Skocz do zawartości
UNSU

AP 600 INFORMACJE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie zamierzam wymienić pienidło do nowego baniaka(100x50x55) z mojego delteka mce 600 na...no właśnie

mam do kupienia delteka ap 600 tylk że na necie różne informacje o nim są; jedni piszą że do 750l drudzy że do 500(jak to jest?), jaki powinien być poziom jego zanuzenia w sumpie by pracował najlepiej? czy na bajpasie bendzie równie dobrze chodził co na dwóch pompach? poprawcie mnie jeśli się myle czy on ma 600l/h przepływ wody i 350 przpływ powietrza?

Da rade w mojim new tank`u?:)?

mam również na oku ATI200(ztiuningowany-rozkręcony) dużo drożej ale on jest do 1000l-tylko ten wirnik mesh;/, jaki jest poziom optymalnego zanużenia go w sumpie?

podobno dleteki mało przekłamują co do litrażu a jak jest z ATI?

Który byście wybrali na mojim miejscu?

CZekam i zgóry dziekuje za rady i podpowiedzi które mogą pomóc podjąć właściwą decyzje

Pozdrawiam Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem ponad 2 lata AP600, poziom wody w sumpie nie ma dla niego znaczenia (pompa iglowa jest tylko cyrkulacyjna). Co do zasilania, u mnie chodzil na bypasie (regulowanym), zawsze 1 pompa mniej.

Troche ciezko sie reguluje odpienianie suche/mokre, najlepiej dorobic 2 kolanka na wylocie i nimi regulowac poziom wody w odpieniaczu. U mnie dawal rade w okolo 250l.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuje podpiąć pod APFa jakiegoś MiniJeta regulowanego, wtedy jest regulacja: pompa na wejściu + zawór na wyjściu. Korzystam z takiego rozwiązania obecnie w baniaku nieco większym i z regulacją nie mam najmniejszych problemów.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuuu ja mam 275l + sump olbrzymi(100 na 50 tylko wiadomo niższy niż górne akwa) te pienidło pracowało w baniaku około 400l z naprawde dużą obsadą i chyba na bajpasie. ale ja mam tubastre i przyokazji jej karmienia kamie też inne lps`y więc potrzebuje mocy:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że da radę ja ma aph 525 na bypasie i też daje radę w 400l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zadać kilka pytań jako przyszły, nowy i zielony użytkownik tego odpieniacza:

1. Jak się go reguluje tj sucha/mokra piana?. Zauważyłem że ma tylko zaworek na wężyku od powietrza. Czy to tym się reguluje?

2. Czy musi stać zanurzony w wodzie? Jeśli tak to jaki ma być jej poziom?

3. Czy warto go na przykład wstawić do suchej komory w sumpie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 musisz dokupic zawor ktory montujesz na wylocie lub tez na zasilaniu.

2 poziom wody nie ma znaczenia.

3 moze stac w sucha nogą.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wylocie

pozdrawiam

145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo podobny odpieniacz APF 600. Zasilam go z bajpasu, obsługuje akwa 240l i 100l sump z bardzo dużą obsadą rybną. Działa rewelacyjnie. Przy ustawieniu na suchą pianę wylewam dwa kubki (zapełnione w ok. 60%) na tydzień. Regulacja samym powietrzem jest dość problematyczna. Proponuje dać zawór na wylocie odpieniacza, jeżeli będzie zasilany z bajpasu to i na wlocie się przyda zawór. Co do poziomu wody to moim zdaniem ma on jednak znaczenie (niewielkie, ale zawsze) po pierwsze jeżeli pompa jest zanurzona to mamy dodatkowe źródło ciepła po drugie zanurzenie pompy znacznie zmniejsza hałas. IMHO optymalny poziom wody to 22cm. Warto zastosować tłumik powietrza od Skiby po takim zabiegu słychać tylko delikatny szum. Od siebie dodam że jest to jedyna rzecz w moim akwa, której nie wymieniłem lub nie planuje wymienić, szczerze polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.