do osób, które stosują podmianę ciągłą i posiadają miernik Redox. Zauważyłem, że u mnie przy podmianie ciągłej jest Redox na poziomie 250 z niewielkimi odchyleniami +/- 20 jednostek. Podmiana ciągłe to przecież większa stabilizacja parametrów ale czy Redox powinien również stabilizować się w tym przypadku na pożądanym poziomie?

Giersza

585 litrów, 150x60x65, POWER LED 3x50W + 4x10W, cyrkulacja 3 x Tunze 6105, obieg AM OR 3500, Bubble King Mini 200, Profilux Plus II EX, Ozonator Sander, 70 kg LR, 35 kg LS,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze po to podgrzewamy i czesto napowietrzamy wode, zanim rozrobimy w niej sol, zeby wszystko ladnie sie w niej rozpuscilo. Nie wyobrazam sobie rozrabiania solanki o mocno zwiekszonym stezeniu, bez strat w postaci wytracania sie roznych zwiazkow.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj pomysl jest strasznie wiesniacki, ale banalnie prosty. Ciaglej podmiany bez zagladania pod akwarium robic nie moge bo Filtr RO mam w kuchni. Raz na jakis czas bede musial doniesc wode i wsypac sol.

1.Dobowy odciek z odpieniacza ustawionego na mokro to jakies 1-2 L z grawitacyjnym odprowadzeniem do kanalizy.

2.Do 25litrowego zbiornika z automatyczna dolewka i koralia mini, trzymajac sie moich proporcji, na 15litrow wlanej RO wsypuje 555g soli.

3.Dolewka na bierzaco uzupelniac bedzie ubytek solanki, a po zakupie elektrody zasolenia i kolejnej automatcznej dolewki z kolejnego zbornika juz z sama RO uzupelni sie ubytek wody odparowanej korygujac zasolenie.

Czy pomysl w praktyce sie sprawdzi to sie dopiero okaze. Calkowitej bezobslugowosci tu nie ma, ale ciagla podmianawody na czym mi zalezy chyba mi wyjdzie

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu,

ladnie to sobie wymysliles. Sam tez zauwazasz slaby punkt:

gdy sonda choc troche przeklamie wynik.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o ile taka sonda moze przeklamywac? Zawsze moglbym zastosowac pompke dozujaca. Ustawic okreslona ilosc wody bo ta oprocz okresu zimowego zawsze mi "ucieka" praktycznie w tej samej ilosci.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.