intryg Zgłoś Napisano 10 Marca 2010 witam, Dzisiaj doszło parę korali: Montipory digitaty czerwone i zielone oraz 1 Euphyllia. Dzięki Włodek. Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 16 Marca 2010 Cześć, wrzucam parę aktualnych fotek (nowe korale od Włodka) ~jeżowiec walczy z grzybkiem ~grzybki ~rośnie jak na drożdżach ~pewnie samica często się czyści ~tylko dlaczego xenia mi nie rośnie ?? Pozdrawiam Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amnor Zgłoś Napisano 16 Marca 2010 Bardzo ładne. Widzę, że powoli zaczynasz ogarniać baniak. Tak trzymać. A z tego, że Xenia nie rośnie, to tylko się ciesz. Cytuj 250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 21 Marca 2010 P O M O C Y !!! Czytając forum postanowiłem zmienić sól na TM bio-actif. Ponieważ mam kilka twardzieli kupiłem test na Mg i Ca i .... Tragedia. Przed wczorajszą podmianą ( 30 litrów) miałem straszne wyniki testów : ca 340 mg 960 ph 7 po4 0,2 kh 8 no3 80-130 (strasznie mało różnicy w kolorach - test zoolek) po podmianie i dodaniu KENT pro reef part A i B wyniki były trochę lepsze : ca 380 mg 1020 ph 8 po4 0,1-0,2 (znowu test zoolek i mała różnica kolorów) no3 20-40. Potrzebuję obniżyć no3 i podwyższyć Mg i Ca. Nie wiem co dolać - zastanawiam się pomiędzy TM Bio-Calcium i Bio-Magnesium a KENT Liquid Calcium i KENT Ionically Balanced Magnesium ewentualnie Brightwell Aquatics Magnesion i Brightwell Aquatics CALCION. Proszę o podpowiedź specjalistów co wybrać p.s. borsuka nie oddam (co do podpowiedzi na temat no3 ) Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 Zgłoś Napisano 22 Marca 2010 Intryg fajnie się bawisz tylko TM sama przy braku konsumentów wywinduje u Ciebie Ca i Mg więc nie rozumiem po jaką cholerę cokolwiek lejesz do tego " słoika . Po czterech miesiącach posiadania tego baniaka dopiero zaczynam kumać zależności parametrów co do NO3 jak nie chcesz oddać borsuka to go może zagłodź Zrób jeszcze kilka podmianek na TM i wapń i magnez wskoczą na odpowiedni poziom tylko uważaj żeby nie przeholować z parametrami w drugą stronę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2010 Witam po dłuuugiej przerwie. Oj trochę się u mnie działo. Cjano, okrzemki czy inne dziadostwo - strasznie to wyglądało. Dopiero chłopaki z przestrzennej bardzo mi pomogli. Okazało się, że to wina wody - KUPOWAŁEM w rybarium i było bardzo fajnie - dopóki jej nie zmierzyłem - 20ppm !!! Teraz po gruntownym sprzątaniu - wyczyściłem wszystkie skały szczoteczką do zębów - jest chyba ok. W prawą komorę filtracyjną - tam gdzie standardowo były waty - wsadziłem absorbent krzemianów wraz z pompką aqua szut. Dodatkowo dolewa wódy wymieszanej z cukrem i octem - fosforanów brak a azotany 1. Musiałem oddać mojego małego błazenka (nemo) - jest w pubie na łagiewnickiej ( było tam spotkanie łódzkich akwarystów) bo czarna samica tak go ganiała, że biedaczek jak w bajce przeskoczył do komory filtracyjnej. Wkleję parę zdjęć - sorry za jakość ale zamiast kupić porządny aparat kupiłem parę twardzieli cały mój baniaczek trochę czerwonego nowy mieszkaniec prawie 4 główki trochę umiera od dołu ale się nie poddaje najedzone tubki "dzięki RA345" Podpowiedzcie czego tu mogę dołożyć aby troszkę ożywić moją rafkę ?? Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 5 Maja 2010 Witam, Nie wiem co mam zrobić ale od dłuższego czasu mam bardzo mało magnezu i strasznie dużo wapnia !!! Dolewam 20 ml kent tech-m i nic się nie zmienia. Wyniki : po4 - 0 no3 - 1 kh - 8 ph - 8 ca - 520 mg - 1020 sól Tropic Marin BIO-ACTIF podmianka co tydzień 10 - 15 % Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 5 Maja 2010 @intryg, jak 20 ml. mało to zwiększ do 25-30 ml. I za dużo Ca. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amnor Zgłoś Napisano 5 Maja 2010 Zmierz wartości Ca i Mg w wodzie na podmianki. Może masz trefną sól. Cytuj 250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 6 Maja 2010 no nie !!! sól właśnie mi się skończyła. Też kupowałem w rybarium. Muszę kupić coś nowego. Napiszcie proszę co proponujecie i gdzie najlepiej kupić ok 4 kg soli do takiego małego baniaka ?? Stosowałem reef crystal a później TM bio actif. Zastanawiałem się nad Marine Environment® dual phase formula™ - ale nie wiem czy to jest tylko marketing czy naprawde sól nr 1. Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 13 Maja 2010 matko i córko :cursin Dzisiaj wyłowiłem zdechłą krewetkę Jeżowiec połamał wszystkie kolce - podobno widzi światełko w tunelu i się do niego zbliża No i doznałem lekkiego szoku - miałem ze sobą wodę z mojego akwa w sklepie i poprosiłem chłopaków o zmierzenie parametrów....... iiiiiiiiii Kh u mnie 8 - zoolek w sklepie 13 PO4 u mnie i w sklepie 0 no3 j.w. UWAGA!!! Mg u mnie 1080 JBL w sklepie 1700 !!! Ca u mnie 500 JBL w sklepie 600 (A ja głupi jeszcze magnez lałem ) Na domiar złego ostatnio coś mnie wzięło i wyczyściłem moje pompki cyrkulacyjne - prawie nic się nie ruszało a teraz muszę szukać spokojnego miejsca dla LPS-a. A dzisiaj pomyślałem że przecież odpieniacz też może być zawalony syfem - bo wyczyszczeniu chodzi jak głupi. Ano tak to jest Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 5 Lutego 2011 Czołem, chyba z rok już nie pisałem. Dzisiaj doszło mi paru mieszkańców -dzięki @UNSU - zdjęcia poniżej: Trochę się pozmieniało od ostatniego postu - prawie wszystkie zoa i sinularia pozdychały.... A co będę pisał o problemach... Niestety merlin.pl zrobił mnie w konia i Nikon d3100 będzie w przyszłym tygodniu - obiecuję zrobić relację z mojej solniczki Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 28 Lutego 2011 Coś patrząc na inne solniczki - moja coś cienko wygląda: jakby ktoś miał jakąś propozycję sprzedaży jakiś ładnych parę korali to chętnie zakupię Ktoś kiedyś pytał o rozwiązanie biopellets w reefmaxie - przesyłam filmik jak to wygląda u mnie - same się kręcą Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 1 Marca 2011 nie wiem.. ale jak by nie mierzyć ReefMaxa to wyjdzie około 105 litrów wody w obiegu... około 82 litrów na życie... Więc jakim cudem jest tam Siganus vulpinus.... ?? Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 1 Marca 2011 Wiem, wiem. Zawsze jest pretekst na przesiadkę do większego baniaka Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 1 Marca 2011 to się spiesz... bo po filmiku widać że rybie jest ciasno Powodzenia i pozdrawiam... Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 12 Marca 2011 BORSUK NIE ŻYJE !!!!:cursin Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taku Zgłoś Napisano 12 Marca 2011 Szkoda go... wiadomy powód czy raczej ciężko na chwilę obecną stwierdzić? Cytuj 225l 90x50x50 + sump 57l. You will never walk alone... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 13 Marca 2011 W piątek wieczorem jak przyjechałem już biedaczek słabo pływał - przy grzebieniu siedział. Myślałem że mu przejdzie. Niestety. Najgorsze jest to że widziałem jego koniec Był cały prawie czarny, oczy miał wielkie i czarne, ledwo pływał - raczej go nurt wody popychał. Nagle poruszył się trochę żwawiej - ale niestety za chwilę dostał drgawek i po kilku sekundach zrobił się sztywny i blady. Nawet plamka na ogonie zrobiła się prawie biała, źrenice zrobiły się bardzo małe. Szkoda. Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 13 Marca 2011 To przykre. Ja też przywiązałem się emocjonalnie do moich ryb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 13 Marca 2011 :/ co tu więcej pisać... wiesz jakie mogły być przyczyny zejścia...?? Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 13 Marca 2011 jestem dopiero czytającym morszczakiem ale według mnie przyczyniły się do tego warunki w akwarium mały zbiornik itp. a szkoda bo ładna rybcia :/ ale myślę że już będzie ok i nie będziesz miał problemów z baniakiem daj foto jakieś Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Witam Wszystkich, Długo nie pisałem bo i nie ma o czym . Baniak jeszcze stoi i ma się średnio - jak ktoś chce to może zobaczyć. Rybki zostały tylko 2. Korale te co mam już od ponad 0,5 roku trochę urosły. Cóż, średnio to wszystko wygląda Niestety ze względów czysto finansowych ( jestem w duuuużym dołku) wody nie podmieniałem już ponad 7 mies.(nie licząc wody z podmianki od kolegi ale to też było w zeszłym roku ) a świetlówki świecą więcej niż rok !!!! Trudno, Może po wakacjach będzie lepiej .... Mam przygotowane miejsce pod większą solniczkę 100X50X50 (woda, odpływ ....) a na obecną chwilę mam co mam. Pozdrawiam Intryg p.s. Przyjmę wodę z podmianki z łodzi - zawsze lepsza niż w moim baniaku. Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Jak na taki "brutalny" sposób prowadzenia baniak wygląda bardzo schludnie. Skała dość czysta, korale w dobrej formie, poza ekspansją xenii nie ma się do czego specjalnie przyczepić. Fajnie, że wrzucasz wygląd baniaka również w tych gorszych chwilach. Wdepnij do mnie jak będziesz na Retkini, mam sporo świetlówek o znacznie krótszym stażu, to trochę odświeżysz światełko. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Wdepnij do mnie jak będziesz na Retkini, mam sporo świetlówek o znacznie krótszym stażu, to trochę odświeżysz światełko. THX Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach