Skocz do zawartości
Engell1

zielony nalot na szybie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od samego poczatku mojego akwa ( 2 miesiace) mam "problem" z zielonaym nalotem na szybach. czasem jest ciezko to usunac nawet czyscikiem tzn. musze kilka razy przejechac aby wyczyscic . . .

Co to jest? Czy to okrzemki? A tak w ogole to co to sa okrzemki ze tak glupio sie spytam ?

P.S. Czy sól też paruje? wczoraj sprawdzalem zasolenie i jest na niskim poziomie 1,020 a czaly czas bylo jakies 1,023. Dolewam tylko wode RO. Temperatura tylko jest wysoka w ostatnich dniach bo ok 29 st. Czy temperatura moze wplywac na odczyt zasolenia?

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura wplywa na odczyt zasolenia, zobacz czy Twoj miernik zasolenia nie ma kompensacji temperatury (brzmi naukowo, ale nawet splawikowe czesto maja wbudowany termometr i skale ile trzeba dodac/odjac.). Poza tym troche soli usuwa z systemu odpieniacz, jesli jest ustawiony na mokro i sporo sufu wywalasz to to tez moze wplynac na zasolenie.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zielone to glonki, skubane najczęściej robią się właśnie na obrzeżach szkła. U mnie upodobały sobie miejsce gdzie kończy się warstwa piachu i czyścikiem ciężko bo często piach potrafi dostać się pod czyścik i o rysę na szkle nie trudno.

Polecam kartę kredytową do ich usuwania :googleye

Co do zasolenia. Owszem paruje. Rozumiem że RO dolewasz jako uzupełnienie, a przy podmianach ? Bo generalnie przy podmianach ( powiedzmy raz na tydzień - dwa ) lejemy świeżą solankę. Tak robisz ?

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SkoczekPL: napisales ze sol tez paruje? Czy jestes tego pewien?

pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mateuszd :googleye no może nie paruje ale jakoś się wydostaje :tongues w końcu wszystko w koło jest solą obklejone. U mnie zwłaszcza wszystko w okolicy sumpa :waving i tak sobie myślę, że gdyby do podmiany zawsze przygotowywać solanke o idealnym zasoleniu to w końcu w zbiorniku poziom się obniży i to znacznie. Jakbym zaczął zbierać te sól to pewnie jedną podmiana w roku była by z tego co zebrałem a to trochę jest jakby nie patrzeć :)

Pozdrawiam

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydostaje sie o tyle, ze jak pryska slona woda, to osadza sie sol, ale parowac to raczej nie paruje :googleye

pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mniejsza o przyczynę - skutek się liczy :googleye woda paruje i jej ubywa. Sól nie paruje i też jej ubywa :tongues:waving:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi: ale lepiej uwazac z takimi stwierdzeniami, bo to niemierzalne ile soli ucieka z systemu dla wiekszosci, mysle ze sam wzrost temperatury o 4-5 stopni spokojnie moze obnizyc zasolenie o 0,02 - tu nie jestem pewien dokladnie o ile, ale pamietam ze kiedys wklejalem tu tabelke pokazujaca zaleznosc zasolenia od temperatury.

pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zielonych szyb to wyczyśc je po zgaszeniu swiatła wtedy szyby nie zielenieją tak szybko.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
robi :

Co do zielonych szyb to wyczyśc je po zgaszeniu swiatła wtedy szyby nie zielenieją tak szybko.

Robi czy mozesz troche wyjasnic, co daje czyszczenie szyb po ciemku? Jak to dziala ze szyba nie zachodzi tak szybko?

Ale chyba cos w tym jest. Jak sprzatam wieczorem w domu to jak budze sie rano jest czysto, ale jak robie to rano to na wieczor burdel od nowa:D

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chłopski rozum, to poodrywane/uszkodzone glony bez światła nie mają siły się zregenerować i jest szansa, ze do rana zdechną.

p.s. Tekst o sprzątaniu mnie zabił :googleye

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda paruje a sól ulega krystalizacji i pnie się w góre po sciankach dlatego wszędzie jej pełno

Co do glonów to po 2 miesiącach normalne ze je masz i jedyne co możesz to czyścić i czyścić,

za jakiś czas nie będziesz ich tak widział

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jader :

Na chłopski rozum, to poodrywane/uszkodzone glony bez światła nie mają siły się zregenerować i jest szansa, ze do rana zdechną.

