Skocz do zawartości
Qbab

Nowa zabawka dla "chemików"

Rekomendowane odpowiedzi

Urządzenie wygląda przyzwoicie, cena też jest przystępna, mam tylko pytanie, czy mierzy również poziom Ca i Mg ? bo coś na fotkach nie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomajk :

Urządzenie wygląda przyzwoicie, cena też jest przystępna, mam tylko pytanie, czy mierzy również poziom Ca i Mg ? bo coś na fotkach nie widać.

Qbab :

A mianowicie urządzenia podpinanego do komputera i pozwalającego mierzyć następujące parametry: NO3-(azotany), NO2-(azotyny), NH3/NH4+(tzw. amoniak), PO43- (fosforany) oraz pH. Wszystko w jednym zgrabnym :) pudełku z dwoma ogonkami (zasilanie oraz USB) :).

Właśnie Kuba, czy jest szansa rozbudowy o Ca i Mg ?

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jacek_Lublin :
dany :

Byłem, widziałem, urządzenie super profesjonalne:)już zamówiłem:) jakość wykonania perfekcyjna!

A gdzie zamówiłeś ???

U producenta:)

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to miało być śmieszne to chyba ci się nie udało ,Jak nie możesz podać precyzyjnej odpowiedzi to po co piszesz takie ..........

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki spokojnie.

Jacku Producentem jest Qbab, napisz do niego na PRV to zamówisz.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jacek_Lublin :

Jak to miało być śmieszne to chyba ci się nie udało ,Jak nie możesz podać precyzyjnej odpowiedzi to po co piszesz takie ..........

Liczyłem na to, że czytałeś temat od początku, ale jak widać żyłem w błędzie:)

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuu jaki ładny "dizajn". Naprawdę wygląda pięknie i wierzę że działa tak samo bosko jak wygląda. Cena no cóż, wiadomo że będzie mniej więcej w tych okolicach i jak na urządenie semi profi do pomiarów to jest moim zdaniem rozsądna. W końcu to taki profilux do testów wody.

Gratulacje i koniecznie jak już będzie gotowe do ostatecznej sprzedaży to będziesz musiał je rozpropagować na forach niemieckich, angielskich i hamerykańskich. Tylko nie zapomnij najpierw o patencie bo ci amerykańce zaraz podwiną pomysł.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena na pierwszy rzut oka spora, tyle że jak się doda zakup testów i powiedzmy miernik Hanny do PO4 no to już takiej tragedii nie ma... Mnie bardziej interesuje koszt eksploatacji późniejszy bardziej...

JAcek

200x80x60, sump 90x60x45, 3xtunze 6205, odpieniacz Skiba made na pompie red dragon, OR3500, 8 x 80W T5, profilux, reaktor, pellety i kupa pierdół...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja także pisałbym się na to cudenko, tylko na odpowiedzi wciąż czekam odnośnie tych ca i mg oraz kosztów eksploatacji. Załóżmy że testy robimy co tydzień. Więc taki pakiet odczynnikow na 52 testy. Jaki koszt? I czy trwałość odpowiednia dla takiego okresu ? I oczywiście jaka jest przewidywana trwałość tego urządzenia i jakość odczytów?

Pozdrawiam

Lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SkoczekPL :

Dobra KUba. Pytania Moje:

1. Jakaś promocja będzie ? ;) ( typu dla pierwszych 10 userów zniżka 50 % ? )

2. Na ile pomiarów wystarcza pakiet "start"

3. Jaka będzie cena saszetek później i jaka będzie ich wydajność ?

4. Gdzie zamawiamy ?

5. Jaki czas oczekiwania ?

6. Gwarancja na urządzenie ? Ile czasu ?

7. Czy jest szansa rozbudowy o Ca i Mg

Qbab, może znajdziesz chwilkę czasu żeby odpisać na pytania które nurtują każdego z userów.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qbab, litości daj znać jak się sprawy mają ;)

465 l.+sump 230 l.Pozostało tylko wspomnienie i pustka w domu!!!

0507-151-131

Pozdrawiam Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musicie mi wybaczyć braki czasu ;) naprawdę chciałbym częściej bywać na nano-reef'ie.

Na razie na odpowiedzi na pytania które mogę odpowiedzieć:

1. Jakaś promocja będzie ? ( typu dla pierwszych 10 userów zniżka 50 % ? )

50% ? nie ma szans ;)

2. Na ile pomiarów wystarcza pakiet "start"

No na roczny zapas bym nie liczył ;) tu chodzi również o trwałość. Jak urządzenie będzie oficjalnie dostępne to wszystko będzie jasne.

3. Jaka będzie cena saszetek później i jaka będzie ich wydajność ?

Koszty są zmienne bo ceny odczynników zależą od kursów. Cennik na pewno będzie dostępny niedługo. Ale na kosmicznych cen bym się nie obawiał - nie po to tniemy cenę urządzenia by potem zblokować je testami.

Jeśli idzie o wydajność to sprawa jest jasna bo każdy test jest pakowany w indywidualne pojemniki - czyli nic nie trzeba odmierzać, nic liczyć wystarczy nalać wody do pojemnika testowego, ewentualnie przelać do następnego z innym odczynnikiem a potem do kuwety i do urządzenia.

4. Gdzie zamawiamy ?

Na to trzeba poczekać.

5. Jaki czas oczekiwania ?

Na 90% będą od ręki, no może 1-2 dni ale to będzie zależało od sklepu.

6. Gwarancja na urządzenie ? Ile czasu ?

Normalnie jak u innych. Takie mamy prawo w UE.

7. Czy jest szansa rozbudowy o Ca i Mg

Nie, metoda pomiaru Ca i Mg jest całkiem inna, pracujemy nad prototypem przystawki do naszego urządzenia do tych pomiarów, ale nie mogę powiedzieć na razie nawet w przybliżeniu kiedy będzie gotowe.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qbab chyba politykiem jest ;) ubawiłem się nie mało czytając odpowiedzi ;) jasne i zrozumiałe odpowiedzi, z których jednak nic nie wynika ;)

1. Nadal czekamy - brak konkretów

2. Nadal czekamy

3. Nadal czekamy-brak konkretów

4. Nadal czekamy

5. Na 90% bardzo szybko :) na konkrety nadal czekamy

6. Tyle ile w ue - czyli nadal czekamy bo to w końcu od 3 miesięcy do 5 lat być może :)

7. Konkret - nie :)

Rozumiem więc, że nadal musimy czekać. No skoro musimy to nic nie poradzimy :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi - w politykę nie celuję, choć jak mnie zgłosicie na kandydata na prezydenta to się zastanowię.

kilka uściśleń.

Ad.1 - Przecież napisałem ;)

Ad.7 - poprawiłem wpis w poprzednim poście bo było nie jasno jak wynika z emaili jakie dostałem, pracujemy nad przystawką do naszego urządzenia by były możliwe też pomiary Ca i Mg ale bez niej na 99,99% się nie obejdzie (nie wystarczy tylko zmiana softu i inne odczynniki).

Z drugiej strony pracujemy też nad dołożeniem kolejnych testów które będą wymagały tylko aktualizacji oprogramowania - co z tego wyniknie ujawni dopiero czas.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I temat zamilkł ciekaw kiedy ta zabawka będzie w sprzedaży ???

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qbab czy są jakieś nowe wieści co do tej zabawki?

Kiedy się możemy spodziewać jakiejś oficjalnej prezentacji i możliwości zakupu.

Pozdrawiam Piotrek:strutin

0507-151-131

Pozdrawiam Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po niedzieli.......... palmowej :)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Temat chyba umarł śmiercią naturalną:)

Czy ma ktoś może już ten sprzęt w swoich rękach?

Nic na razie nie wiadomo kiedy się coś pojawi?

Pozdrawiam Piotrek

0507-151-131

Pozdrawiam Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojj, przydałaby się poważniejsza informacja o wprowadzeniu do sprzedaży. Jakoś nie wyobrażam sobie prowadzenia akwa morskiego przez daltonistę :) Trzeci raz z rzędu próbuję zrobić fosforany, Mg i Ca i albo mam za wysoką rozdzielczość kolorów na pręcikach albo żadnej... hihi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
JanuszD :

@cienias78 zapewniam że nie umarł widziałem ten miernik w piatek w Krakowie .

pozdrawiam

Janusz Ty go widziałeś, a ja chętnie bym go zobaczył u siebie w domu:waving

Ja wiem że Kuba ma dużo pracy ale ja już nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam

0507-151-131

Pozdrawiam Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

minął kolejny miesiąc - coś może wiadomo w tym temacie bo cisza straszna się zrobiła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że jeszcze dłuuuuuugo poczekamy :bow

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.