Skocz do zawartości
rosiczka

Nano z samymi rybkami?

Rekomendowane odpowiedzi

Olek

Nie sprawdzałem w obi - ale na bank nie jest to na elektronicznych statecznikach tylko na konwencjonalnych.

A fakt jest taki że kompletnie nie ma sensu żeby zaoszczędzić pare groszy żeby potem wydac 2x tyle przy zmianie oświetlenia - lepiej raz a dobrze i na dłużej - tym bardziej że nawet licząc te twoje po 30zł i do tego świetlówki to masz oszczędność rzędu 70-100zł i dalej kiepskie oświetlenie.

Takie drobne oszczędności zawsze się mszczą prędzej czy później.

Takie jest moje skromne zdanie, ale nie zamierzam nikogo zmuszać do T5 - jak ktoś woli T8 za parę groszy taniej to prosze bardzo w końcu wolny kraj ;)

He he a nie mówiłem - rosiczka potrzebował 1 dnia żeby akwarium z rybami zmienić juz na mini rafę ;). Power Compacty tez nie są złe ale poszukaj lepiej do 25L 18W 50/50 (10000K/ aktynika03) i takie dwie mysle że by wystarczyły. Właściwie to na ebayu najlepiej kupić same żarówki bo u nas nie dostaniesz takich, a gniazda i stateczniki raczej u nas tańsze. Zwróć też uwagę na styki - 18W w górę robią 2 wersjach - niemieckiej (straight pin) i popularniejszej w stanach square pin. U nas łatwiej dostać gniazdo straight pin - ale reszta elektroniki itp jest taka sama.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, ja sam do nowego tanka robię T5 ale czemu zakładasz że ryby mu nie wystarcza? popatrz na M. Dochiera- on się zajmuje rybami już napewno ze 2 lata. Poza ty,m dla ryb nie trzeba T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ebay.com znalazlem super zestawy NANO CUBE, zestawy w roznych pojemnosciach 12-24 galony, i co najwazniejsze w dwoch wersjach jadna z oswietleniem PC50/50 28w a druga z oswietleniem 2x PC 50/50 24w a ceny tez super, a co najwazniejsze mają super wygląd koszt wersji biedniejszej 12g 99$ a tej z podwojnym oswietleniem 149$ chyba skusze sie na te wypaśniejszą wersje:))

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Olek,ze o mnie wspomniales. Wrazie problemu z rybami czy czegokolwiek zwiazanego chcetnie tez pomoge:p

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rosiczka ten nano cube to niezły zestaw - już go kiedyś oglądałem - masz wbudowany panel filtracyjny z tyłu, pompki do cyrkulacji itp. Wiec tylko zalewaz, dodajez zywa skałkę i gotowe ;)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go biore i wyjdzie mnie on jakies 220$ czyli 660zl i mam eleganckie akwarium z bardzo dobrym oswietleniem, do tego bede musial kupic jakąś chemie, pompek cyrkulacyjnych to kilka mam, i zaplanuje sie jakąś zywą obsadke;)) A czy w Polsce dostępne są Power Compacty 24W 50/50 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pamietaj: jak najwiecej skaly do takiego malego akwarium, szczegolie jesli chcesz trzymac jeszcze jakies ryby, nie ma lepszego medium filtracyjnego w tak malym akwarium jak zywa skala. Ja mam takie samo akwa i ok. 7kg skaly a dojdzie jeszcze na pewno pare tlustych kawaleczkow. Mozna ladnie tak poukladac skale, ze naprawde nie bedzie widac, ze jest tam 7kg, wymaga to jednak troche cierpliwosci ;)

Proponuje zaczac ok. 4-5 kg skaly i po paru miesiacach dokladanie swierzej, malymi kawalkami zeby nie zalamac systemu, jak to sie Marxowi oststnio zdarzylo :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powercompactów 50/50 u nas nie kupisz ;)

Weź na zmianę od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Nano Cube nie wypaliło, wielkie problemy z wysylką tego do Polski :-(. Ale juz moje aktualne akwa 50l ma zamowione oświetlenie Power Compact jeden 24w sylvania 6000k a drugi AM Actynic 24W Mysle ze bedzie to wystarczajace dla rybek moze jakiegos korala miekkiego sie wrzuci:)? A co do filtracji bedzie tam filtr podzwirowy a nad nim jakies 6-8cm żwiru koralowego, no i oczywiscie jakies 10kg żywej skaly 50% ekologicznej a reszta żywa"prawdziwa", będą też glony zeby wspomogly calą filtracje. i dwie pompki obiegowe. W srodku jako odpieniacz najprawdopodobniej AM miniflotr.

Zastanawiam sie czy czasem nie kupic jakiegos filtra kubelkowego zeby wspomagac filtracje w zbiorniku, czy ma to sens??

Prosze o Pomoc

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oswietlenie bedzie calkiem ok! Miekasy spokojnie mozesz pod tym hodowac, ew. dodalbym jedna T5 10000K, np. marine white albo cos takiego.

Ten filtr podzwirowy dobrze przemysl, ja bym dal raczej wiecej skaly i to nie zadnej ekologicznej. Zrobilbym tak: dal na poczatek z 10kg skaly ale niezbyt swierzej (najlepiej to w ogole takiej "leczonej"), poczekal ze 2 miesiace po czym dodal jeszce kilka kg. swierzutkiej, prosto z samolotu.

Zwirku troszeczke na dno w celach dekoracyjnych, najlepiej z dzialajacego akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, max żywej skały i żadnej!!! podżwirówki

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ile tej skały?? 10kg powinno być Ok. Musze zostawic jeszcze miejsce dla rybek do plywania:)

Mysle o skale prosto z frachtu, woda bedzie prosto z dojrzalego zbiornika rafowego, i jak dojdzie zywa skala z frachtu to chyba bede nocowal przed akwa i podziwiaj nowe żyjątka( jak skala bedzie dobrej jakosci):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 10kg na poczatek bedzie ok. Z czasem dodasz sobie na pewno jeszcze pare ciekawych kilogamow :)

Z ta skala prosto z frachtu to na pewno spora czesc jednak

padnie. Jak sobie porownuje co mi przezywa na skale dodanej do dojrzalego akwarium to jednak jest roznica.

Oczywiscie mozna starowac na swierzej tylko dojrzewaie moze trwac dluzej, koniecznie oczysc skale z martwych rzeczy (ale nie szczotka do golej skaly!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.