Co dwie glowy to nie jedna jak stare powiedzenie mowi:bump1 ALE

Na moj chlopski rozum to akwarium ma dopiero dwa miesice. Cykl azotowy sie zakonczyl, ale akwarium jeszcze nie dojrzale.Pozywki pewnie od groma.

Z glonami nie ma co walczyc, bo nawet usuwajac je po zgaszonym swietle i pojawia sie na nowo. Warto natomiast poswiecic troche uwagi na przyczyny ich powstawania. Jakie wyniki testow? Jakis absorber PO4? Nie jestem pewein do konca jakie tam masz oswietlenie, ale jezeli to sa swietlowki Power compact Red Sea Max-a w tym Twoim zestawie to niestety ale w mojej opini to najgorsze z PC.

U siebie na probe bo akurat nie bylo Arcadi zalozylem jedna 50/50 na kilka dni. Aktynika to jakies dziwne niebieskie swiatlo, jakby swietlowka byla wypudrowana jakims niebieskim proszkiem w srodku,a daylight 10.000K za niskie.

Engell1 napisz prosze cos wiecej, jak karmienie, jak obsada itd. Ale z glonem nie walcz bo szkoda nerwow, zabierz im zrodlo pozywienia

Pozdrawiam

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Grzegorz Dyzma :

Jak sprzatam wieczorem w domu to jak budze sie rano jest czysto, ale jak robie to rano to na wieczor burdel od nowa:D

Kur zapiał ale zajebieniste spostrzeżenie, hehe u mnie dokładnie tak samo jest :googleye

Od dziś sprzątam tylko wieczorem :tongues

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Grzegorz Dyzma :
robi :

Robi czy mozesz troche wyjasnic, co daje czyszczenie szyb po ciemku? Jak to dziala ze szyba nie zachodzi tak szybko?

Ale chyba cos w tym jest. Jak sprzatam wieczorem w domu to jak budze sie rano jest czysto, ale jak robie to rano to na wieczor burdel od nowa:D

Kolega Jader wszystko wyjasnił- glony nie łapią się szyb tak szybko gdy jest brak światła i umierają.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za te komentarze zwlasza o sprzataniu wieczorem :-) -> ja w ogole nie sprzatam bo po co sprzatac jak i tak sie znowu nabrudzi.

Jezeli chodzi o akwa to wczoraj facet w sklepie mi powiedzial ze to jest zwiazane z temperatura w akwa i pora roku - faktycznie nie mialem zielonych szyb jak temperatura ksztaltowala sie na poziomie 27 st. ale przez ostatnie upaly temp. w akwa jest 28-29,5 . . . czyli jakos to moge potwierdzic. W sumie czyscikiem 1 minutka i szyby czyste a slimaki maja co jesc :-)

Absorbera PO4 nie mam ALE zauwazylem, ze odkad wymienilem wegiel akt. w akwa i to spora ilosc teraz mam ( 0,5 kg) to PO4 chyba baardzo spadlo (wydawalo mi sie, ze wegiel nie pochlania PO4) bo Euphylia i inne korale pieknie sie otwieraja i sa wielgasne a przedtem jak mialem PO4 na poziomie 0,11 to nie bardzo sie pokazywaly . . .

Moze to przypadek z tym weglem ale faktem jest ze bez zadnego absorbera PO4 poziom na pewno spadl i to porzadnie.

Uwazam, ze nie ma sensu sprawdzac PO4 za pomoca standardowych testow bo sa bardzo niedokladne, przyklad -> 2-3 tygodnie temu wzialem proble wody do sklepu gdzie kobitka zmierzyla mi PO4 za pomoca miernika elektronicznego i wyszlo 0,11 a nastepnie pojechalem do innego sklepu, w ktorym raz w miesiacu badaja Ci wode za darmo i jemu wyszlo PO4 za pomocoa standardowych testow jakies 0,01 . . . - co prawda jakos szybko te testy mu poszly bo chyba w 5 minut wszystko mial zmierzone . . . ( a tak na marginesie to jestem daltonem i trudno mi robic testy bo musze ciagle do zony latac i pytac jaki to kolor ;-)

Mysle, ze po zachowaniu korali mozna stwierdzic mniej wiecej czy cos jest nie tak z PO4 ( co prawda jestem zielony jeszcze w kwestii akwarystyki morskiej ale to akurat widac golym okiem)

Jezeli chodzi o oswietlenie to mam oczywiscie oryginalne T5 z zestawu RSM czyli 3x aktynika i 3 x 10000K

Acha jezeli chodzi o zasolenie to facet w sklepie powiedzial ze to tez jest zwiazane z wysokoscia temperatury, ja ma refraktometr RSM na stale w akwa i nie jest to chyba zbyt dokladne urzadzenie ale powiedzmy mniej wiecej mozna sie zorientowac na jakim poziomie jest zasolenie ino trzeba wylaczyc wszystkie pompy . . .

Wode do podmian uzywam RO (bez DI), poniewaz woda w rurach jest źródlana i mysle, ze DI nie jest potrzebne.

Podmiany nie robilem od 3 tygodni przez Dino jakie mialem ale jak juz pisalem w osobnym watku Dino padlo po wylaczeniu swiatla na 9 dni ;-)

Obsada na dzien dzisiejszy to :

4 x krewetki Debelius

kilka krabow i slimakow

2 x ocealaris

2 x Valencienea Strigata ( od tygodnia i jutro mam zamiar je odlowic bo za duzy balagan mi robia, jestem ciekaw tylko jak ja to zrobie :-)

2 x Nemateleotris Decora (od tygodnia)

1 rybka czyszczaca ktora kupilem z Chaetodonem Mayeri, ktory mi padl choc zwlok nie znalazlem

Docelowo chcialbym dokupic 1 max 2 Pokolce w miare mniejsze - podobaja mi sie Zebrosoma Xanturus ale cena nieco odstrasza, mandaryna za kilka miechow i poluje na Macropharyngodon cyanoguttatus albo Macropharyngodon meleagris . . .

Mam nadzieje, ze nie za duzo tych rybek ale wiekszosc z nich oprocz planowanych pokolcow jest raczej malych rozmiarow.

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos czuje że dostaniesz wykład zaraz :googleye:tongues:waving a już na pewno za te di i refraktometr :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez to czuje . . .

:googleye

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem przyczyną wzrostu ilosci glonów jest świerzy baniak oraz wysoka temperatura

Staraj sie utrzymywac tem 26stopni poprawi to kondycjie mieszkańców i zmiejszy wysyp glonów:)

Ja w swoim glonów pozbyłem sie po około 5 m-ach i nie stosuje DI bo mam wode dobrej jakości

No i podmieniaj wode co 2 tyg, nie przekarmiaj ryb stosuj wegiel w proporcjiach 1g/1l

Za 2 m-ce bedą zmiany na lepsze :googleye

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj .......... dojżeje

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge tylko potweirdzic, ze zielony nalot zwiazany jest z temperatura - po tym jak temperatura spadla zielony nalot tez znikl.

pozdr.

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Engell1 :

Wode do podmian uzywam RO (bez DI), poniewaz woda w rurach jest źródlana i mysle, ze DI nie jest potrzebne.

super dowcip. A tak poważnie, to że woda jest źródlana nic nie znaczy. Woda mioceńska czy słynna plejstoceńska to nic innego jak woda zgromadzona pomiędzy pokładami skał z okresu miocenu czy plejstocenu. Oznacza to, że jest pozbawiona zanieczyszczeń wywolanych działalnością człowieka np. chlorkami czy azotanami. Ale na pewno będzie miała krzemiany... i tu niezbędne będzie DI....

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a juz zaczynalem sie martwic, ze jednak nikt sie nie czepia o to :-) :-) Nurosław - swieta prawda rzecz jasna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki za komentarze.

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co zaobserwowalem w moim akwarium,może to banalne,ale na osadzanie się zieleniny na szybach duży wpływ ma też mocna cyrkulacja,im jest mocniejsza tym rzadziej skrobię szyby.Już wyjaśniam,Akurat jebao ma to do siebie że trzeba je czyścić raz na dwa tyg,i po sobotnim np.czyszczeniu szyb,cyrkulatora, kubka odpieniacza podmianie wody,zieleninaa w akwarium na szybie pojawia się dopiero we wtorek a czyszcze ja w środę wieczorem,czyli prawie 4dni luzu,a już np po tygodniu ,gdy moc wirnika cyrkulatora słabnie,osad zaczyna być uciążliwy już po 3 dniach,a że czyszcze cyrkulatory co 2 tyg to pod koniec drugiego tygodnia nalot na szybach jest już widoczny nawet po jednym dniu,tak że czyszczenie trzeba robić po 48h,macie podobne spostrzeżenia?Wiem że wiele osób ma z szybami problemy,może by poprostu zwiększyć cyrkulacje i częściej myć cyrkulatory.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.